Den som tänkt fånga mård i vinter gör klokt i att sätta ut fällorna redan under förhösten. Tiden fram till starten av fångstsäsongen kan då utnyttjas för att åtla in mården. Det vill säga lära den att hämta mat i själva fälltunneln eller den låda där slagmekanismen sitter inbyggd.
Den, ur viltvårdssynpunkt, viktigaste beskattningen av kråkor är fångst inom häckningsreviren under våren. Men glöm för all del inte skatorna. De tar också för sig av andras ägg och ungar.
Kajprojekt Gotland har fått sin modifiering av Norsk kråkfälla godkänd för fångst av kaja. Naturvårdsverket meddelade sitt beslut den 14 februari.
Sol, dagsmeja och snösmältning betyder inte bara att vintern går mot sitt slut. För jägaren och viltvårdaren inträder då en bra fångstperiod för mink. Den som vill göra något åt minkstammen på sina marker ska passa på när vårvintern kommer.
Den norska pälsjägarutmärkelsen John S Opdahl-priset har i år tilldelats norrmannen Harald Byberg.
Vad är det bästa betet vid fångst av mård? Jaktvårdskonsulent Niklas Lundberg och Svensk Jakts reporter Lars-Henrik Andersson snackar fällor och fällfångst i vår webbradio.
Slutet av oktober och början av november är en bra tid att börja fånga mård.
Har det gått fram en minkkull i markerna är bästa tidpunkten för fångst från slutet av juli och framåt. Minkkullen håller då ännu ihop, men ungminkarna börjar företa allt längre utflykter från moderns revir.
Naturvårdsverket öppnar upp för att fällor i framtiden inte ska behöva märkas med namn, telefonnummer och adressuppgifter till fällans användare.
Förslaget kommer från Jägareförbundet. Men än så länge måste fällorna märkas som tidigare.
Naturvårdsverket har beslutat om nya föreskrifter om användande av fångstredskap.
De nya föreskrifterna innebär skärpta krav för att undvika onödigt lidande för bland annat möss.
Det är ingen tillfällighet att de ivrigaste mårdjägarna också är de skickligaste fångstmännen. Konsten att fånga mård är nämligen att hitta bra fångstplatser. Det går bäst om man låter mården själv visa vägen.
Vid mårdfångst är fällplaceringen a och o. Fällan ska stå på mårdväxeln, annars riskerar fångsten att utebli. Men det går också att med enkla medel styra mården till fångstplatsen.
Fällfångstsäsongen är här på allvar, främst när det gäller mård. Här kommer några korta tips om vad man kan agna fällan med.
Surad fisk är ett beprövat doftlockmedel som dessutom är enkelt att tillverka. Hackade fiskbitar, vatten och ett plastkärl med tättslutande lock är allt som behövs. Resten sköter naturen om.
Två Lotinfällor godkänns för fångst av vuxna vildsvin.
Efter en flera år lång rättstvist fick Lotin AB till slut rätt.
Högsta förvaltningsdomstolen ger inte prövningstillstånd. Därmed har Kammarrättens utslag vunnit laga kraft, vilket innebär en svidande bakläxa för Naturvårdsverket.
Grävlingen har ingenting emot att gå in i stora, stationära rävfällor,
av typen värmländska tunnelfällan. Men riktad fångst efter grävling sker bäst med små, lätta burfällor som kan flyttas runt i markerna.
Grundprincipen vid minkfångst är att hindret ska skära av minkens vandringsväg och att fälltunneln ska vara den lättaste och naturligaste vägen förbi hindret.
I vattendrag med låga och sanka stränder är det inte alltid så enkelt att skapa en bra fångstplats för mink. Lösningen kan då vara att bygga en fångstflotte, ställa fällan på den och ankra ut flotten en bit ifrån stranden.