Nyhetsarkiv

24 februari 2024

4 500 skarvägg ska förstöras på skarvskär i Bohuslän

Nu ska flera tusen skarvägg oljeras på Soteskär. Foto: Anders Jarnemo

Länsstyrelsen i Västra Götalands län har beviljat en ansökan om oljering av storskarvägg på Soteskär väster om Ramsvikslandset naturreservat i Bohulsän. 1 500 ägg får årligen förstöras under tre års tid.

24 februari 2024

Tre eleganta rätter i det vilda smörgåsbordet

Kockarna Gert Klötzke och Niclas Wahlström har förnyat det svenska smörgåsbordet genom att servera rätterna i eleganta små portionsbitar.

24 februari 2024

”Sveaskog splittrar fungerande jaktlag”

Med sitt nya upplåtelsesystem splittrar Sveaskog väl fungerande jaktlag, där det finns risk för att enskilda tar egna initiativ och inte följer gemensamma beslut. Är det rimligt att samtliga jägare i ett jaktlag blir arrendatorer av marken, frågar sig debattören.

23 februari 2024

Biträdande riksjaktvårdskonsulent om regeringsuppdraget: ”Vildsvinsstammen har redan sänkts ordentligt”

Anders Nilsson, biträdande riksjaktsvårdskonsulent menar att regeringen ligger efter när det kommer till analysen av behovet att sänka vildsvinspopulationen.

– Sedan lagstiftningen ändrades kring jakthjälpmedel 2019 har populationen minskat ordentligt. Jag tror inte man ska dra så stora växlar på detta uppdrag till Naturvårdsverket.

23 februari 2024

Jaktspelskapare vidare till SM med sitt UF-företag

Hanna Lindberg och Clara Gullbrandsson på Forshagaakademins viltvårdsgymnasium vann priset årets UF-företag i Värmland nu i veckan. Tjejerna har utvecklat det pedagogiska brädspelet JaktIQ för jägarexamen.

23 februari 2024

SVA klar med obduktion av licensjaktvargarna

Totalt 34 av de 35 vargarna som fälldes under licensjakten är nu obducerade. Den sista vargen, som eventuellt ska räknas som en överskjutning har fortfarande inte nått SVA.

– Det har sett bra ut, säger Emma Höök, biolog på SVA.

22 februari 2024

Endast 25 procent av tilldelningen fälld: ”Måste gå att bedriva jakt där sälen är”

Avskjutningen på knubbsäl längs med västkusten går trögt. Endast 153 av 630 sälar (Västra Götaland, Halland och Skåne) har rapporterats fällda i innevarande licensjaktsperiod. Enligt sälforskaren Sven-Gunnar Lunneryd beror den dåliga avskjutningen på länsstyrelsens regler för jakt i Natura 2000-områden.

22 februari 2024

Vildsvinsstammen har redan minskat i landet. Nu vill regeringen att den minskas ytterligare.

Regeringens uppdrag: Minska vildsvinsstammen

Regeringen vill att det tas fram en plan för hur vildsvinsstammen kan minska utifrån lokala och regionala behov. Det är Naturvårdsverket som får uppdraget, som ska vara redovisat i år.

22 februari 2024

Jakt tillåts i område med afrikansk svinpest

Bekämpningen av afrikansk svinpest utanför Fagersta har nu kommit så långt att Jordbruksverket beslutat om ytterligare lättnader av restriktionerna. Nu blir det till exempel tillåtet att förutom vildsvin jaga både inom ytterområdet och i själva kärnområdet, så länge inga lösa hundar används.

22 februari 2024

Nu har du gjort hattrick på Smålandsräven: Hur känns det egentligen?

Robert Lundahl, Bor, vann i helgen för tredje året i rad Sveriges största jaktprov för rävhundar – Smålandsräven. Hans finska stövare Rävahallarnas Dante är en fenomenal rävhund som enligt Robert bara blir bättre för varje år.

22 februari 2024

Föreslår 16 000 kronor i böter för påkört vildsvin

En 24-årig man från Östergötland åtalas för jaktförseelse eftersom han inte anmälde en viltolycka med vildsvin tillräckligt snabbt. Åklagaren yrkar på 16 000 kronor i böter.

21 februari 2024

Vill skjuta fältharar nattetid i centrala Göteborg

Skogssällskapets Förvaltning vill skjuta tio harar nattetid på Trädgårdsföreningens område i centrala Göteborg.

21 februari 2024

Stort sug efter AR-vapen

Sedan Naturvårdsverket förändrade reglerna i fjol och möjliggjorde för jägare att också kunna söka licenser för fler typer av halvautomatiska kulgevär har försäljning av AR-10 och AR-15 ökat. Det vittnar flera distributörer i landet om.

21 februari 2024

Viltkött för närmare 200 000 kronor stulet

Magnus Eriksson, Vara, driver en småskalig vilthanteringsanläggning. I fredags upptäckte han att närmare 800 kilo viltkött stulits från en av de fryscontainers han förvarar köttet i.

– Det känns så jäkla onödigt. Allt kött var ju dessutom beställt och skulle levereras, säger han.

20 februari 2024

Vapenfrågan: Möjlighet att köpa vapen hela livet?

I den här artikeln svarar Filip Örnerkrans på frågor om vapen, som ställts av er läsare. Artikeln publicerades första gången i Svensk Jakt nummer 2, 2024.

20 februari 2024

Sköt järv på skyddsjakt – ansöker direkt om att skjuta fler

Dagen efter att den senaste järven sköts på skyddsjakt hittade samebyn två nya inom samma område. Nu vill de jaga dem.

20 februari 2024

En överlevare död i pestsmittat kärnområde

Man ska inte ropa hej för tidigt. Det har jägarna i kärnområdet för afrikansk svinpest fått erfara, där det efter att man konstaterat att det sista vildsvinet var skjutet dök upp ytterligare ett djur.

20 februari 2024

Nytt forskningsprojekt ska bidra till ökad biologisk mångfald i odlingslandskapet

Familjen Kamprads stiftelse går in med åtta miljoner kronor till ett projekt på SLU:s forskningsanläggning Lövsta i Uppsala län. Projektet ska länka samman betande djur och växtodling. Tanken är att projektet ska ta reda på hur man kan skapa hållbara jordbruk.

20 februari 2024

Lindroth guidar: Sök fjällripan på rätt platser

Vinterjakt på fjällripa är en intressant jaktform som kan bjuda på härliga upplevelser. Men fjället är stort och riporna är ibland svåra att hitta. Nyckeln till ett framgångsrikt sökande är tillgången till bra ripbete.

19 februari 2024

Sköt jaktkamrat under björnjakt – nu hålls rättegången

Under en björnjakt i augusti 2021 skadades en jägare svårt när han sköts av sin jaktkamrat. På tisdagen hålls rättegången i Östersunds tingsrätt. Mannen som avlossade skottet åtalas för vållande till kroppsskada, grovt brott.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev