Nyhetsarkiv

4 december 2022

Här klappar hjärtat för hjortjakt

I karaktäristiskt trav ­kommer kronhjorten ut på hygget. Patrik Häggström gör inget misstag när läget uppenbarar sig. Foto: Lars-Henrik Andersson

Kombinera en duktig och ivrig drever med världens nordligaste stam av frilevande kronvilt och du kan få en jakt du sent kommer att glömma. Svensk Jakt hakade på när Patrik Häggström gav sig ut på jaktmarkerna på Järnäshalvön i Västerbotten med sina drevrar.
Det blev två minnesvärda jaktdagar.

3 december 2022

Veckans nyheter: Vargjakt stoppas och regeringen duckar i blyfrågan

Här finns några av veckans nyheter och reportage samlade. Genom att klicka på respektive rubrik kan du gå vidare till hela texten.

3 december 2022

Fråga veterinären: När är det dags att para tiken?

Jonas planerar att para sin tik, men ser svårigheterna med att veta när det är dags.

2 december 2022

Många döda får efter angrepp av varg

Efter ett vargangrepp i en fårbesättning i Kölingared har fyra får hittats döda och ytterligare sex har avlivats. Länsstyrelsen har bekräftat angreppet.

2 december 2022

”Kritiskt skede för fjälljakten”

Frågan om fjälljakten befinner sig i ett mycket kritiskt skede. Därför undrar jag om Sveriges statsminister Ulf Kristersson har konsekvenserna klara för sig, om Renmarkskommitténs ordförande Eric M Runesson får igenom sin linje.

2 december 2022

Medlemskväll med hornmätning

Tidigare under hösten bjöds medlemmarna i Norra Ny jaktvårdskrets in till ett jägarkafé med hornbedömning.

1 december 2022

Ingen jaktkvot – vargar ska skjutas i utpekade revir

Licensjakten på varg i tre värmländska revir får klartecken av förvaltningsrätten, men en kvot på 18 vargar för alla tre reviren gillas inte av domstolen. I stället fördelas antalet vargar ut på respektive jaktområde.

1 december 2022

Snabba ryck om skyddsjakt på varg

Det svänger i vargförvaltningen, och det svänger snabbt. I tisdags togs beslut om skyddsjakt på en varg i Skåne. I onsdags stoppade förvaltningsrätten jakten efter överklagande. I dag är jakten åter tillåten.

1 december 2022

Tre länsstyrelser vill få Naturvårdsverkets tillåtelse att börja vargjakten först den 9 januari. Foto: Kjell-Erik Moseid

Förvaltningsrätten stoppar vargjakt i tre gränsrevir

Licensjakten på varg i tre gränsrevir stoppas av förvaltningsrätten i Luleå. Som skäl anger domstolen att länsstyrelsen i Värmland gett tillstånd till jakt på annat lands territorium, i det här fallet Norge.

1 december 2022

Jakten avlyst i ett område – ingen järv fälld i de övriga

Första dagen på licensjakten fälldes bara en järv i Jämtlands län, men på onsdagen var tilldelningen slut i område tre. Däremot har det inte fällts någon i de övriga områdena.

1 december 2022

Rovdjur och vapen engagerar moderater i riksdagen

Trots att Moderaterna numera är regeringsbildande är partiets riksdagsledamöter flitiga motionsskrivare inom jaktens område. Rovdjur, vapen och skytte samt säl och skarv är det som engagerar mest.

30 november 2022

Expertgruppen i Renmarkskommittén får inte ta del av utredarens förslag.

Experter får inte ta del av utredarens förslag: ”Vi känner inte till någonting”

Renmarkskommitténs ordförande Eric M Runesson har i olika medier presenterat huvuddragen i de tre olika förslag gällande vem som ska få jaga och fiska på nästan halva landets yta. Men expertgruppen i Renmarkskommittén får däremot inte ta del av förslagen.

30 november 2022

Jakt med harpun bland KD:s motioner

Rovdjur, vapen och säl är aktuella i Kristdemokraternas jaktmotioner till riksdagen i höst. Och något så udda som jakt med harpungevär.

30 november 2022

Förvaltningsrätten i Karlstad har beslutat att stoppa vargjakten i Värmland och Örebro i avvaktan på att överklagan ska prövas. Foto: Olle Olsson

Skyddsjakt stoppad – beslutet kan kräva fler angrepp

Länsstyrelsen i Skåne beslutade i går, tisdag, om skyddsjakt på en varg i det skadegörande reviret Linderödsåsen. Som med vändande post överklagades jakten, som nu är stoppad.

30 november 2022

Regeringen duckar i avgörande blyfråga

I förra veckan uppmärksammades EU-kommissionens nya regler för användning av blyhagel i och intill våtmarker. Om inte svenska politiker och myndigheter står upp för jakten kan det innebära ett i praktiken totalt blyhagelförbud. Men från regeringen är det knäpp tyst. Svensk Jakts frågor är obesvarade.

30 november 2022

Joel fick skjuta guldälg – kom på lock

Lockjakt på älg är en jaktform som växer, särskilt i fjällområdet. Det var också på lock som Joel Lindholm, Skellefteå, sköt sin drömälg.

30 november 2022

Centerpartiet: Utred jaktlagen och sänk vargstammen

En ny jaktlagsutredning, färre vargar och minskande viltskador. Det är tre av punkterna i ett digert motionsflöde om jakt från Centerpartiet, som lämnats till riksdagen under hösten.

29 november 2022

Liberal vill se ny modell vid rovdjursskador

Lina Nordquist är den liberal som under motionstiden engagerat sig i jaktrelaterade frågor, med två motioner som berör rovdjur.

29 november 2022

Fyra angrepp – nästa gång får vargen skjutas

Länsstyrelsen i Skåne har under tisdagen fattat beslut om skyddsjakt på en varg i reviret Linderödsåsen. Men innan jakten kan inledas måste ytterligare ett angrepp ske.

29 november 2022

Utredare tror att rätten till jakt och fiske tillhör samebyarna

Vem har rätt till att jaga och fiska på motsvarande 47 procent av Sverige yta? Det utreds just nu av Renmarkskommittén. Ordförande i utredningen är Eric M Runesson, han har sin uppfattning klar.
– Övervägande skäl talar för att alla samebyar i Lappland kommer kunna visa att de har en ”Girjasrätt”, säger han till NSD.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram