onsdag 24 april

Viltsmak

I en Reko-ring sker utlämningen av förbeställda och förbetalda varor ofta på en parkeringsplats en vardagskväll. Här lämnar Pelle Frisell ut kassar med kött från dovvilt och rådjur. Foto: Lena Runer

Så säljer du viltkött

Jägaren Pelle Frisell säljer viltkött på Reko-ring. Kött från dovvilt och rådjur som han fällt själv, och sedan styckat och paketerat.
– Jag har flera vegetarianer som köper viltkött av mig, säger han.

Ett bra mål för jägare och jaktlag är att frysarna med viltkött ska vara helt tomma när den nya jaktsäsongen börjar. Men så är det sällan. I stället för att sälja köper jägarna en frysbox till.

– Sälj lite av köttet så att andra än jägare får chans att smaka viltkött. Använd i stället pengarna till att köpa god fisk av en fiskare, tycker Pelle Frisell.

En bra idé är att sälja en del av det fällda viltet på Reko-ring och i stället fördela pengarna från försäljningen i jaktlaget. 

Ett styckat rådjurskid kan exempelvis bli en inkomst på 1.200 kronor till jaktlaget, och ge köparen sju kilo kött.

– Jag vet jaktlag som blir osams om hur de ska fördela köttet, berättar Pelle.

– Då är det bättre att sälja lite av köttet, så att andra än jägare får chans att smaka viltkött. Och att använda pengarna från försäljningen till att köpa något helt annat som jaktlaget har nytta av under resten av året.

 

Foto: Lena Runer

Sälj vilt i paket

Det bästa på Reko-ring är att sälja paket med några olika styckdetaljer, så att summan blir runt 400–500 kronor, konstaterar Pelle Frisell och visar upp ett exempel: ett dovhjortspaket med fransyska, en ryggbiff, ett ytterlår och ett paket färs säljs för 420 kronor.

– Det förenklar administrationen att sätta ihop paket, säger Pelle.

Den enda styckdetaljen han inte säljer i sina paket är bogarna, de mals till färs eller mals och pressas till hamburgare.

Tillsammans med en lokal charkuterist, Wadstens i Loftahammar, har Pelle förädlat vissa viltprodukter. Att göra hamburgare och korv är ett sätt att få upp kilopriset och göra viltköttet mer lättsålt.

En succéprodukt på Reko-ringen är vilthamburgare, av dovhjortsfärs blandad med bacon. Ett paket kostar 109 kronor, alltså 27 kronor per hamburgare.

Vuxna köper till grillkvällar, barnfamiljer köper burgarna för att kunna ge barnen ett bättre alternativ än hamburgerkedjorna.

 

Pelle Frisell slår ett slag för råstekt potatis som tillbehör. Det är enkelt, men bortglömt. Skär potatisen i tjocka skivor och stek i gjutjärnspanna. Foto: Lena Runer

Dela med dig av recept och tillagningsråd

Många kunder är osäkra på hur de ska tillaga en fin bit viltkött. De tror ofta att det är svårt och komplicerat, men egentligen är det ganska enkelt.

• Låt köttet bli rumstempererat innan du tillagar det.

• Använd köttermometer och låt aldrig dov- eller rådjurskött passera 60 graders innertemperatur. Det är godast rosastekt!

• Låt köttet vila innan du skär i det.

 

Foto: Lena Runer

Köp på Reko-ring

Köp på Reko-ring sker oftast genom ett meddelande på Facebook. I Facebook-gruppen skriver kunderna i kommentarsfältet vad de önskar köpa.

• Kunden väntar på ett OK på beställningen innan betalning sker.

• Producenten säger ofta OK till kundens beställning via en gillaknapp, eller genom ett meddelande att beställningen är godkänd.

•Först därefter swishas betalningen.

 

Swish

Den absolut vanligaste betalningsmetoden för handel genom en Reko-ring är Swish. Utöver det erbjuder många företagare även kontant- eller kortbetalning. Swish är den betalningsmetod som uppskattas mest av både konsumenter och producenter för dess enkelhet. De allra flesta producenter har ett företagskonto kopplat till Swish och får därmed ett 123-nummer. Ett 123-nummer signalerar högre trygghet för konsumenter än ett privat nummer.

Erbjuds kortbetalning görs det oftast genom iZettle eller liknande lösning.

 

Inte registreras

Det du säljer genom Reko-ring behöver inte registreras i ett kassaregister eftersom distanshandel och distansavtal är undantaget det kravet (till skillnad från torghandel och butiksförsäljning).

Vid distanshandel däremot finns inget krav på kvitto, men konsumenten måste få en bekräftelse senast när varan levereras, oberoende av betalningsmetod. I bekräftelsen måste finnas information om vad som köpts och till vilket pris.

 

Jägare får även sälja direkt till restauranger. Loftahammars Golfcafé köper Pelle Frisells färs och grytbitar och serverar viltburgare och viltgryta. Foto: Lena Runer

Hobby eller företag?

De allra flesta producenter som säljer sina produkter via en Reko-ring driver sin produktion i form av ett företag. Den som inte registrerat ett företag kan i mindre omfattning sälja produkter från en hobbyverksamhet som till exempel jakt.

Tre saker är utmärkande för en hobbyverksamhet:

• Hobbyn är något du själv utövar på din fritid.

•  Hobbyn är inte din huvudsakliga försörjning.

•  Du utför inte arbetet på uppdrag av någon annan.

 

Spara kvitton

När du säljer produkter från hobbyverksamhet, spara kvitton och annan dokumentation som visar utgifter och inkomster för verksamheten. Dokumentationen ska sparas i sex år.

Om man får ett ekonomiskt överskott av sin hobby ska man betala skatt för det i sin inkomstdeklaration. Som privatperson eller hobbyföretagare kan du vid några enstaka gånger per år och i mindre omfattning sälja exempelvis vilt.

 

Jo, privatpersoner får sälja vilt direkt till konsument

En jägare kan som privatperson sälja en mindre mängd viltkött direkt till konsument utan att registrera sig som livsmedelsföretagare. Undantaget är vildsvin och björn som privatpersoner inte får sälja direkt till konsument.

Jägaren ansvarar för att köttet är säkert att äta, men det finns inget krav på köttbesiktning vid direktförsäljning av mindre mängder viltkött.

 

Lena Runer

Fakta om Reko-ring

Reko-ringar är försäljningskanaler där lokala producenter säljer direkt till konsumenter. Här kan också enskilda jägare och jaktlag sälja sitt överskott av viltkött utan mellanhänder.
De flesta Reko-ringarna utgår från Facebook. Det vill säga att du går med i en lokal Facebook-grupp där alla annonser läggs upp inför varje utlämning.
Antalet Reko-ringar har vuxit snabbt och det finns mer än 200 stycken spridda över hela landet.
Du behöver inte sälja varje gång. Vissa producenter säljer regelbund et under hela året. Andra säljer bara när tomaterna är mogna eller hallonen är redo att plockas. Är du jägare kanske du bara är med några gånger under jaktsäsongen när du har ett överskott.
Endast förbeställt. En av de viktigaste principerna är att produkterna är förbeställda inför varje utlämningstillfälle och att varje beställning är en enskild uppgörelse mellan köpare och säljare. Det får inte ske någon spontanförsäljning på plats vid utlämningstillfället, den typen av försäljning kräver marknadstillstånd.

Förpackningen och informationen är viktig. Det här kan du tänka på när du förpackar ditt viltkött för försäljning:
Vakuumförpacka.
• Även om du inte har proffsiga förtryckta etiketter, behövs det information. Det går bra att skriva för hand på etiketter.
• Ange viltslag, styckningsdel, vikt och förpackningsdatum. Get eller kid? Hind eller kalv?
• Skriv gärna ursprung, till exempel ”Från skogarna i Norrtälje”.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.