tisdag 19 november

Viltsmak

Så styckar du vildsvinet

Här hittar du ett styckschema för vildsvin. Ladda hem, skriv ut och sätt det på väggen i slaktboden.

Förvaltningsrätten fastslår att jägare får klara sig med en svagare väteperoxidlösning. Foto: Kjell-Erik Moseid

Fortsatt förbud mot stark väteperoxid

Flera jägare har sökt tillstånd för blekning av jakttroféer med starkare väteperoxidlösning, men samtliga har fått avslag med hänvisning till att 12-procentig väteperoxid är tillräckligt.
Nu avslår Förvaltningsrätten i Karlstad ett överklagande om att få använda högre koncentrationer av väteperoxid.
 

Så styckar du älgen

Här hittar du ett styckningsschema för älg. Ladda hem, skriv ut och sätt det på väggen i slaktboden.

Tråg för grillkol: Använd ett halvt oljefat eller gör en rektangulär låda som på bilden. Hål för fastsurrning: Gör gärna hål i ­järnet så att du kan surra fast vildsvinet med ståltråd. Foto: Lena Runer

Svetsa en egen grillställning för vildsvin

Ställningen på bilden är en avancerad konstruktion som står på Öster Malma.

Rök kött på samiskt vis

Suovas är det samiska ordet för ”lättrökt”. Sedan urminnes tider har renskötare och jägarfolk ökat hållbarheten på renkött och annat vilt genom att salta och röka. Varför inte prova själv?

Foto: Torsten Mörner

Så undviker du de vanligaste misstagen i kötthanteringen

Premium

Vilka misstag ska man undvika när man hanterar vilt och viltkött – och vad händer när man gör ett misstag?

Nu kommer Livsmedelsverket med rekommendationen att skära bort minst en decimeter opåverkat kött runt sårkanalen, samtidigt som restriktionerna för gravida och barn plockas bort. Foto: Lars-Henrik Andersson

Skär bort mer kött runt sårkanalen

Skär bort minst en decimeter opåverkat kött runt sårkanalen.
Det är de nya, skärpta, rekommendationerna som Livsmedelsverket går ut med.
Däremot tar verket bort restriktionerna för gravida och barn. Så länge man följer de nya råden vill säga.

Kurs: Så styckar du klövvilt

I två olika webbaserade filmutbildningar kan du lära dig att stycka och ta tillvara på klövvilt. En kurs handlar om älg, rådjur och hjort och den andra kursen riktar sig mot vildsvin.

Foto: Lena Runer

Stoppa din egen korv

Att göra sin egen korv är inte svårare än att göra köttbullar. Det finns några saker att tänka på, men om man gör rätt kan man sedan smaksätta korvsmeten med det man gillar bäst. Öster Malmas tidigare köksmästare Christer Eklund ger sina bästa tips.

Foto: Jan Henricson

Så kan du dela viltet rättvist

Köttet som finns på viltet varierar mycket i kvalitet. En del ­passar att steka direkt, en del är bäst i grytor, och en del blir godast som färs. Något att tänka på när vi styckar viltet i jaktlaget, så att köttet delas på ett rättvist sätt.

”Är det inte dags att börja marknadsföra sin egen verksamhet?”

I flera år har Jägareförbundet utbildat viltundersökare, jägare som ska kunna göra en grundläggande undersökning av fällt vilt. Men hur många vet vad en viltundersökare är och gör? Varför marknadsför inte förbundet sin verksamhet?

Störst samband med positiva attityder till jakt har konsumtion av viltkött. Det visar en avhandling från SLU. Foto: Olle Olsson

Viltkött viktigast för synen på jakt

Jakt är fortfarande till mycket stor del accepterad och integrerad i Sverige. Det visar en avhandling från Sveriges lantbruksuniversitet.
Stödet är framför allt kopplat till konsumtion av viltkött och att ha vänner som jagar.

Forskare har upptäckt oväntat mycket matförgiftningsbakterier i vildsvin. Foto: Torsten Mörner

Oväntat mycket bakterier i vildsvinskött

40 procent av vildsvinen bär på matförgiftningsbakterier som Salmonella och Yersinia. Det visar en studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Förkokta glaserade revbensspjäll från ett ungt vildsvin på grillen. Foto: Torsten Mörner

Revbenen är delikatesser

Med den ökande vildsvinsstammen har vi tillgång till en ny delikatess – revbensspjäll. Även från andra djur är köttet vid revbenen alldeles utmärkt att ta tillvara. Det går exempelvis förträffligt att använda köttet till rullader, eller varför inte göra sin egen bacon.

Vildsvinslår som torkats i duk i fyra månader. Vildsvin har ett mjukt fett och är alldeles utmärkt att salta och torka. Foto: Torsten Mörner

Förädla genom att torka

Viltkött är en fantastisk råvara. Ett sätt att förädla kött är att torka det. I Sverige är vi ännu inte så bra på att förädla vilt­köttet och göra charkuteriprodukter av det, men en förändring verkar vara på gång.

Passning av ett rådjur hängande. På bilden kan man se ett vänsterben som fallit fram, och där man får effekten att musklerna sträcks ut. I högerbenet som rådjuret hänger i, kommer ingen mörningsförbättring ske i låret eller ryggmuskeln. Efter man passat ett rådjur på detta sätt kan man hänga upp det i trädet med en krok instucken i bäckenhålan och bäckenet, så faller båda bakbenen framåt. Foto: Torsten Mörner

Bäckenhängning förbättrar viltköttet

Vi jägare hänger av tradition viltet i bakbenen. Detta gör vi för att vi aldrig tänkt på att det kan göras på något annat sätt. Men ny forskning visar att köttet blir mörare om man hänger djuret i bäckenet.

Kylen bör vara ett högskåp med en dörr. För att få luftcirkulation installeras en ventil på ena sidan och en fläkt på andra. I mitten monteras en stång av den typ som används i garderober. Foto: Torsten Mörner

Bygg en egen viltkyl

Premium

Augusti tillhör årets bästa månader. Men augustivärmen ställer till problem när fällt vilt ska tas om hand.
Om du bygger en viltkyl är problemet löst.

Låt köttet mogna till minst 40 dygnsgrader

Tillhör du dem som tror att kött är bara kött och inget annat. Då har du faktiskt fel. För kött är mycket mer, och en råvara med ­olika kvaliteter, beroende på hur det hanterats.

Som nybörjare är det bra att vara med så ofta som möjligt, när djur passas. Be därför jaktledaren redan vid genomgången inför jakten att jägarna inte ska passa djuren direkt utan vänta på dig. När passningen påbörjas är det en fördel om du hjälper till. Då lär du dig mer. Foto: Torsten Mörner

Din första passning

För alla nyblivna jägare är det ett stort och nervöst ögonblick när man fäller sitt första vilt. Efter denna nya och stora händelse ska djuret passas. En helt ny erfarenhet som även den kräver noggrannhet och kunskap.

Vilt passar bra på grillen. Foto: Lena Runer

Grillrecept på vilt

Viltkött är bland det bästa att grilla, det du ska komma ihåg är att köttet är magert och lätt kan bli torrt.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Heta ämnen på Svenskjakt.se