Hoppa över marinader och grillkryddor på viltköttet. Lägg köttet på grillen och servera med en salsa. Foto: Lena Runer
Viltkött på grillen är en favorit i jägarhemmen. Här tipsar Svensk Jakts Lena Runer om goda tillbehör som piffar upp sommarens trevliga matupplevelser.
Lars Niklasson, jägare och kock på restaurang Lilla Ego i Stockholm, ger tips om vilka innertemperaturer han tillämpar på kött från vildsvin, älg, rådjur och kronvilt.
Perfekt för utflykten. Koka tungan hemma i god tid. Ta med röran i en bunke och lägg på knäckebröd precis innan servering.
Nu lanseras Sveriges kanske första köp- och säljhemsida för närproducerade råvaror. På Grannensskafferi.se kan privata grönsaksodlare, svampplockare, jägare, fiskare, eller närodlare att förmedla de livsmedel de har överskott av i skafferiet.
Ska du bjuda vännerna på viltmiddag? Proffskocken Dollan von Essen delar med sig av sina bästa tips för hur du lyckas med maten utan att behöva stressa i köket innan gästerna kommer.
NHL-laget Washington Capitals har gått som tåget under säsongen och laddar nu batterierna för slutspelet om Stanley Cup. För några dagar sedan fyllde Alexander Ovetjkin, Niklas Bäckström och de andra superstjärnorna på depåerna med svensk mat, då det bland annat serverades älg.
Först var jag skeptisk. Slow cooker? Det duger väl lika bra att göra långkoket i lergrytan eller i järngrytan i ugnen. Ska det här bli ännu en apparat som står och dammar längst in i ett skåp? Men efter att ha testat en slow cooker är jag mer positiv och inser att redskapet är användbart, inte minst för jägare med många långkoksdelar i frysen.
Restaurangen på Öster Malma är känd för sitt dignande julbord med fokus på vilt. Köksmästaren Kent Rörland delar med sig av några lättlagade favoriter.
Vad passar bättre än att rimma till jul? Viltkött går utmärkt att rimma, och här bjuder jag på rimmat rådjur, älg, vildsvin och and. Dessa kötträtter passar bra till de flesta
traditionella julbordstillbehören, till exempel äppelmos, senap, rödkål, rödbetssallad med mera.
Vi har listat besökarnas mest populära recept på Svenskjakt.se.
Ett år har passerat, ett nytt år tar vid – det ska naturligtvis firas! Varför inte med en nyårsmeny där vilda råvaror är utgör grunden?
På julbordet finns viltkött i alla möjliga varianter. Men vilka tillbehör passar bäst till favoriterna? Här bjuds på inspiration till den vilda julmatens läckraste tillbehör.
Kåldolmar i tomatsås på polskt vis, svenskt dillkött, amerikanska hamburgare med coleslaw, chivapchichi från Balkan, kryddiga shish kebab och viltgryta med aubergine och potatis.
Hummersoppa, oxfilé och pannacotta i all ära. Men varför inte överraska gästerna istället och bjuda på en nyårsmiddag som smäller högre?
Den gamla vanliga potatisgratängen eller den råstekta potatisen börjar kanske kännas tråkig, eller försöker du äta enligt LCHF-dieten?
Här kommer några recept på lite annorlunda tillbehör till viltköttet.
4–5 äpplen
Pilgrimsmusslor med saffranssås
Kryddiga viltköttbullar med mandelsalsa
Viltfärskorv med salladslök och selleri