Nyhetsarkiv

21 mars 2023

Anders-Erling Fjällås: ”Det finns en obefogad rädsla”

Anders-Erling Fjällås menar att det inte finns något intresse från samebyarnas sida att ”stänga” fjällen för jakt och fiske. Foto: Privat

Anders-Erling Fjällås är vice ordförande i Renmarkskommitténs sakkunniggrupp. Han är även vice ordförande i Svenska samernas riksförbund, SSR. Han menar att fjällen inte kommer stängas för jakt om samebyarna tar över ansvaret för upplåtelserna.

21 mars 2023

Klart: En av tre oskygga byvargar får skjutas

Det blir skyddsjakt på varg i Gammel-Homna i Ovanåkers kommun. Men bara en av de tre oskygga vargarna som springer i byn får skjutas.

21 mars 2023

Varginventering: Två nya revir säkrade

Tio dagar återstår av säsongens varginventering. Två nya revir har säkrats sedan den föregående uppdateringen.

21 mars 2023

Renmarkskommitténs ordförande Eric M Runesson.

Han vill ge samebyarna ensamrätt till jakt och fiske: ”Stor oro i jägarkåren”

Under två dagar har Renmarkskommitténs parlamentariker haft möte tillsammans med ordförande Eric M Runesson om innehållet i delbetänkandet, som ska presenteras 31 augusti.
Förslaget som han lagt fram handlar om att ge samtliga samebyar i Lappland ensamrätt att upplåta småviltjakten. Enligt Jägareförbundet är oron stor i jägarleden.

21 mars 2023

Del 3: Hon har statens uppdrag att utreda markanvändningen i fjällområdena

Judit Malmgren, doktorand i historia vid Luleå tekniska universitet, arbetar nu på Justitiekanslerns uppdrag med att ta fram ett underlag över hur markanvändningen har sett ut genom århundrandena.

21 mars 2023

Del 2: Professorn som kritiserar kollegor och utredning: ”Kategoriska slutsatser”

Renmarkskommiténs ordförande Eric M Runesson är säker: Forskningen visar att samerna var först och därmed har samebyarna rätt att bestämma över jakten och fisket i Lappland. Andra forskare är inte lika säkra på den saken.
Svensk Jakt har träffat Jonny Hjelm, professor i historia vid Umeå universitet. Enligt honom är det omöjligt att säga vilken etnicitet som bodde i området under tiden som är avgörande för den så kallade ”urminnes hävd”. Han hänvisar till de kulturmöten mellan olika människor som ägt rum under de senaste 500-1.000 åren, där individer och sociala gruppers kulturer flätats ihop på ett komplicerat sätt.

21 mars 2023

Del 1: Fjälljägarens tankar om framtiden: ”Risk för kaos”

På kammen av det nära 900 meter höga fjället sitter två fjällripor. Jägaren Ulf Westerlund har fångat fåglarna i kikaren. Frågan är om han hinner ta sig fram innan fjälltoppen försvinner i de låga, gråa molnen som nu sveper in från öst. Frågan är också om han kommer ha samma tillgång till sina fjäll i framtiden?

20 mars 2023

Gäller strikt ansvar för hunden även under jakt?

Gäller strikt ansvar för den jagande hunden?

Som hundägare har man fullständigt ansvar för vad hunden ställer till med. Men gäller det lika strikt för jakthundar, framför allt i förhållande till hästar och ryttare? Undrar gör Bengt Öhman, jägare och lantbrukare på Lovö i Mälaren.

20 mars 2023

”Regeringens löfte om kraftigt sänkt vargstam måste hållas”

Det finns inga rimliga skäl alls att regeringspartiernas och Sverigedemokraternas löften till sina väljare inte infrias nästa vargjakt, skriver Karl Hedin i debattartikeln där han också lanserar ett nytt system för vargjakten som bör ske från januari till mars 2024, då stammen minskas med minst 360 vargar.

20 mars 2023

”Ett skräckexempel på toppstyrning”

Vad är nyttan med vargar som jagar runt hus och hem på grund av att det är tomt på vilt inom gigantiska områden i Hälsingland och stora delar av Dalarna?

20 mars 2023

Första viltet styckat med hjälp av medlemsgåva

Att hon är helt ny inom jakt och ännu inte hade hunnit skriva teoriprovet för jägarexamen var inget som höll Jenny Tinnert tillbaka. När chansen kom att stycka en nyfälld hjort tog hon tillfället i akt – med Jägareförbundets styckningskurs till hjälp.

19 mars 2023

Tv-dokumentär om ett gammalt fenomen i ett modernt samhälle

Ur ett inifrånperspektiv berättar familjen Hamilton om hur fideikommissen har en plats i det moderna Sverige, med jakt, jordbruk och kulturfastighetsförvaltning.

19 mars 2023

Bilden: När amerikanen kom till obygden

Jonas Jonsson och Paul Enarsson poserar vid ett älghuvud. Älgen är flådd och jägarna har valt att ställa upp sig framför kameran. Ett mer typiskt älgjaktsfotografi får man leta efter, men det är ändå något som sticker ut. Pauls Enarssons bössa berättar historien om när amerikanska jaktvapen kom till Sverige.

18 mars 2023

Vargar som vant sig till människan kan i trängda situationer uppvisa ett aggressivt beteende och därmed utgöra en potentiell fara, menar länsstyrelsen.

Därför sköts Lugnet-vargen: ”Tillvänjning bör motverkas tidigt”

Det finns en ökad risk för skada om vargar vistas inom 30 meter från människor. Den bedömningen gör Viltskadecenter. Det var också därför länsstyrelsen beviljade skyddsjakt tidigare i veckan på den varg som bland annat sprungit efter en skidåkare vid Lugnets skidstadion i Falun.

18 mars 2023

Länsstyrelsen: ”Måste följa riktlinjer och lagar”

På Länsstyrelsen i Gävleborgs län är ansvariga medvetna om de problem de boende i Gammel-Homna har med de tre vargar som uppehåller sig i byn. Ändå har man sagt nej till fyra ansökningar om skyddsjakt.

18 mars 2023

Närgångna vargar: ”Är det bara stadsbor som kan förvänta sig hjälp?”

I onsdags sköts en varg på skyddsjakt efter att den bland annat befunnit sig vid Lugnets skidstadion i Falun. Vargen bedömdes kunna orsaka allvarlig skada på grund av sitt orädda beteende.
Tio mil därifrån går samtidigt tre vargar dagligen inne i byn Gammel-Homna. Där blir det ingen skyddsjakt.

18 mars 2023

Lindroth testar: ATA Scandium – mycket studsare för pengarna

Ett starkt alternativ i studsarnas budgetklass är alltid intressant. ATA Syntet – Scandium Edition är av allt att döma ett nytt sådant. Det menar Svensk Jakts vapen- och skyttredaktör Ulf Lindroth.

17 mars 2023

Kennelklubben starkt kritisk till Renmarkskommitténs arbete

Svenska Kennelklubben är mycket oroad över Renmarksutredningens arbete. I en hemställan till landsbygdsminister Peter Kullgren, (KD), riktas krav på att utredningsdirektivet ändras.

17 mars 2023

Haninge jaktskytteklubb firar 50 år

Den 13 maj kommer 50-årsjubileet för Haninge jaktskytteklubb att uppmärksammas. Det ska firas med en medlemsdag med jaktmässa i miniformat, tävlingar, loppis och skytteuppvisning av Jocke Smålänning.

17 mars 2023

”Nu har Naturskyddsföreningen nästlat sig in i kommunerna”

Rovdjursangrepp för lantbrukare, fårskötsel och hundägare har blivit en skrämmande vardag och som kan resultera i att vissa gröna näringar inte längre klarar sig ekonomiskt. Samtidigt använder kommuner i Sverige skattemedel till förtäckta bidrag till Naturskyddsföreningen, som motarbetar all jakt på rovdjur.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev