lördag 20 april

Viltsmak

Bygg en egen viltkyl

Kylen bör vara ett högskåp med en dörr. För att få luftcirkulation installeras en ventil på ena sidan och en fläkt på andra. I mitten monteras en stång av den typ som används i garderober. Foto: Torsten MörnerPremium

Augusti tillhör årets bästa månader. Men augustivärmen ställer till problem när fällt vilt ska tas om hand.
Om du bygger en viltkyl är problemet löst.

Under sommaren och förhösten jagar många jägare bock, vildsvin, duvor och gäss. Men att låta viltet hänga tillräckligt länge när det är varmt kan innebära ett problem.
Många slaktkroppar får inte hänga tillräckligt länge för att kött­et ska mogna. Istället styckas kropp­en snabbt upp och köttet åker ner i frys­en. Det blir ett kylsamman­draget kött som är torrt, segt och tråk­igt att äta. En kvalificerad köttförstörelse alltså.

 

Kötthantering i värme

Särskilt gäller det duvor skjutna under fina augustidagar, där många efter jakten plockar duvorna och skär ut brösten, för att därefter lägga in dem i frysen. De utsökta duvorna blir sega köttklumpar, något jag känt på många middagar där man bjudit på duva.

För att hålla en hög kvalitet är det viktigt att kroppen och köttet svalnar långsamt.
Köttet får inte kylas under tio grader de första tio timmarna. Därefter kan köttet kylas ner till cirka fem grader för att sedan kunna hängas i tre till fem graders kyla. Är det varmt ute går det bra med avsvalningen, men sedan blir det värre om jägaren saknar kyl.

Dels är temperaturen för hög för att hänga djuren (över tio grader), vilket kommer leda till att köttet ruttnar. Dels finns det mycket flugor som lägger ägg som blir larver, vilket också leder till att köttet förstörs.

 

Kylskåpet alternativet
Om man tillhör ett stort jaktlag med egen slaktbod finns många gånger iordningställda kylrum där viltet kan hänga. Men för den ensamma jägaren blir det ett större problem.
Jag vill inte heller rekommendera att hänga viltet i en sval jordkällare. Där står ofta luften relativt stilla och det kan trots låg tempera­tur innebära en risk för bakterie­tillväxt och förruttnelse.

Ett alternativ är att bygga om ett vanligt kylskåp till en viltkyl. I en sådan får man plats med en råbock, ett litet vildsvin eller många duvor.
Man kan också samtidigt reglera temperaturen så att den det första dygnet inte går under tio grader, för att sedan sänka temperaturen ner till runt fem grader.
Det finns två viktiga saker att ta hänsyn till om man ska bygga en egen viltkyl. Det ena är att kylen måste vara tillräckligt hög, minst 175 centimeter för att ett rådjur ell­er vildsvin ska kunna hänga fritt. Det andra är att man måste se till att det blir luftcirkulation i kylen.

Detta kan göras genom ett insektssäkert nät och en ventil på ena sidan och en fläkt på andra sidan. Med ett sådant arrangemang är det enkelt att reglera luftströmmen.
Ställ gärna kylen i garaget ell­er på en annan sval plats. Det är lämpligt med tanke på temperaturförhållandena under olika delar av året. För på vintern när det är kallt innebär dessutom denna viltkyl att man skyddar slaktkroppen från att frysa, eller kylas ner för snabbt.

 

Inte så dyrt

Kostnaden för en viltkyl behöver inte bli så hög. En begagnad kyl fungerar utmärkt. Till detta kommer kostnad för ventil, fläkt och en stång som slaktkroppen eller fåglarna kan hänga i.

Får man en begagnad kyl gratis hamnar kostnaden på 400–700 kronor, beroende på vilken typ av fläkt man köper. En billig investering som ger mycket tillbaka.

Torsten Mörner

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.