Viltbuljong. Foto: Lena Runer

Viltbuljong. Foto: Lena Runer

Koka buljong på viltben

En värmande viltbuljong är perfekt mat för frusna jägare.

Det här behöver du:

2 baklägg av hjort

2 gula lökar

2 morötter

0,5 rotselleri

0,5 purjolök

1 vitkålshuvud

50 g torkad svamp, eller några färska svampar

Några kvistar timjan, gärna citrontimjan

3 dl torr äppelcider

2 msk rödvinsvinäger

1 dl konjak

Havssalt

 

Bena ur bakläggen, skär köttet i mindre bitar och hugg av benen på mitten så att märgen kan läcka ut i buljongen och ge smak. Smörj en ugnsform med lite olja och sprid ut läggkött och ben. Rosta på 200 grader i cirka en timme eller tills allt är ordentligt rostat och torrt.

Bryn under tiden grönsakerna: dela lökarna en gång på mitten och rosta snittytorna i en gjutjärnspanna tills de är svarta. Dela morot, selleri och purjolök grovt, och rosta även det i samma panna.

När benen är färdigrostade i ugnen: packa ben, kött, grönsaker och svamp i en stor kastrull som går in i ugnen. Fyll på med kallt vatten så att det precis täcker. Sätt kastrullen på spisen och värm upp långsamt tills precis innan det börjar koka. Sätt på lock och ställ in hela kastrullen i ugnen i 100 grader över natten eller cirka 12 timmar.

Plocka försiktigt kastrullen ur ugnen och häll av all vätska genom en silduk ned i en mindre kastrull utan att röra i grytan!

Ta gärna vara på läggköttet (plocka ner i mindre bitar och lägg tillbaka i buljongen vid servering). Smaka av buljongen med äppelcider, vinäger, konjak och salt. Fyll den varma buljongen på förvärmda termosar, eller värm buljongen i skogen.

 

Recept: Pelle Kjellander

Text: Lena Runer

Tips om buljongkok

För att få mycket smak i buljongen:

• Knäck benen med en yxa eller hammare, så att märgen har chans att läcka ut och ge smak.

• Lägg med köttputs och senor när du rostar, det ger god smak.

• Ugnsrostningen är klar när all köttsaft är intorkad och ben och kött är rostade, men inte brända.

• När rostningen i ugnen är klar, ser du att det finns en hinna med torkad köttsaft i ugnsformen.

För att få med även den smaken, häll på lite varmt vatten, vispa ur formen tills det löst sig och häll tillbaka i buljonggrytan.

 

För att få en klar fin buljong:

• Undvik att röra i grytan under koket eller efter koket.

• Stormkoka aldrig! Då blir buljongen grumlig. Försök att hålla hela proceduren till precis före kokpunkten.

Se buljongkok som att brygga te.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.