söndag 20 maj

Opinion

”Veganerna är svaret skyldiga”

Ingenting har historiskt sett utrotat så många arter som växtodling, anser skribenten i sin slutreplik. Foto: Jan Henricson

Jag ställde tre viktiga frågor till veganerna: Hur kommer viltstammarna att påverka skadorna i skogen, i jorden samt hur påverkas viltolyckorna i trafiken? Jag inte fått några ordentliga svar på dessa viktiga frågeställningar, skriver Björn Isaksson i en slutreplik i vegandebatten.

”Vargstammen måste minskas”

Resultatet av vargangrepp mot stora fårbesättningar i Avesta och Södertälje kommuner under den senaste månaden förskräcker. Totalt dödades ett 60-tal djur. Som ett brev på posten frågar sig förstås fårbönderna om det är någon idé att fortsätta med verksamheten.

”Närmast obefintlig kontroll av resande med hund”

En grundtanke med EU är rätten att fritt färdas inom unionen. Den principen fungerade vid alla de länders gränser som passerades under vår resa. Men varför då kräva ut- och inresebestämmelser för medföljande hundar som ingen bryr sig om att följa upp?

”Vi får prova oss fram mot en bättre värld”

Björn Isaksson har i sin debattartikel ”Vad vill veganerna?” många intressanta frågeställningar kring hur ett veganskt samhälle skulle kunna se ut och vad det skulle få för konsekvenser. Jag vill gärna försöka beskriva hur jag som vegan och djurrättsförespråkare tänker.

”Är det skillnad på får och får?”

Efter två vargattacker med många döda får i Stockholms län ropar högsta ledningen för Lantbrukarnas Riksförbund, Jägareförbundet, Fåravelsförbundet och en rad riksdagspolitiker ”vargen kommer, vargen kommer”. Var har ni varit i 35 år?

”Inget medfött behov att jaga fullt friska individer”

Björn Isakssons debattartikel ”Vad vill veganerna?” är full av viktiga frågor. Jag ska försöka svara på några av dem. Jag hoppas du kan finna svar på resten också, skriver djurrättsaktivisten och veganen Johan Löfgren i en replik.

”Vad vill veganerna?”

Veganismen är något jag inte förstår. Hur ser den ut i full skala? Finns det någon konsekvensanalys som tittat på de storskaliga effekterna om Sverige och världen blir vegansk?
Förklara för mig, någon som är vegan och vill att alla ska vara det.

”En lösning på vildsvinsproblemet”

Om lantbruket tar sitt ansvar och upprättar ett register över jordbrukare som behöver hjälp med att motverka vildsvinsskador, kan i första hand marklösa jägare anmäla sitt intresse dit för att hjälpa till.

”Jaktsabotörer ska dömas till hårda straff”

Hot, hat och sabotage mot jägare måste tas på allvar av samhället. De som medvetet saboterar jakt ska få kännbara straff och den jägare som utför uppdrag åt staten ska få ett förstärkt rättskydd.

”Regeringen nämner inte ordet varg”

Nästan bara extremerna hörs i vargfrågan – de som vill värna alla vargars rätt att vara många, leva och ströva fritt, och de som vill bli av med vargen en gång för alla. Men det går att förena hållbar natur med hållbara villkor för människor, bara regeringen genomför det beslut riksdagen fattat.

Delta i debatten

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

Senaste nytt

  Mest läst

   Delta i debatten

   Delta i debatten

   Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till debatt@svenskjakt.se

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget