onsdag 22 maj

Viltsmak

Öster Malmas vilthanterare, Pontus Eriksson, visar hur man på bästa sätt tillämpar hängande passning av rådjur.

Webb-TV: Så passar du hängande vilt

Öster Malmas vilthanterare, Pontus Eriksson, visar hur man på bästa sätt tillämpar hängande passning av vildsvin och rådjur.

20 september 2015

Så styckar du vildsvinet

Här hittar du ett styckschema för vildsvin. Ladda hem, …

Förvaltningsrätten fastslår att jägare får klara sig med en svagare väteperoxidlösning. Foto: Kjell-Erik Moseid

10 september 2015

Fortsatt förbud mot stark väteperoxid

Flera jägare har sökt tillstånd för blekning av jakttro…

3 september 2015

Så styckar du älgen

Här hittar du ett styckningsschema för älg. Ladda hem, …

Tråg för grillkol: Använd ett halvt oljefat eller gör en rektangulär låda som på bilden. Hål för fastsurrning: Gör gärna hål i ­järnet så att du kan surra fast vildsvinet med ståltråd. Foto: Lena Runer

26 januari 2015

Svetsa en egen grillställning för vildsvin

Ställningen på bilden är en avancerad konstruktion som …

3 januari 2015

Rök kött på samiskt vis

Suovas är det samiska ordet för ”lättrökt”. Sedan urmin…

Foto: Torsten Mörner

10 oktober 2014

Så undviker du de vanligaste misstagen i kötthanteringen

Premium

Vilka misstag ska man undvika när man hanterar vilt och…

Nu kommer Livsmedelsverket med rekommendationen att skära bort minst en decimeter opåverkat kött runt sårkanalen, samtidigt som restriktionerna för gravida och barn plockas bort. Foto: Lars-Henrik Andersson

7 oktober 2014

Skär bort mer kött runt sårkanalen

Skär bort minst en decimeter opåverkat kött runt sårkan…

6 oktober 2014

Kurs: Så styckar du klövvilt

I två olika webbaserade filmutbildningar kan du lära di…

Foto: Lena Runer

29 augusti 2014

Stoppa din egen korv

Att göra sin egen korv är inte svårare än att göra kött…

Foto: Jan Henricson

29 juli 2014

Så kan du dela viltet rättvist

Köttet som finns på viltet varierar mycket i kvalitet. …

24 april 2014

”Är det inte dags att börja marknadsföra sin egen verksamhet?”

I flera år har Jägareförbundet utbildat viltundersökare, jägare som ska kunna göra en grundläggande undersökning av fällt vilt. Men hur många vet vad en viltundersökare är och gör? Varför marknadsför inte förbundet sin verksamhet?

Störst samband med positiva attityder till jakt har konsumtion av viltkött. Det visar en avhandling från SLU. Foto: Olle Olsson

19 mars 2014

Viltkött viktigast för synen på jakt

Jakt är fortfarande till mycket stor del accepterad och…

Forskare har upptäckt oväntat mycket matförgiftningsbakterier i vildsvin. Foto: Torsten Mörner

14 februari 2014

Oväntat mycket bakterier i vildsvinskött

40 procent av vildsvinen bär på matförgiftningsbakterie…

Förkokta glaserade revbensspjäll från ett ungt vildsvin på grillen. Foto: Torsten Mörner

24 oktober 2013

Revbenen är delikatesser

Med den ökande vildsvinsstammen har vi tillgång till en…

Vildsvinslår som torkats i duk i fyra månader. Vildsvin har ett mjukt fett och är alldeles utmärkt att salta och torka. Foto: Torsten Mörner

9 oktober 2013

Förädla genom att torka

Viltkött är en fantastisk råvara. Ett sätt att förädla …

Passning av ett rådjur hängande. På bilden kan man se ett vänsterben som fallit fram, och där man får effekten att musklerna sträcks ut. I högerbenet som rådjuret hänger i, kommer ingen mörningsförbättring ske i låret eller ryggmuskeln. Efter man passat ett rådjur på detta sätt kan man hänga upp det i trädet med en krok instucken i bäckenhålan och bäckenet, så faller båda bakbenen framåt. Foto: Torsten Mörner

9 oktober 2013

Bäckenhängning förbättrar viltköttet

Vi jägare hänger av tradition viltet i bakbenen. Detta …

Kylen bör vara ett högskåp med en dörr. För att få luftcirkulation installeras en ventil på ena sidan och en fläkt på andra. I mitten monteras en stång av den typ som används i garderober. Foto: Torsten Mörner

8 oktober 2013

Bygg en egen viltkyl

Premium

Augusti tillhör årets bästa månader. Men augustivärmen …

24 september 2013

Låt köttet mogna till minst 40 dygnsgrader

Tillhör du dem som tror att kött är bara kött och inget…

Som nybörjare är det bra att vara med så ofta som möjligt, när djur passas. Be därför jaktledaren redan vid genomgången inför jakten att jägarna inte ska passa djuren direkt utan vänta på dig. När passningen påbörjas är det en fördel om du hjälper till. Då lär du dig mer. Foto: Torsten Mörner

24 september 2013

Din första passning

För alla nyblivna jägare är det ett stort och nervöst ö…