Nu måste regering och riksdag skapa en lagstiftning som innebär att vi i Sverige har en fortsatt grundlagsskyddad rätt till att disponera de marker som tillhör oss, skriver debattören. Foto: Jan Henricson

Debatt: ”Renmarkskommittén har spelat ut sin roll”

Att samebyar kan ha rätt att stämma staten för att få ensamrätt att upplåta småviltsjakten och fisket ovan odlingsgränsen är befängt. Vi kan inte ha en tågordning som innebär att cirka 4 000 personer blir mer värda än alla andra svenskar, inklusive den del av vår ursprungsbefolkning på uppskattningsvis 20 000 icke renägande samer.

De som tycker att renmarksutredningen ska läggas ned har dock hoppat i galen tunna.

Utredningen är, oavsett dess innehåll, ett viktigt instrument i den demokratiska process som förhoppningsvis kommer att leda fram till en lagstiftning till gagn för svenska folket. 

Exklusiv rätt

Att renägande samer får en exklusiv bestämmanderätt över ett antal aktiviteter och göromål på halva Sveriges yta är inte realistiskt i ett samhälle som värnar om medborgares lika värde och att alla människor ska kunna uppnå delaktighet och jämlikhet.
Jägarförbundets ståndpunkt, att Renmarkskommittén bör läggas ned, är däremot rätt. 
Betänkandet är överlämnat till politiken och remissrundan är avslutad. Kommittén har därmed spelat ut sin roll. 

Spelat ut sin roll

Nu måste politikerna i regering och riksdag skapa en lagstiftning som innebär att vi i Sverige har en fortsatt grundlagsskyddad rätt till att disponera de marker som tillhör oss svenskar, där även jakt och fiske ingår. 

Av ägaren

Genom lagstiftning måste politikerna i regering och riksdag se till att marken, jakten och fisket ska fortsätta att förvaltas av ägaren, det vill säga staten.

För jakten, fisket och framtiden!

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.