fredag 22 september

Fortsatt förbud mot stark väteperoxid

Förvaltningsrätten fastslår att jägare får klara sig med en svagare väteperoxidlösning. Foto: Kjell-Erik Moseid

Förvaltningsrätten fastslår att jägare får klara sig med en svagare väteperoxidlösning. Foto: Kjell-Erik Moseid

Flera jägare har sökt tillstånd för blekning av jakttroféer med starkare väteperoxidlösning, men samtliga har fått avslag med hänvisning till att 12-procentig väteperoxid är tillräckligt.
Nu avslår Förvaltningsrätten i Karlstad ett överklagande om att få använda högre koncentrationer av väteperoxid.
 

Så styckar du älgen

Här hittar du ett styckningsschema för älg. Ladda hem, skriv ut och sätt det på väggen i slaktboden.

Tråg för grillkol: Använd ett halvt oljefat eller gör en rektangulär låda som på bilden. Hål för fastsurrning: Gör gärna hål i ­järnet så att du kan surra fast vildsvinet med ståltråd. Foto: Lena Runer

Svetsa en egen grillställning för vildsvin

Ställningen på bilden är en avancerad konstruktion som står på Öster Malma.

Rök kött på samiskt vis

Suovas är det samiska ordet för ”lättrökt”. Sedan urminnes tider har renskötare och jägarfolk ökat hållbarheten på renkött och annat vilt genom att salta och röka. Varför inte prova själv?

Foto: Torsten Mörner

Så undviker du de vanligaste misstagen i kötthanteringen

Vilka misstag ska man undvika när man hanterar vilt och viltkött – och vad händer när man gör ett misstag?

Nu kommer Livsmedelsverket med rekommendationen att skära bort minst en decimeter opåverkat kött runt sårkanalen, samtidigt som restriktionerna för gravida och barn plockas bort. Foto: Lars-Henrik Andersson

Skär bort mer kött runt sårkanalen

Skär bort minst en decimeter opåverkat kött runt sårkanalen.
Det är de nya, skärpta, rekommendationerna som Livsmedelsverket går ut med.
Däremot tar verket bort restriktionerna för gravida och barn. Så länge man följer de nya råden vill säga.

Kurs: Så styckar du klövvilt

I två olika webbaserade filmutbildningar kan du lära dig att stycka och ta tillvara på klövvilt. En kurs handlar om älg, rådjur och hjort och den andra kursen riktar sig mot vildsvin.

”Är det inte dags att börja marknadsföra sin egen verksamhet?”

I flera år har Jägareförbundet utbildat viltundersökare, jägare som ska kunna göra en grundläggande undersökning av fällt vilt. Men hur många vet vad en viltundersökare är och gör? Varför marknadsför inte förbundet sin verksamhet?

Störst samband med positiva attityder till jakt har konsumtion av viltkött. Det visar en avhandling från SLU. Foto: Olle Olsson

Viltkött viktigast för synen på jakt

Jakt är fortfarande till mycket stor del accepterad och integrerad i Sverige. Det visar en avhandling från Sveriges lantbruksuniversitet.
Stödet är framför allt kopplat till konsumtion av viltkött och att ha vänner som jagar.

Forskare har upptäckt oväntat mycket matförgiftningsbakterier i vildsvin. Foto: Torsten Mörner

Oväntat mycket bakterier i vildsvinskött

40 procent av vildsvinen bär på matförgiftningsbakterier som Salmonella och Yersinia. Det visar en studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).