lördag 20 april

Viltsmak

Både kött, hinnor och fett innehåller energi som kan bli livsmedel, och ju
noggrannare man är vid styckning, desto mer kan man få ut. Foto: Jonas Malmsten

Fråga veterinären: Hur många procent av slaktkroppen är ätbar?

Premium

CG: Vi diskuterar ofta hur mycket kött man kan få ut av en slaktkropp från klövvilt och har kommit fram till att det nog varierar med art, ålder och kön. Men hur många procent av slaktkroppen är egentligen ätbar, det vill säga kött och fett?

Svar: Grovt räknat brukar man säga att slaktvikten utgör 55 procent av levandevikten. Av slaktvikten brukar man kunna få ut runt 50–60 procent kött. Dock finns skillnader mellan arter, individer, kön och ålder.

En sökning i den vetenskapliga litteraturen gav information om köttutbytet hos dovvilt, där man kan få ut hela 77–78 procent av slaktvikten ätbart (kött, fett och hinnor). Men då är det ytterst noga ­styckat och putsat – inte en enda bit kött, fett eller hinnor finns kvar på skelettet (kvarvarande 22-23 procent). Det är mycket mat, men säkert extremt tidskrävande.

Fråga veterinären: Får jag söva hjortar som fastnat i fotbollsmål?

I verkligheten så kan procent­andelen vara något lägre. ­Nyfikna jägare i jaktlag kanske får göra en studie på eget bevåg och se hur man ligger till?

Det gäller ju även att vara ­noggrann (om man nu vill mäta) i samband med urtagning, flåning och kapning av leder så att inget kött eller fett hamnar utanför själva slaktkroppen. Vilket kanske kan hända när det går fort, om man använder såg eller dylikt.

 

Jonas Malmsten

Veterinär

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev