onsdag 26 juni

Viltsmak

Magsjukebakterier hittade i fällda vildsvin

Foto: Mostphotos

Vid ett forskningsstudie har matförgiftningsbakterier hittats i 60 procent av 90 fällda vildsvin. Studien visar att god slakthygien givetvis är viktig för att inte förorena vildsvinsköttet.

Jägareförbundets har sevärda kortfilmer om tillvaratagande av vildsvin. Foto: Mostphotos

Kortfilmer: Så passar, flår och tar du tillvara på vildsvin

Se Jägareförbundets kortfilmer om hur du du tar hand om vildsvin på bästa sätt. Från skott till gryta!

Viltbuljong. Foto: Lena Runer

Koka buljong på viltben

En värmande viltbuljong är perfekt mat för frusna jägare.

Viltvecka i riksdagen

I riksdagens lunchmatsal pågår just nu en viltvecka med bland annat nattbakat vildsvin och dovhjortsgryta på menyn. Köttet kommer från Öster Malmas viltslakteri.

Ta hand om fettet från det vilt du fäller. Rätt använt förstärker fettet viltsmaken och gör köttet saftigare. Foto: Torsten Mörner

Förstärk viltsmaken med fett

Premium

Ofta skärs fettet bort när viltet styckas, vilket är synd. Mycket av den fina viltsmaken sitter i fettet. Ta tillvara fettet och gör vilträtterna ännu godare. Eller mata fåglarna.

Kyl viltet i rätt takt

Premium

Kylning av viltet och slaktkroppen är en viktig åtgärd för att minska tillväxten av bakterier och jästsvampar. Men kylning av kroppen kan också innebära problem, och det är viktigt att ha tillgång till kylutrymmen med rätt utformning.

Bygg dig ett eget viltslakteri

Premium

Ju mer jag arbetar med viltkött, desto mer övertygad blir jag om att det är mycket bättre att passa och hantera viltet i ett viltslakteri, och inte i skogen.

Webb-tv: Så tar du ur en älg

Att ta ur en älg kan vara lite knepigt. Här kan du se en kortfilm från Jägareförbundet som visar hur du ska bära dig åt.

Sous vide – perfekt för viltkött

Då och då kommer köksutrustning som gör det enklare att tillaga viltköttet. Sous vide är en proffsmetod som blivit både smidigare och billigare och därmed tagit klivet från restaurangvärlden. Resultatet blir ett mört, saftigt och jämnt rosa viltkött.

Vilttunga – en riktig delikatess

Tungan är en av de styckningsdelar som många jägare ratar, eller ­möjligtvis ger till hundarna. Men fler och fler ser tungan som en delikatess.
Jagande ­stjärnkocken Titti Qvarnström lagar bland annat nuggets av sina vilt­tungor, ett recept som hon delar med sig av här.

Senaste nytt

Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Mest läst

Mina artiklar

För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

Heta ämnen på Svenskjakt.se