fredag 14 juni

Opinion

När man pratar med renskötare som är vänner och grannar och som man jagar tillsammans med, säger de att fjälljaktutredningen endast kommer att medföra försämringar, skriver debattören.

När man pratar med renskötare som är vänner och grannar och som man jagar tillsammans med, säger de att fjälljaktutredningen endast kommer att medföra försämringar, skriver debattören. Foto: Kjell-Erik Moseid

Debatt: ”Utredning om jakt och fiske skapar onödig osämja”

Renmarkskommitténs utredning om rätten till jakt och fiske har skapat en dålig stämning i norra Sverige. Det är märkligt att staten genom sin utredning kan åstadkomma något sådant.

Pratar man enskilt med renskötare som man alltid gjort, och som man umgåtts och jagat tillsammans med under lång tid, blir man verkligt fundersam.

Deras åsikt är att denna utredning och målet med den, endast kommer att medföra försämringar.

De säger att de håller på med sina renar som de alltid gjort och att de har vad jakt de behöver och hinner med. Inte många jagar ripa eller fritidsfiskar.

Tysta renskötare

Umgänget och viljan att hjälpa varandra i det lokala småskaliga livet, byts till ilskna blickar och undvikande.

Varför hörs inte dessa renskötarröster? Jo, därför att de inte vill att deras åsikter ska komma ut, med risk för ökad osämja och repressalier inom grupperna i samebyn.

Bensin på eld

Ilskan, uppgivenheten och frustrationen rörande begränsningarna av våra möjligheter att leva fullt ut med skog, natur, jakt, fiske och friluftsliv skapar tråkigheter.

Inte ens våra grannar och livslånga vänner bland renskötarna vill veta av utredningen, som redan har stänkt bensin på en pyrande eld.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.