Det har kommit stora mängder snö i Västernorrland och Jämtland. Rådjuren svälter i snömassorna och Jägareförbundets länsförening avsätter därför 100.000 kronor i bidrag för stödutfodring av vårt minsta hjortdjur.
Utfodring av vilt minskar svält och lidande, samtidigt som viltet lättare överlever vintern. Det gäller dock att utfodra med rätt foder på rätt plats. Särskilt viktigt är det att inte utfodra nära trafikerade vägar. Annars kan man orsaka faror både för trafikanter och för viltet.
Viltet har genomlidit en tuff sommar på grund av torka och hetta. Blir vintern sträng kan det bli ännu värre. Möjligheten för jägare att köpa ensilage till viltet är obefintlig, uppger företrädare för LRF som Svensk Jakt talat med.
Sommartid, när markerna överflödar av viltfoder och dagarna är långa, kan både hö och lövsly skördas och torkas för viltets vinterbehov.
På grund av den extremt hårda, snörika vintern har Jägareförbundet Mitt Norrland beslutat att avsätta 100.000 kronor i bidrag för stödutfodring av vilt.
Eskil Lugnet i Vojakkala har utfodrat rådjur i drygt 40 års tid.
Här delar han med sig av sina bästa tips.
Fåglar har en kroppstemperatur och ämnesomsättning som är högre än däggdjurens och behöver ett foder med högt näringsvärde. När temperaturen sjunker under vinterhalvåret har många fåglar problem med att hitta mat.
Jägare är viltvårdare. Och viltvårdare stödutfodrar rådjur de vintrar det behövs.
Så här gör du för att komma igång.
Där älgkalvarna är som störst har de en varierad diet. Tall är stapelföda vintertid men ju fler växter älgarna har i sin diet, desto bättre mår de. Det är ett av resultaten från ett stort forskningsprojekt i södra Sverige.
Stödutfodring av vilt ska vara välplanerad, börja tidigt och pågå tills våren kommer. Men även den som inte kommit igång med utfodringen kan göra en insats om vintern blir hård.
Jägare är viltvårdare. Och viltvårdare stödutfodrar rådjur de vintrar det behövs.
Så här gör du för att komma igång.
Hur gör du för att utfodra rådjur? Läs chatten med Jägareförbundets viltvårdsexpert Fredrik Widemo.
När det börjar grönska i markerna överger viltet självmant foderplatserna och sprider ut sig i omgivningarna. Nu återstår ett viktigt arbete, nämligen att städa upp efter dem.
Våren har fått sig ett rejält bakslag. Främst är det flyttfåglarna som redan hittat hit som kan behöva hjälp.
Fina kvistbitar och knoppar från lövträd av alla slag är ett slags nödfoder men ingår ändå i små mängder i rådjurens vinterföda. Vid en foderplats betas fällda lövträd begärligt trots att rådjuren har tillgång till bättre foder.
Stödutfodring fyller en viktig funktion genom att samtidigt minska viltets lidande och risken att stammarna kraschar under en tuff vinter.
Byten från höstens jakter kommer väl till pass för fåglarna, tipsar Jägareförbundets Fredrik Widemo.