Fältharen kan ha etablerat sig i Norrbottens kustland

Fälthare kan ha etablerat sig i Norrbottens kustland. Fältharen behåller sin bruna färg under vintern, och är därför lätt att skilja från skogsharen. Foto: Kenneth Johansson

Fälthararna sprider sig norrut. Under september har jägare rapporterat om jakt på fältharar i Norrbottens kustland. SVA har analyserat en hare från Norrbotten som bedöms vara en hybrid mellan fälthare och skogshare.

Foto: Lena Runer

Hurra för hela haren

En mustig hargryta, en harfilé panerad i torkad svamp och en fantastiskt 
god sås av skrovet.  Det blev resultatet när Dalakocken Karl-Magnus Hedman tog hand om en hel hare som plockades fram ur frysen efter vinterns jakt.

Svampsoppa med harkött

500 g trattkantareller1/2 l hönsbuljong1/2 l grädde1dl vitt vin100 g smör2 msk hackad schalottenlök1 msk tärnad bacon2 ytterfileér av hare4 msk tärnad och blancherad rotselleri Plocka undan några små fina trattkantareller till dekoration. Fräs resten av svampen tillsammans med lök

Hargryta med frukt och choklad

1 hare4 dl vitt vinvatten1 kanelstång3 lagerblad4 cl skaladn ingefära1 påse blandade torkade frukter150 g socker1/2 dl 24 procentig ättika1 1/2 dl vatten1/2 chokladkaka1 dl vatten3 msk pinjenötter eller pistage Stycka haren i bogar, bakdelar och skär ut ytterfiléerna och

Hare med pasta

2 urbenade ytterfiler av hare (sadel)1 skalad och tärnad morot1/5 skalad och tärnad selleri1/2 skivad eller tärnad purjolök1 dl sweet chilisås2 dl teryakkisåsvattensaltpeppar1 msk olja Fräs morots- och selleritärningarna i olja. Slå på såserna och ge ett uppkok. Salta och

Örtgratinerad kanin

Örtgratinerad kanin med medelhavsvinägrett på rotsaksbädd

Hargryta med svarta bönor

1 hare (lår, bogar och skrov)300 g svarta bönor1 spansk röd peppar (chili)2 vitlöksklyftor1 kvist färsk rosmarin2 lagerblad2 skalade skivade lökar1 buljongtärning2 dl vatten4 dl krossade tomater Haren ska vara styckad i två lår, två bogar och sadel. Sadeln sparas

Sallad på lättstekt harfilé

Sallad på lättstekt harfilé med soltorkad tomat och parmesanost

Baconfyllda harstekar

Baconfyllda harstekar med dijonsås och grönsaktpytt

Vitvinsbrässerad harsauté

Vitvinsbrässerad harsauté med kantareller och potatiskaka

Senaste nytt

    Provläs Svensk Jakt
    Bläddra i senaste numret
    Här kan du annonsera vapen
    Annonstorget mad allt från hundar till jaktvapen
    För inloggade!
    Så förvarar du vapnet i bilen och stugan
    Gott från vilt
    Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
    Opinion
    Här förs debatten i Jägarsverige
    Drömjakt
    Här finns någonstans att jaga
    Byggtips!
    Så bygger du en hundgård
    Ulf Lindroth
    Svensk Jakts vapen- och skytteredaktör tipsar och testar

    Mest läst

      Mina artiklar

      För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

      Heta ämnen på Svenskjakt.se