onsdag 11 december

Viltsmak

Fråga veterinären: Ska jag spola av vildsvinet på insidan?

Foto: Jonas Malmsten

Premium

Hur lämpligt eller olämpligt är det att spola av insidan av ett urtaget vilt efter passning? Smutsen försvinner ju, men många säger att man inte bör spola med vatten efteråt.

Vildsvinsgulasch. Foto: Lena Runer

Så gör du gulasch på vildsvin

Mycket gul lök som långsamt får mjukna. Det är hemligheten bakom en riktigt god gulasch, säger kocken Dorothée von Essen.

Revbensspjäll på vildsvin. Foto: Lena Runer

Så gör du goda revbensspjäll på vildsvin

Lars Niklasson, kock på Lilla Ego och Årets Kock-finalist, lagar gärna revbensspjäll med söt klibbig glaze, och serverar med smakliga tillbehör som kryddig coleslaw och rostad vitlöksmajonnäs.
Gör gärna en stor sats av glazen, så att den räcker till flera tillfällen, tipsar Lars.

Pappardelle med vildsvinsragu. Foto: Columbus Leth

Pappardelle med vildsvinsragu

Pappardelle con cinghiale är den pastarätt som definierar det norditalienska köket.

Jägareförbundets har sevärda kortfilmer om tillvaratagande av vildsvin. Foto: Mostphotos

Kortfilmer: Så passar, flår och tar du tillvara på vildsvin

Se Jägareförbundets kortfilmer om hur du du tar hand om vildsvin på bästa sätt. Från skott till gryta!

Vild terrin med pistagenötter och lufttorkad skinka. Foto: Lena Runer

Julens paté och ­pastej med vilt

Viltkött ger julmaten den extra lilla kryddan.

Lägg vildsvinet på grillen

Bjud på en stor grillfest i sommar med vildsvin som tema.

Vildsvin i vitt vin eller äppelcider

Under Stockholms Vildsvinsfestival som pågick på fem krogar i höstas bars mer än 50 hela vildsvin in i fem restaurangkök, och kockarna fick fria händer att ­komponera menyer där alla delar på djuret skulle användas – så kallad nose-to-tail.

Foto: Lena Runer

Småländska vildsvin blir thailändska vårrullar

När småländska vildsvin tillagas på thailändskt vis uppstår en lyckad kulturkrock. Svensk Jakts reporter Lena Runer tillbringade en eftermiddag i Sirima Chandangs kök 
i småländska Blomsterhult. Häng med!

Så styckar du vildsvinet

Här hittar du ett styckschema för vildsvin. Ladda hem, skriv ut och sätt det på väggen i slaktboden.

Bind en vildsvinsskinka

I Svensk Jakt nummer 12 finns ett recept på vildsvinsskinka. Här kan du se hur du binder skinkan.

Foto: Lena Runer

Caesarwrap med vildsvinsrygg

En variant på bra mat att äta till lunch i skogen. Med lite förberedelser kan du med enkla medel sno ihop ett godare och mer mättande alternativ än limpmackor och grillkorv.

Revbensspjäll på vildsvin

Tillaga revbensspjäll från vildsvin på olika sätt för att skapa variation och rätter som passar bra till sommarens kvällar.

Mustig gryta på tjocka revben

Med lite tur kanske du kommer över riktigt tjocka revben, då kan du med fördel koka en mustig gryta.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Heta ämnen på Svenskjakt.se