Skär i småbitar och frys in i ­portionsförpackningar, så har du perfekt hundmat att senare ta fram och servera. Foto: Lena Runer

Skär i småbitar och frys in i ­portionsförpackningar, så har du perfekt hundmat att senare ta fram och servera. Foto: Lena Runer

Gör din egen hundmat och hundgodis

När jag stod i djuraffären och höll i en torkad luftstrupe för 23 kronor insåg jag paradoxen. Många av oss jagande hundägare köper dyr mat och dyrt hundgodis i djuraffären, och slänger samtidigt mängder av mat som slaktavfall varje gång vi tar ur och styckar vårt vilt. Här får du några tips på hur du gör hundmat av alla de delar du inte äter själv.

Det finns två tillfällen att sortera ut vad som ska bli hundmat av de skjutna djuren.
Vid urtagning: Ta hand om in­älvorna och udda stycknings­delar som du annars slänger.
Vid styckning: Ställ fram en särskild ”hundmatsbunke” och lägg i andrasorteringen under styckningen, det vill säga alla köttslamsor som är lite för små och för seniga.
Skär i småbitar och frys in i ­portionsförpackningar, så har du perfekt hundmat att senare ta fram och servera.

 

Inget blodigt kött till hundarna!

Gör inte hundmat av det kött som du slänger när du skott­rensar. Hundar är lika känsliga för blyrester som vi människor. Allt blodigt kött ska kasseras.

 

Rått kött eller kokt kött?

De flesta föredrar att servera viltköttet rått till hundarna, i bitar eller som färs. Andra känner sig säkrare om köttet först är kokt. Oavsett vilket är det lämpligt att blanda upp köttet medm grönsaker, ris och korngryn. Kalcium saknas ofta i hem­lagad hundmat så komplettera gärna med ett kalciumtillskott för att få bättre näringsvärde.

 

Tryne. Kan torkas i ugn som hundgodis.

 

Lunga. Torkad lunga blir läckert hundgodis, luftiga bitar nästan som marshmallows. Lyckade skott sitter ofta i lungtrakten, så det är inte så ofta lungorna är så hela att de går att ta tillvara på. Men om ­lungorna är oskadade blir de perfekt hundmat.

 

Hundmat med rått viltkött

1/3 rått viltkött i bitar, eller rå viltfärs. 1/3 rårivna grönsaker och rotfrukter, till exempel morötter, palsternacka, kålrot och vitkål. 1/3 kokt ris, hirs eller korngryn.

 

Hundmat med kokt kött

1/3 kokt viltkött och kokta inälvor. 1/3 kokta mosade grönsaker och rotfrukter, till exempel morötter, palsternacka, vitkål och kålrot. 1/3 kokt ris, hirs eller korngryn.

Strupe. Många hundars favorit bland hundgodis. Torkar snabbt i 80 grader i ugn.

 

Hjärta. Perfekt hundmat. Skär i bitar och servera rått eller kokt.

 

Lever. Torkad lever är uppskattat hundgodis. Skär i tunna bitar och torka i ugn. Levern kan också kokas, tärnas och blandas i hundmaten. Tänk på att inte ge hundarna för mycket lever på en gång. A-vitaminhalten i lever är hög, så max 100 gram per vecka är en vanlig rekommendation. Blandar du lever och kött, se till att högst tio procent är lever.

 

Njure. Koka njurarna någon timme, tärna sedan och blanda i hundmaten. Njure är precis som lever rikt på A-vitamin, så överdosera inte. Halten är inte lika hög som i lever, men blanda gärna ut njuren med annat kött.

 

Råa nässlor är näringsrika och bra att mixa och blanda i hundmaten. De sticks inte när de finfördelas.

 

Text & Foton: Lena Runer

Tips om torkning

• 80 grader är en bra ugnstemperatur vid torkning. 60 till 90 grader fungerar också bra.
• Ha gärna ugnsluckan lite på glänt så att du släpper ut fukten.
• Skär levern/lungan i mindre bitar och lägg på bakplåtspapper eller silikonmatta så att köttet inte fastnar.
• Vänd bitarna efter halva torktiden så att även undersidan torkar.
• Låt bitarna svalna ordentligt innan du paketerar dem.
• Förvara de torkade bitarna luftigt och bara i ett lager. I en tät plast­påse eller plastask finns det stor risk att det torkade köttet möglar. Undvik också att lägga torkade bitar tätt ihop i en hög under förvaring.
• Ett alternativ till ugnstorkning är att använda ett gammalt torkskåp. Lägg hönsnät som hyllor.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.