Vildsvinsskinka är ett intressant alternativ till den vanliga julskinkan, men det gäller att förbereda gästerna på att den här skinkan är helt annorlunda!
På torsdag bjuds Norrköpings skolever på närproducerat viltkött.
Kommunen satsar stort på ”Måltidens Dag” på torsdag den 15 oktober, genom att laga alla måltider på vildsvinskött.
– Jag hoppas att vi på det här sättet kan visa att vildsvinskött är bland det bästa vi har i Sverige, och att fler får upp smaklökarna för det, säger Oskar Danielsson som levererar köttet.
När du skivar kött riktigt tunt upplevs det inte som segt, så plocka gärna fram stekdetaljer som du har i frysen. Till spetten på bilden har kocken Robin Nilsson använt fransyska och ytterlår av ett ungt vildsvin. En klassisk kebabkrydda innehåller mängder av olika kryddor. Robin har förenklat och låter lite spiskummin ge den orientaliska smaken, och blandar sedan med soja, honung och oregano.
Hur lämpligt eller olämpligt är det att spola av insidan av ett urtaget vilt efter passning? Smutsen försvinner ju, men många säger att man inte bör spola med vatten efteråt.
Mycket gul lök som långsamt får mjukna. Det är hemligheten bakom en riktigt god gulasch, säger kocken Dorothée von Essen.
Lars Niklasson, kock på Lilla Ego och Årets Kock-finalist, lagar gärna revbensspjäll med söt klibbig glaze, och serverar med smakliga tillbehör som kryddig coleslaw och rostad vitlöksmajonnäs.
Gör gärna en stor sats av glazen, så att den räcker till flera tillfällen, tipsar Lars.
Pappardelle con cinghiale är den pastarätt som definierar det norditalienska köket.
Se Jägareförbundets kortfilmer om hur du du tar hand om vildsvin på bästa sätt. Från skott till gryta!
Under Stockholms Vildsvinsfestival som pågick på fem krogar i höstas bars mer än 50 hela vildsvin in i fem restaurangkök, och kockarna fick fria händer att komponera menyer där alla delar på djuret skulle användas – så kallad nose-to-tail.
När småländska vildsvin tillagas på thailändskt vis uppstår en lyckad kulturkrock. Svensk Jakts reporter Lena Runer tillbringade en eftermiddag i Sirima Chandangs kök
i småländska Blomsterhult. Häng med!
Här hittar du ett styckschema för vildsvin. Ladda hem, skriv ut och sätt det på väggen i slaktboden.
En variant på bra mat att äta till lunch i skogen. Med lite förberedelser kan du med enkla medel sno ihop ett godare och mer mättande alternativ än limpmackor och grillkorv.
Tillaga revbensspjäll från vildsvin på olika sätt för att skapa variation och rätter som passar bra till sommarens kvällar.
Med lite tur kanske du kommer över riktigt tjocka revben, då kan du med fördel koka en mustig gryta.