fredag 14 juni

Opinion

För att bli jägare borde minst ett år som lärling vara obligatoriskt. De färdigheter som krävs av en jägare kan aldrig ersättas med AI, enligt skribenten. Foto: Kjell-Erik Moseid

Debatt: ”Gränsen är passerad med råge”

REPLIK. Artificiell intelligens, AI, kan tyckas vara bra inom vissa områden. Men om Al behövs för att vara jägare är det utan tvekan det ultimata beviset att personen inte är lämplig som jägare.

För att vara eller bli jägare krävs artkännedom, gott omdöme, säkerhetskänsla, skjutskicklighet. Saknas något av dessa kriterier är man inte lämplig som jägare. 

Att sådana färdigheter skulle kunna ersättas med AI, som debattören Bengt Öhman filosoferar kring i artikeln En spaning om AI och jakten, tror jag inte på.

Rent vansinne

I dag finns snabbkurser i jägarexamen. En tre dagar lång kurs och sedan kallar de sig jägare.

Jag ser detta som rent och skärt vansinne. Ingen människa kan bli jägare på tre dagar, undantagsvis de som varit med på jakter under sin uppväxt med gamla jägare i släkten.

En om året

Jägarexamen kan ses som ett intyg till myndigheterna att man är lämplig att inneha skjutvapen. För att bli jägare borde minst ett år som lärling vara obligatoriskt.

Jag anser att alla jaktlag ska åta sig att ta emot minst en lärling per år.Många jägare vill inte ta emot unga jägare, men dessa utgör oftast inte något problem.

De verkliga problemen är nyutexaminerade jägarskoleelever i 30–40-årsåldern som anser sig vara experter inom jakt redan den första jaktdagen.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.