måndag 22 oktober

Viltsmak

Mästerkocken tipsar om innertemperaturer för viltkött

Lars Niklasson. Foto: Lena Runer

Lars Niklasson. Foto: Lena Runer

Lars Niklasson, jägare och kock på restaurang Lilla Ego i Stockholm, ger tips om vilka innertemperaturer han tillämpar på kött från vildsvin, älg, rådjur och kronvilt.

Servera tunga i krämig röra på knäckebröd. Foto: Lena Runer

Tunga i krämig röra på knäckebröd

Perfekt för utflykten. Koka tungan hemma i god tid. Ta med röran i en bunke och lägg på knäckebröd precis innan servering.

Vild terrin med pistagenötter och lufttorkad skinka. Foto: Lena Runer

Julens paté och ­pastej med vilt

Viltkött ger julmaten den extra lilla kryddan.

Grannens skafferi vill minska matsvinnet

Nu lanseras Sveriges kanske första köp- och säljhemsida för närproducerade råvaror. På Grannensskafferi.se kan privata grönsaksodlare, svampplockare, jägare, fiskare, eller närodlare att förmedla de livsmedel de har överskott av i skafferiet.

Så lyckas du med viltmiddagen utan att stressa

Ska du bjuda vännerna på viltmiddag? Proffskocken Dollan von ­Essen delar med sig av sina bästa tips för hur du lyckas med maten utan att behöva ­stressa i köket innan gästerna kommer.

NHL-spelare laddade med älg

NHL-laget Washington Capitals har gått som tåget under säsongen och laddar nu batterierna för slutspelet om Stanley Cup. För några dagar sedan fyllde Alexander Ovetjkin, Niklas Bäckström och de andra superstjärnorna på depåerna med svensk mat, då det bland annat serverades älg.

Läckert långkok av viltkött

Först var jag skeptisk. Slow cooker? Det duger väl lika bra att göra långkoket i lergrytan eller i järngrytan i ugnen. Ska det här bli ännu en apparat som står och dammar längst in i ett skåp? Men efter att ha testat en slow cooker är jag mer positiv och inser att redskapet är användbart, inte minst för jägare med många långkoksdelar i frysen.

Foto till samtliga bilder i artikeln: Lena Runer

Klassiskt julbord – med fokus på vilt

Restaurangen på Öster Malma är känd för sitt dignande julbord med fokus på vilt. Köks­mästaren Kent Rörland delar med sig av några lättlagade favoriter.

Rimmad kryddrulle på rådjur. Foto: Torbjörn Boström

Rimmat vilt till julbordet

Vad passar bättre än att rimma till jul? Viltkött går utmärkt att rimma, och här bjuder jag på rimmat rådjur, älg, vildsvin och and. Dessa kötträtter passar bra till de flesta
traditionella julbordstillbehören, till exempel äppelmos, senap, rödkål, rödbetssallad med mera.

Revbensspjäll av vildsvin. Foto: Lena Runer

Här är Svensk Jakts populäraste viltrecept

Vi har listat besökarnas mest populära recept på Svenskjakt.se.

Senaste nytt

    Provläs Svensk Jakt
    Bläddra i senaste numret
    Ulf Lindroth
    Svensk Jakts vapen- och skytteredaktör tipsar och testar
    Drömjakt
    Här finns någonstans att jaga
    Här kan du annonsera vapen
    Annonstorget mad allt från hundar till jaktvapen
    Gott från vilt
    Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
    Opinion
    Här förs debatten i Jägarsverige
    För inloggade!
    Så förvarar du vapnet i bilen och stugan
    Byggtips!
    Så bygger du en hundgård

    Mest läst

      Mina artiklar

      För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

      Heta ämnen på Svenskjakt.se