tisdag 21 maj

Viltsmak

Köksmästare Mårten Bobert. Foto: Lena Runer

Köksmästare Mårten Bobert. Foto: Lena Runer

Viltvecka i riksdagen

I riksdagens lunchmatsal pågår just nu en viltvecka med bland annat nattbakat vildsvin och dovhjortsgryta på menyn. Köttet kommer från Öster Malmas viltslakteri.

Riksdagens policy säger att allt kött som serveras på riksdagens restaurang ska komma från Sverige, och vara så närproducerat som möjligt!

– Vad kan vara svenskare och mer närodlat än vildsvin, hjort och älg från Gnestatrakten, säger köksmästare Mårten Bobert.

 

”Vad kan vara svenskare och mer närodlat än vildsvin, hjort och älg från Gnestatrakten?”

 

En av de som välkomnade vilt på lunchmenyn var riksdagsledamoten Sanne Lennström (S).

– Vi behöver initiativ som får folk att upptäcka och använda vildsvin. Det är så synd att vildsvin så sällan ligger i butikernas kyldiskar, eller hamnar som dagens rätt på lunchrestaurangerna, säger Sanne Lennström.

– Det behövs en rejäl efterfrågan på vildsvinskött, annars tappar jägarna motivationen att ge sig ut på vildsvinsjakt. Om det inte går att få avsättning för köttet, slutar jägarna att skjuta när de fyllt sina egna frysar, fortsätter hon.

 

Succé!

Tisdagens nattbakade vildsvin var en succé bland gästerna. Ett mört kött som bakats i 71° ugn i 22 timmar, och som serverades med timjanstekta äpplen.
På borden i riksdagens lunchmatsal fanns blad med fakta om vildsvin och även köksmästarens recept på rätten som serverades, för alla som ville laga vildsvin hemma.
Många åt vildsvin för första gången, och i matsalen diskuterades allt från utfodring till direktförsäljning av vildsvinskött.

 

”Trevligt med viltvecka”

I Facebookflödet från Riksdagsledamot Kristina Yngwe (C) hittade vi denna kommentar: ”Trevligt med viltvecka i Riksdagens lunchmatsal. Förhoppningsvis kan det inspirera ledamöter och besökande ministrar till beslut om bland annat enklare regler för åtelkameror och snabbare processer vid försäljning av vildsvin så att mer viltkött kan serveras till både offentliga och privata konsumenter.”

Köksmästaren Mårten Bobert:

Viltvecka på riksdagen. Foto: Lena Runer

Viltvecka på riksdagen. Foto: Lena Runer

– Det är klart att det är lite mer jobb att laga 125 portioner vildsvinskarré jämfört med att laga 120 portioner karré av tamgris. Vildsvinen jag får är ju inte födda samma dag och inte skjutna på samma dag – alla är olika stora.

Mårten blev förvånad över dovhjortsköttets mörhet.

– En bogstek är en styckningsdel som i regel kräver långkok, men med dovbogen räckte det med 1,5 timmars koktid innan grytköttet blev mört och fint, konstaterar Mårten Bobert.

 

Lena Runer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.