onsdag 17 april

Viltvård

Flera dovhjortar har i sommar drabbats av akut lunginflammation orsakad av pasteurellbakterier. Foto: Olle Olsson

Läsaren Peter undrar om han får söva dovhjortar som fastnat med sina horn. Foto: Olle Olsson

Fråga veterinären: Får jag söva hjortar som fastnat i fotbollsmål?

Premium

Hjortarna har en förmåga att trassla in sig i fotbollsmålen – men är det okej söva dem i syfte att hjälpa?

Peter: Vi har en bra dovstam, men hittar tyvärr ganska ofta dovhjortar som trasslat in hornen i näten i fotbollsmål. Jag har utbildning i att ­immobilisera djur med bedövnings­gevär och undrar om jag får söva en hjort för att kunna släppa loss den?


Svar: Att söva vilda djur med bedövningsgevär är att likställa med jakt. Samtidigt är inte jakt med bedövningsgevär samma sak som att jaga med andra typer av vapen. Enligt Naturvårds­verkets föreskrifter och ­allmänna råd om jakt och statens vilt (2002:18) får injektionsvapen eller andra anordningar för ­immobilisering av vilt ­användas vid jakt i vilthägn, vid jakt på ­uppdrag av polis, läns­styrelse och kommun samt vid jakt på uppdrag av viltforsknings­projekt. Dessa föreskrifter ­kommer att uppdateras under 2023, och därför är det viktigt att vara uppmärksam på ändringar som kan innebära nyheter för den som ska söva vilda djur.

Fråga om läkemedel

Utöver detta tillkommer ett regelverk som berör läkemedel i kött. Vissa preparat som används vid sövning av vilt leder till att köttet inte får konsumeras. Då måste djuret märkas, vilket leder in på lagstiftning.
Därför bör man vara ­försiktig med vilka preparat man använder, om köttet ska hamna på ­tallriken som ­människoföda. Man bör ­alltså vara väl förberedd innan man gör detta och ­samtidigt göra det utifrån lagstiftning, i samråd med ­myndigheter och den ­veterinär som förskriver läkemedlen.

 

Jonas Malmsten

Veterinär

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev