fredag 9 juni

Viltsmak

Så styckar du vildsvinet

Här hittar du ett styckschema för vildsvin. Ladda hem, skriv ut och sätt det på väggen i slaktboden.

Förvaltningsrätten fastslår att jägare får klara sig med en svagare väteperoxidlösning. Foto: Kjell-Erik Moseid

Fortsatt förbud mot stark väteperoxid

Flera jägare har sökt tillstånd för blekning av jakttro…

Så styckar du älgen

Här hittar du ett styckningsschema för älg. Ladda hem, …

Tråg för grillkol: Använd ett halvt oljefat eller gör en rektangulär låda som på bilden. Hål för fastsurrning: Gör gärna hål i ­järnet så att du kan surra fast vildsvinet med ståltråd. Foto: Lena Runer

Svetsa en egen grillställning för vildsvin

Ställningen på bilden är en avancerad konstruktion som …

Rök kött på samiskt vis

Suovas är det samiska ordet för ”lättrökt”. Sedan urmin…

Foto: Torsten Mörner

Så undviker du de vanligaste misstagen i kötthanteringen

Premium

Vilka misstag ska man undvika när man hanterar vilt och…

Nu kommer Livsmedelsverket med rekommendationen att skära bort minst en decimeter opåverkat kött runt sårkanalen, samtidigt som restriktionerna för gravida och barn plockas bort. Foto: Lars-Henrik Andersson

Skär bort mer kött runt sårkanalen

Skär bort minst en decimeter opåverkat kött runt sårkan…

Kurs: Så styckar du klövvilt

I två olika webbaserade filmutbildningar kan du lära di…

Foto: Lena Runer

Stoppa din egen korv

Att göra sin egen korv är inte svårare än att göra kött…

Foto: Jan Henricson

Så kan du dela viltet rättvist

Köttet som finns på viltet varierar mycket i kvalitet. …

”Är det inte dags att börja marknadsföra sin egen verksamhet?”

I flera år har Jägareförbundet utbildat viltundersökare…

Störst samband med positiva attityder till jakt har konsumtion av viltkött. Det visar en avhandling från SLU. Foto: Olle Olsson

Viltkött viktigast för synen på jakt

Jakt är fortfarande till mycket stor del accepterad och…

Forskare har upptäckt oväntat mycket matförgiftningsbakterier i vildsvin. Foto: Torsten Mörner

Oväntat mycket bakterier i vildsvinskött

40 procent av vildsvinen bär på matförgiftningsbakterie…

Förkokta glaserade revbensspjäll från ett ungt vildsvin på grillen. Foto: Torsten Mörner

Revbenen är delikatesser

Med den ökande vildsvinsstammen har vi tillgång till en…

Vildsvinslår som torkats i duk i fyra månader. Vildsvin har ett mjukt fett och är alldeles utmärkt att salta och torka. Foto: Torsten Mörner

Förädla genom att torka

Viltkött är en fantastisk råvara. Ett sätt att förädla …

Passning av ett rådjur hängande. På bilden kan man se ett vänsterben som fallit fram, och där man får effekten att musklerna sträcks ut. I högerbenet som rådjuret hänger i, kommer ingen mörningsförbättring ske i låret eller ryggmuskeln. Efter man passat ett rådjur på detta sätt kan man hänga upp det i trädet med en krok instucken i bäckenhålan och bäckenet, så faller båda bakbenen framåt. Foto: Torsten Mörner

Bäckenhängning förbättrar viltköttet

Vi jägare hänger av tradition viltet i bakbenen. Detta …

Kylen bör vara ett högskåp med en dörr. För att få luftcirkulation installeras en ventil på ena sidan och en fläkt på andra. I mitten monteras en stång av den typ som används i garderober. Foto: Torsten Mörner

Bygg en egen viltkyl

Premium

Augusti tillhör årets bästa månader. Men augustivärmen …

Låt köttet mogna till minst 40 dygnsgrader

Tillhör du dem som tror att kött är bara kött och inget…

Som nybörjare är det bra att vara med så ofta som möjligt, när djur passas. Be därför jaktledaren redan vid genomgången inför jakten att jägarna inte ska passa djuren direkt utan vänta på dig. När passningen påbörjas är det en fördel om du hjälper till. Då lär du dig mer. Foto: Torsten Mörner

Din första passning

För alla nyblivna jägare är det ett stort och nervöst ö…

Vilt passar bra på grillen. Foto: Lena Runer

Grillrecept på vilt

Viltkött är bland det bästa att grilla, det du ska komm…