Vargar får snabbt smak på enkla byten – därför måste beslut om skyddsjakt tas redan efter första attacken, skriver debattören.

Vargar får snabbt smak på enkla byten – därför måste beslut om skyddsjakt tas redan efter första attacken, skriver debattören. Foto: Boo Westlund

Debatt: ”Jägareförbundet kräver snabba beslut om skyddsjakt på varg”

Jägareförbundet Östergötland kräver snabbare besked om skyddsjakt på varg och regelbunden licensjakt. Det som nu pågår är inte acceptabelt.

Så var det dags igen. Endast två veckor efter att 12 får fick sätta livet till i ett vargangrepp så kom ett nytt angrepp, där ytterligare 15 får dödades i en vargattack. En vecka senare är det dags för ytterligare angrepp.

Det är inte acceptabelt!

Den oro som dessa angrepp sprider bland boende på landsbygden måste tas på största allvar. Med det oskygga beteende vargar uppvisar är det en oro för alla som bor och verkar på landsbygden, inte bara för dem som har betesdjur.

Törs man rida ut i skogen? Kan man ta med hunden ut i svampskogen?

Ökat missnöje

Det finns ett mycket stort och ökande missnöje bland Jägareförbundet Östergötlands medlemmar, som vill fortsätta att verka, leva och jaga i sin hembygd utan att riskera att deras tamdjur eller hundar attackeras av vargar.

Ska vi ha varg i Sverige måste det till en regelbunden licensjakt. En sådan tjänar flera syften.

Dels blir vargstammen reducerad, vilket i sig minskar risken för framtida attacker. Dels återfår vargen också sin naturliga skygghet inför människan. Nu läser man ofta om vargar som knappt reagerar på att det är människor i närheten, då ökar riskerna.

Jägareförbundet varnade

Dessutom måste skyddsjaktsbeslut måste komma redan efter första attacken. Gång efter gång visar det sig, att när en attack skett så kommer det flera.

Vargarna får snabbt smak på enkla byten därför måste det vara snabba beslut redan efter första attacken.

Så sent som i september varnade Jägareförbundet Östergötland för dessa attacker, i och med den uteblivna licensjakten 2024.

Tyvärr fick vi rätt.

En förutsättning

Jägarförbundet i Östergötland arbetar för att tillsammans med berörda myndigheter reglera rovviltstammarna innan de växer okontrollerat.

Det är viktigt att medborgare som lever och verkar på landsbygden känner sig lyssnade på. Något som är en förutsättning för att hela Sverige ska leva.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.