Nyhetsarkiv

26 september 2023

En eller två kalvar – vilka faktorer påverkar?

Kalvbrist på hösten i södra Sverige beror relativt ofta på att kalvar dör av svält på sommaren, vilket i många fall är väderbetingat. Foto: Jonas Malmsten

Jörgen: I vårt jaktlag i Småland funderar vi mycket på varför det sällan syns älgkor med dubbelkalvar numera, jämfört med för 10–20 år sedan. 

Vi har relativt gott om kor med kalv, och vi är rädda om dem. Samtidigt har vi bekräftat tvillingar hos två påkörda älgkor i området. Vad finns det egentligen för orsaker till att en ko har en eller två kalvar?

25 september 2023

Björnen simmade ut för att angripa fåren.

Får betade på ö – dödades av simmande björn

20 får dödades då en björn gick till attack. Fåren betade på en ö och björnen har simmat ut för att komma åt dem.

25 september 2023

Svårt medtagen lodjursunge avlivades

En lodjursunge avlivades i Ekshärad under fredagen. Djuret sköts med stöd av jaktförordningens paragraf 40c. Lodjuret kan förmodligen vara en av två ungar som förra veckan befann sig nära ett bostadshus i Ekshärad.

25 september 2023

”Myndigheter kan inte tillåtas obstruera i vargfrågan”

Så kom då beskedet från berörda länsstyrelser om vinterns licensjakt på varg – 36 vargar! Den svenska populationen av varg ligger runt 400 individer och riksdagsbeslutet från 2013 stipulerar intervallet 170 till 270 vargar. För oss sverigedemokrater är det uppenbart att ansvariga myndigheter med alla till buds stående medel obstruerar demokratiskt fattade beslut. Den ordningen kan inte få fortsätta.

25 september 2023

Nytt trikinfynd hos skjutet vildsvin

Ett vildsvin som skjutits i Halland har efter provtagning visat sig vara smittat med trikiner.

25 september 2023

Uppåt för Svensk Jakt

Svensk Jakt ökar i upplaga med 1 300 exemplar, till totalt 120 500 exemplar per nummer. Det visar den senaste mätningen av Tidningsstatistik (TS), som genomförs av Kantar Sifo.

25 september 2023

”Holmen skog skyr inga medel för att få ner älgstammen”

För att stoppa maktmissbruket och rädda älgstammen måste jägare och skogsägare använda det enda medlet vi har. Sälj inte er skog till Holmen, och berätta för dem varför ni inte gör det.

24 september 2023

Veterinären reder ut: Värt att veta om den afrikanska svinpesten

I början av september i år briserade bomben. Sverige blev det senaste i en lång rad av europeiska länder där afrikansk svinpest hos vildsvin påvisats. Men goda exempel på att bekämpa viruset finns. I artiklarna nedan berättar veterinären och viltforskaren Jonas Malmsten om det fruktade viruset.

24 september 2023

Jakthund dödad under jaktträning

En jakthund dödades under lördagen på Björnöskogen norr om Grums i Värmland. Tommy Kolberg var ute och tränade inför älgjakten. Den tvååriga tiken hade fått upp, men skallen tystnade och Luna blev sedan helt stilla i pejlen.

24 september 2023

Sako 90 Hunter – studsare på rätt sätt

Nya Sako 90 känns väldigt bekant för den som är van vid Sako 85. Men det är inget dåligt utgångsläge och de uppgraderingar som gjorts är förbättringar. Vi har testat en utmärkt jaktstudsare.

23 september 2023

Ett sant nöje att jaga med kamera

Mats Köbin i Sala jagar med både bössa och kamera. Den här morgonen valde han kameran, och det blev ett fint fototillfälle.

23 september 2023

Kvinnlig ordförande för första gången i Kennelklubbens historia – efter maktkamp och avhopp

I helgen håller Svenska Kennelklubben sitt fullmäktige, med bland annat val av ny ordförande och flera andra ledamöter i centralstyrelsen efter att flera avhopp skett, både tidigt och sent i processen att forma en ny ledning för SKK. Det slutade med att en kvinna för första gången blev ordförande i Kennelklubben.

23 september 2023

Ni har varit naiva

Under torsdagen presenterades besluten om licensjakt på varg. Besvikelsen och frustrationen över en begränsad tilldelning är – ännu en gång – stor från berörda medborgare. Samt från de politiker som säger sig vilja minska vargstammens storlek. Men såg ni verkligen inte det här komma?

23 september 2023

Veckans nyheter: Vargjaktsbeslut, kampen mot afrikans svinpest och älgförvaltning

I den här artikeln har vi samlat några av veckans nyheter, reportage och debatter. Klicka på respektive rubrik för att ta dig vidare till hela texten.

23 september 2023

Så bygger du en portabel jaktstege

Flexibilitet är A och O i många jaktliga sammanhang. En portabel jaktstege kan i flera fall underlätta jägaren att komma nära viltet.

22 september 2023

”Regeringen måste avsätta generaldirektören för Naturvårdsverket”

Länsstyrelsernas beslut om vargjakt är en kalldusch för alla de som jagar, de som driver näringar i landsbygd och för de som bor på en vargtät landsbygd. Hoppet som tänts släcktes med ett penndrag. Till glädje för några få, till ilska och uppgivenhet för så många fler.

22 september 2023

Besvikna jägare vill jaga varg innan allt går över styr

När ett begränsat antal vargar fördelats på fem län stod Östergötland utan någon tilldelning under vinterns licensjakt. 

– Varför ska vi vänta tills det går över styr? säger Fredrik Lundén, ordförande i Jägareförbundet Östergötland.

22 september 2023

”Historisk licensjakt beslutad i Södermanland”

Länsstyrelsen har beslutat om licensjakt i ett revir inom Södermanlands gränser. Detta infriar senaste tidens förväntningar och de förhoppningar vi många år haft blir nu verklighet. 

22 september 2023

”Tragedi när jakten försvinner på grund av varg”

Antalet vargar har ökat explosionsartat i nästan hela Skaraborg. I området finns sex–sju vargrevir och strövargar etablerade. Totalt kan det finnas 60–80 vargar på en ganska liten yta i Skaraborg. Den beslutade vargjakten är helt otillräcklig.

22 september 2023

Jägare skottskadades – jaktkamrat greps av polis

En man skottskadades under torsdagen i samband med småviltjakt nära Åsele i Västerbotten. En man greps misstänkt för vållande till kroppsskada, men släpptes efter förhör.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev