onsdag 23 oktober

Viltsmak

Hurra för hela haren

Foto: Lena Runer

Foto: Lena Runer

En mustig hargryta, en harfilé panerad i torkad svamp och en fantastiskt 
god sås av skrovet.  Det blev resultatet när Dalakocken Karl-Magnus Hedman tog hand om en hel hare som plockades fram ur frysen efter vinterns jakt.

Svampsoppa med harkött

500 g trattkantareller1/2 l hönsbuljong1/2 l grädde1dl vitt vin100 g smör2 msk hackad schalottenlök1 msk tärnad bacon2 ytterfileér av hare4 msk tärnad och blancherad rotselleri Plocka undan några små fina trattkantareller till dekoration. Fräs resten av svampen tillsammans med lök

Hargryta med frukt och choklad

1 hare4 dl vitt vinvatten1 kanelstång3 lagerblad4 cl skaladn ingefära1 påse blandade torkade frukter150 g socker1/2 dl 24 procentig ättika1 1/2 dl vatten1/2 chokladkaka1 dl vatten3 msk pinjenötter eller pistage Stycka haren i bogar, bakdelar och skär ut ytterfiléerna och

Hare med pasta

2 urbenade ytterfiler av hare (sadel)1 skalad och tärnad morot1/5 skalad och tärnad selleri1/2 skivad eller tärnad purjolök1 dl sweet chilisås2 dl teryakkisåsvattensaltpeppar1 msk olja Fräs morots- och selleritärningarna i olja. Slå på såserna och ge ett uppkok. Salta och

Örtgratinerad kanin

Örtgratinerad kanin med medelhavsvinägrett på rotsaksbädd

Hargryta med svarta bönor

1 hare (lår, bogar och skrov)300 g svarta bönor1 spansk röd peppar (chili)2 vitlöksklyftor1 kvist färsk rosmarin2 lagerblad2 skalade skivade lökar1 buljongtärning2 dl vatten4 dl krossade tomater Haren ska vara styckad i två lår, två bogar och sadel. Sadeln sparas

Sallad på lättstekt harfilé

Sallad på lättstekt harfilé med soltorkad tomat och parmesanost

Baconfyllda harstekar

Baconfyllda harstekar med dijonsås och grönsaktpytt

Vitvinsbrässerad harsauté

Vitvinsbrässerad harsauté med kantareller och potatiskaka

Confit på hare

Lämplig sats till en styckad hare:1 l oljaankfett eller ister2 gula lökar i klyftor3 lagerblad1 msk hel kryddpeppar2 krm rosmarin2 krm timjan Saltlake:55 g salt/liter vatten2 msk druvsocker Cesardressing:2 äggulor1 1/2 matsked dijonsenap1 1/2 matsked vitvinsvinäger1 dl olivolja1/2 dl matolja2

Klassisk harsadel

Klassisk harsadel

Hargryta

Hargryta med fransk senap och äpple

Klassisk brässerad harstek

Klassisk brässerad harstek med rotfrukt och rödvinssky

Gryta på hare

Gryta på hare med champinjoner och smålök

Urbenad, fylld harsadel

Urbenad fylld harsadel på grönsaksbädd

Senaste nytt

Mest läst

För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Heta ämnen på Svenskjakt.se