Insändarskribenten anser att vapengarderoben kan vara betydligt mycket större än den är i dag. Foto: Lars-Henrik Andersson

Debatt: ”Grovkalibrig revolver behövs vid eftersök”

Jag önskar att regeringen tar bort femårslicenser på enhandsvapen och på vapensamling. Enklast skulle vara om regeringen slår fast att jägare och sportskyttar ingår i totalförsvaret, så slipper vi EU-byråkratin.

Efter en mängd krångel med mina femårslicenser, där Polismyndigheten gör invändningar på grund av skäl som jag inte kan påverka, har jag kämpat för att få mina licenser förnyade sedan i juli 2021.

Det är mina vapen och inte handläggarens. Om jag vill förnya licenserna beror det på att jag behöver vapnen, det borde inte vara så svårt att förstå.

Licensfritt för svartkrut

Enklast skulle vara om regeringen slår fast att jägare och sportskyttar ingår i totalförsvaret, så slipper vi EU-byråkratin.

Svartkrutsvapen kunde vara licensfria eller bli godkända att inneha genom något enkelt tillståndsförfarande.

Revolver vid eftersök

Som jägare bör man kunna inneha upp till 16 gevär och fyra grovkalibriga revolvrar för jakt och eftersök på till exempel björn och vildsvin i situationer där jägaren med ett vanligt jaktvapen är väldigt begränsad.

Till exempel är det bland snår och buskar svårt att komma åt med gevär. Då är en revolver att föredra, särskilt som det finns sådana som uppfyller kraven på klass 1-vapen.

Revolver används vid jakt i USA och det borde vi svenskar också kunna hantera.

Vet bäst

Målskyttegarderoben kunde omfatta 25 vapen ­– enhandsvapen och gevär. Oavsett skyttegren är det den enskilde utövaren som själv vet bäst vad som behövs.

Det viktigaste borde vara att kontrollera att vapenägarna har vapenskåp och sakerna i skåpet när de inte används.

Med hårdare tag i tullen mot det som inte är lagligt skulle det ge mycket större effekt än ge sig efter legala vapenägare med den ena inskränkningen efter den andra.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.