På måndag ställs industrimannen Karl Hedin inför rätta vid tingsrätten i Västmanland, åtalad för grovt jaktbrott. Foto: Jan Henricson och Mostphotos

Västmanlandsfallet – på måndag börjar rättegången mot Karl Hedin

Premium

På måndag börjar rättegången mot företagsledaren Karl Hedin samt ytterligare tre personer, samtliga åtalade för grova jaktbrott. Efter alla turer som varit i Västmanlandfallet är det närmast omöjligt att ha koll på vad som hänt. Nedan listas de viktigaste händelserna.

När Polisens insatsstyrka för två år och fyra månader sedan slog till mot Karl Hedin mer flera, anade ingen vad som komma skulle.

Med stora mediers bilder på en handbojad Hedin i häktets gröna kläder dömdes han på förhand. Särskilt som miljöåklagaren Lars Magnusson upprepat hänvisade till sin ”trovärdiga källa”, vars berättelser utgjorde upprinnelsen till allt som senare inträffat i denna utredning.

Det så kallade Västmanlandsfallet har sedan den 26 oktober 2018 omgärdats av en mängd händelser – tillbakadragna vittnesmål, avslöjanden, felaktiga avskrifter, bevisplacering, ifrågasättanden, polisanmälningar, förundersökningar, utredningar – där den välkände industriledaren och vargdebattören Karl Hedin har stått i centrum.

 

Dags för rättegång

Nu är det tid för den riktiga domstolen att säga sitt då fyra personer står inför rätta i Västmanlands tingsrätt. De fyra, som alla hör hemma i trakterna av Norberg i Västmanland, är:

  • Karl Hedin, företagsledare, 71 år. Anklagad för förberedelse till grovt jaktbrott genom att överlämna gift med syftet att döda varg, samt för grovt jaktbrott då han enligt åtalet har sökt efter varg med syfte att döda djuret. Förnekar brott.
  • Man, anställd på AB Karl Hedin, 30 år. Åtalad för grovt jaktbrott då han anklagas för att ha sökt efter varg med syfte att döda djuret. Förnekar brott.
  • Kvinna, åklagarens trovärdiga källa, 49 år. Åtalas för medhjälp till förberedelse till grovt jaktbrott, då hon anklagas för att ha hanterat gift som skulle användas för att döda varg. Förnekar brott.
  • Man, gift med den trovärdiga källan, 52 år. Åtalas för förberedelse till grovt jaktbrott då han enligt åklagaren tagit emot och hanterat gift med syftet att döda varg. Förnekar brott.

 

Många artiklar

Följande datum är när Svenskjakt.se publicerade nyheterna. I enstaka fall kan det röra sig om en förskjutning på någon dag. Den som är intresserad av att själv botanisera bland artiklar publicerade på Svenskjakt.se kan använda taggen Hedinfallet.

 

26 oktober 2018. Fyra personer i Västmanland, bland dem Karl Hedin, anhålls på sannolika skäl misstänkta för att ha jagat varg, lodjur och kungsörn. Några dagar senare anhålls en femte man, vittnets make, när han kommer hem från en utlandsresa. Samtliga häktas vid Västmanlands tingsrätt. De som får sitta längst frisläpps efter fem veckor i häkte.

 

Fyra misstänkta för jaktbrott

Fyra av fem misstänkta i jakthärva häktade

 

2 november 2018. Bara några dagar efter att männen häktats börjar utredningsarbetet ifrågasättas då Karl Hedins advokat, Sven Severin, riktar mycket skarp kritik mot miljöåklagare Lars Magnusson, som han anser läcker detaljer från utredningen till media.

 

Skarp kritik mot läckta uppgifter i jakthärva

15 november 2018. Avslöjar Svensk Jakt att ett av de tyngsta bevisen som åklagaren hänvisade till när Karl Hedin häktades var ett avlyssnat samtal som han haft med sin syster. Orden gråben, att han var ute med ett gäng, har haft stor betydelse för tingsrättens beslut.

 

Telefonsamtal till syster bevis i jakthärva

3 december 2018. Karl Hedin går i ett Facebookinlägg till skarpt angrepp mot miljöåklagaren Lars Magnusson. Där ger han sin bild av åklagarens trovärdiga källa: ”Det visar sig vara 50 åringens fru som angett sin make. Det som nu rullas upp är en sol-och vår historia, regisserad av en kvinna som på ett raffinerat sätt lurat sin man att tro att hon älskar honom, vill flytta till Kanada och starta en ny tillvaro ihop.”

 

Avslöjande angrepp mot åklagare i jakthärva

21 december 2018. Miljöåklagare Lars Magnusson polisanmäls för tjänstefel. Enligt Karl Hedin och hans försvarare Sven Severin gjorde åklagaren fel när han vid tingsrätten begärde tillstånd att avlyssna Hedins telefon, eftersom straffvärdet för det misstänkta brottet inte var tillräckligt för en sådan integritetskränkande åtgärd. Riksåklagaren konstaterade senare att såväl åklagare som tingsrätt kan ha begått tjänstefel, men att det var så ringa att det inte är straffbart.

 

Miljöåklagare polisanmäld för tjänstefel

3 januari 2019. Utvecklingen i Västmanlandfallet tar en dramatisk ny riktning då åklagarens trovärdiga källa drar tillbaka sitt tidigare vittnesmål, och hoppar av utredningen. I brev till åklagaren uppger vittnet att hon ljugit med syftet att komma över sin mans tillgångar. Karl Hedin har hon nämnt för att öka polis och åklagares intresse för fallet.

 

Dramatisk utveckling i jakthärvan i Västmanland

28 juni 2019. Miljöåklagare Lars Magnusson har i egna hörlurar lyssnat på polisens inspelning av Karl Hedins samtal med sin syster. Efter det tror han inte längre att Hedin skjutit en varg, utan att han har tänkt göra det. Den utskrift av samtalet som låg till grund för att Hedin spärrades in i fem veckor visade sig alltså vara felaktig.

 

”Nya hisnande turer i Västmanlandsfallet”

10 juli 2019. I en exklusiv intervju i Svensk Jakt uttalar sig Karl Hedin för första gången efter gripandet i media: I dag har jag en bitter smak i munnen. Jag har levt ett hederligt liv, jobbat hårt och betalat skatt och jag är efter 50 vuxna år inte straffad. Jag har varit stolt över att leva i ett land med låg korruption och ett rättssystem som garanterade att du inte kastas i fängelse för något du inte har gjort.”

 

Karl Hedin i exklusiv intervju: ”De försökte knäcka mig”

23 augusti 2019. Allt mer framkommer om hur åklagarens trovärdiga källa agerat och agerar. I ytterligare ett brev till miljöåklagaren beskriver hon hur en anställd på makarnas företag mutats för att vittna falskt.

 

Trovärdiga källan: Jag mutade en anställd att vittna falskt mot Hedin

18 september 2019. Det trovärdiga vittnet misstänks också hon för någon form av grovt jaktbrott. På så sätt kan hon tvingas att vittna i en kommande rättegång, hävdar Hedins försvarare Sven Severin.

 

Tidigare vittne tvingas in i jaktbrottsutredning

20 januari 2020. Karl Hedin och hans advokat ger inte upp. I en ny anmälan till Särskilda utredningar pekar de på flera felaktigheter som miljöåklagare och polis begått under utredningen. Det handlar om tjänstefel, underlåtenhet att avvärja rättsfel, olaga frihetsberövande och bevisförvanskning. Inte heller denna gång föranleder det någon åtgärd från rättsvårdande myndigheter.

 

Karl Hedin ger inte upp – begär att polis och åklagare utreds

3 juli 2020. Åklagaren Lars Magnusson kräver företaget AB Karl Hedin på företagsbot på 2 miljoner kronor, då han anser att företagets ägare begått brotten inom näringsverksamheten. Det innebär att ytterligare en advokat, Klas Bjurmark, engageras i fallet. Försvaret konstaterar kort att vargjakt inte ingår i bolagets verksamhetsbeskrivning.

 

Åklagare kräver företagsbot för AB Karl Hedin

1 september 2020. Två poliser i Västmanlandfallet misstänks för tjänstefel. Den trovärdiga källan, som tagit med sig sin mans jaktkläder och annan utrustning där det kan finnas gift, till ett möte med polisen, uppmanas att lägga tillbaka det i bostaden så att det kan hittas där vid ytterligare en husrannsakan. En förundersökning genomförs, men något brott har inte begåtts, meddelar åklagaren på Särskilda utredningar.

 

Poliser misstänks för tjänstefel i Hedinfallet – förundersökning pågår

25 september 2020. Karl Hedin samt ytterligare tre personer, se ovan, åtalas för grovt jaktbrott. Miljöåklagare Lars Magnusson lutar sig i stämningsansökan mot en indiciekedja som ska bevisa de åtalades skuld. Samtidigt verkar han inte själv helt övertygad om att nå framgång, då han i ett pressmeddelande säger: Detta är ett ärende som engagerat många under lång tid. Det har varit många turer under resans gång men nu får tingsrätten värdera den bevisning som åberopas.”

 

Karl Hedin åtalas för grovt jaktbrott

15 februari 2021. Bara dagar innan rättegången ska inledas, just när man trodde att inte mer kan inträffa i det här fallet, avslöjas att åklagarens trovärdiga källa är föremål för en förundersökning där hon utreds för stämpling till mord på sin make.

 

Ny vändning i Västmanlandfallet: Huvudvittnet misstänkt för stämpling till mord

17 februari 2021. Efter att kvinnans försvarsadvokat Thomas Jönsson begärt att rättegången ska ställas in, med hänsyn taget till de senaste dagarnas händelseutveckling samt hans klients psykiska mående, får han stöd i sin begäran av övrigas försvarare. Åklagare Lars Magnusson anser emellertid att det inte föreligger något hinder mot att förhandlingen genomförs, vilket också blir tingsrättens beslut.

 

Rättegången mot Karl Hedin genomförs som planerat

22 februari 2021. Rättegången mot Karl Hedin och de övriga inleds vid Västmanlands tingsrätt. Domare är rådman David Viktorsson Harrby. Rättegången är planerad att ta sex dagar i anspråk med slutpläderingar den 5 mars.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev