Åtalet mot kvinnan som tidigare varit vittne tvingar in henne i rättsprocessen. Tidigare vittnesmål som hon har tagit tillbaka blir därmed en del av en eventuell rättegång. Foto: Mostphotos

Tidigare vittne tvingas in i jaktbrottsutredning

Den ”trovärdiga källan” i Västmanlandshärvan kan tvingas att vittna i en eventuellt kommande rättegång.
– Genom att åklagaren väckt åtal mot henne får han in henne i målet. Då kan hon tvingas vittna och åklagaren kan även använda alla de gamla förhören med henne mot de övriga fyra misstänkta.

Det säger advokat Sven Severin som företräder företagsledaren Karl Hedin, en av de misstänkta i den så kallade Västmanlandshärvan där fyra män är misstänkta för olika former av jaktbrott.

Samtliga misstänkta nekar till att ha begått något jaktbrott.

Trovärdiga källan: Jag mutade en anställd att vittna falskt mot Hedin

Upprinnelsen till historien är att hustrun till en av de misstänkta männen anmälde maken för att ha planerat att lägga ut gift i naturen för att döda rovdjur.

Polisen inledde då spaning mot honom och ytterligare fyra män vilket även innefattade avlyssning av männens telefoner.

 

Omfattande polisinsats

Den 26 oktober förra året slog polisen till och grep fyra av männen medan den femte, som var på resa utomlands, greps senare när han återvände till Sverige.

Av de ursprungliga misstankarna finns det inte mycket kvar men åklagare Lars Magnusson vidhåller sin uppfattning att Karl Hedin, tillsammans med en anställd, under en knapp timme den 26 oktober var ute i skogen norr om Surahammar med avsikt att skjuta varg.

Det är idag klarlagt att någon varg aldrig sköts, men åklagaren menar att de båda männen hade för avsikt döda en varg, och det räknas som grovt jaktbrott.

 

Ljög för utredare

I början av året skrev den ”trovärdiga källan” till åklagare och tog tillbaka alla sina tidigare beskyllningar mot maken och de övriga männen.

Kvinnan hävdade nu att hon vid tillfället inte mådde bra psykiskt och att hon därför hittat på hela historien.

Hon berättade också att det var hon som placerat ut insektsgiftet karbofuran bland annat på makens kläder och laddutrustning.

I flera senare brev till åklagare har kvinnan berättat att hon ljugit om de brott som maken och de andra männen misstänktes för.

Även en annan nära anhörig till mannen har skrivit till åklagaren och bekräftat att kvinnans beskyllningar var lögn.

 

Kan användas i rättegång

Eftersom kvinnan är nära anhörig till den misstänkte mannen så kunde hon inte tvingas vittna mot honom vid en eventuell kommande rättegång.

Men i och med att åklagare nu väckt åtal även mot kvinnan så kan allt hon tidigare påstått i polisförhör användas mot henne och mot männen.

– Åklagaren satsar allt på ett kort. Han driver ärendet efter en hypotes och fjärmar sig allt mer från verkligheten, säger advokat Sven Severin som är mycket kritisk till åklagarens agerande.

– Det här är ett sätt att få in henne i målet. Nu kan hon tvingas vittna och man kan även använda de gamla polisförhören där hon beskyller männen för jaktbrott, säger han.

Åklagaren: Karl Hedin fortfarande misstänkt för grovt jaktbrott

Som Svensk Jakt tidigare berättat vill åklagare Lars Magnusson inte avslöja vem den nya misstänkta personen är, och han vill heller inte berätta vad brottsmisstanken gäller.

I sitt senaste brev till åklagaren skriver kvinnan att hon nu polisanmält sig själv för att hon har ljugit. Det är dock inte något som åklagaren till att börja med kan bekräfta.

Men, en stund senare ringer åklagare Lars Magnusson upp Svensk Jakt och bekräftar att ”den 16/9 har det kommit in en anmälan om brott som har med det aktuella ärendet att göra”.

Något mer än så vill han inte avslöja.

 

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev