måndag 19 februari

Skär bort mer kött runt sårkanalen

Nu kommer Livsmedelsverket med rekommendationen att skära bort minst en decimeter opåverkat kött runt sårkanalen, samtidigt som restriktionerna för gravida och barn plockas bort. Foto: Lars-Henrik Andersson

Nu kommer Livsmedelsverket med rekommendationen att skära bort minst en decimeter opåverkat kött runt sårkanalen, samtidigt som restriktionerna för gravida och barn plockas bort. Foto: Lars-Henrik Andersson

Skär bort minst en decimeter opåverkat kött runt sårkanalen.
Det är de nya, skärpta, rekommendationerna som Livsmedelsverket går ut med.
Däremot tar verket bort restriktionerna för gravida och barn. Så länge man följer de nya råden vill säga.

Kurs: Så styckar du klövvilt

I två olika webbaserade filmutbildningar kan du lära dig att stycka och ta tillvara på klövvilt. En kurs handlar om älg, rådjur och hjort och den andra kursen riktar sig mot vildsvin.

Foto: Lena Runer

Stoppa din egen korv

Att göra sin egen korv är inte svårare än att göra köttbullar. Det finns några saker att tänka på, men om man gör rätt kan man sedan smaksätta korvsmeten med det man gillar bäst. Öster Malmas tidigare köksmästare Christer Eklund ger sina bästa tips.

”Är det inte dags att börja marknadsföra sin egen verksamhet?”

I flera år har Jägareförbundet utbildat viltundersökare, jägare som ska kunna göra en grundläggande undersökning av fällt vilt. Men hur många vet vad en viltundersökare är och gör? Varför marknadsför inte förbundet sin verksamhet?

Störst samband med positiva attityder till jakt har konsumtion av viltkött. Det visar en avhandling från SLU. Foto: Olle Olsson

Viltkött viktigast för synen på jakt

Jakt är fortfarande till mycket stor del accepterad och integrerad i Sverige. Det visar en avhandling från Sveriges lantbruksuniversitet.
Stödet är framför allt kopplat till konsumtion av viltkött och att ha vänner som jagar.

Forskare har upptäckt oväntat mycket matförgiftningsbakterier i vildsvin. Foto: Torsten Mörner

Oväntat mycket bakterier i vildsvinskött

40 procent av vildsvinen bär på matförgiftningsbakterier som Salmonella och Yersinia. Det visar en studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Förkokta glaserade revbensspjäll från ett ungt vildsvin på grillen. Foto: Torsten Mörner

Revbenen är delikatesser

Med den ökande vildsvinsstammen har vi tillgång till en ny delikatess – revbensspjäll. Även från andra djur är köttet vid revbenen alldeles utmärkt att ta tillvara. Det går exempelvis förträffligt att använda köttet till rullader, eller varför inte göra sin egen bacon.

Vildsvinslår som torkats i duk i fyra månader. Vildsvin har ett mjukt fett och är alldeles utmärkt att salta och torka. Foto: Torsten Mörner

Förädla genom att torka

Viltkött är en fantastisk råvara. Ett sätt att förädla kött är att torka det. I Sverige är vi ännu inte så bra på att förädla vilt­köttet och göra charkuteriprodukter av det, men en förändring verkar vara på gång.

Passning av ett rådjur hängande. På bilden kan man se ett vänsterben som fallit fram, och där man får effekten att musklerna sträcks ut. I högerbenet som rådjuret hänger i, kommer ingen mörningsförbättring ske i låret eller ryggmuskeln. Efter man passat ett rådjur på detta sätt kan man hänga upp det i trädet med en krok instucken i bäckenhålan och bäckenet, så faller båda bakbenen framåt. Foto: Torsten Mörner

Bäckenhängning förbättrar viltköttet

Vi jägare hänger av tradition viltet i bakbenen. Detta gör vi för att vi aldrig tänkt på att det kan göras på något annat sätt. Men ny forskning visar att köttet blir mörare om man hänger djuret i bäckenet.

Kylen bör vara ett högskåp med en dörr. För att få luftcirkulation installeras en ventil på ena sidan och en fläkt på andra. I mitten monteras en stång av den typ som används i garderober. Foto: Torsten Mörner

Bygg en egen viltkyl

Augusti tillhör årets bästa månader. Men augustivärmen ställer till problem när fällt vilt ska tas om hand.
Om du bygger en viltkyl är problemet löst.

Senaste nytt

    Senaste från Annonstorget

    Drömjakt
    Här finns någonstans att jaga
    Opinion
    Landets hetaste jaktdebatt
    Viltvård
    Så stödutfodrar du rådjur
    Byggtips!
    Så bygger du en hundgård
    Provläs Svensk Jakt
    Bläddra i senaste numret
    Quiz
    Känner du igen hundarna?
    Jägarnas annonstorg
    Hundar, prylar och jaktmark
    För inloggade!
    Bygg ditt eget jakttorn

    Mest läst

      Mina artiklar

      För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

      Samtidigt på JaktPlay

      Heta ämnen på Svenskjakt.se