tisdag 27 februari

Viltsmak

Foto: Lena Runer

Viltmat: Texas chili med bönor och kakao

En het chiligryta är den perfekta söndagsmiddagen en ruggig höstdag, och kan också värma frusna jägare under en jaktdag i skogen.

Publicerades första gången i Svensk Jakt nr 8/2023

En riktig chili görs på kött (inte på köttfärs) och köttet ska kokas så mört att det nästan faller isär. Till chilin kan du använda de bitar som ligger kvar längst i frysboxen, det vill säga bogstekarna, läggen och ytterlåren. Ta vad du har, det gör inget om du blandar viltslag efter utbud i frysen.

Även när det gäller övriga ingredienser gäller ”man tager vad man haver”-principen, som du ser av recepten.

Här publicerar vi flera recept för att visa hur stor variationen kan vara.

Foto: Lena Runer

Texas chili med bönor och kakao

Här får chilin mustig smak av öl och mörk choklad, och serveras med bönor om du vill.

6 personer

1 kg viltkött av älg (gärna högrev)

2 gula lökar, hackade

2 vitlöksklyftor, hackade

1 röd chilifrukt + ev 1 anchochili

1 msk honung

1 lime, pressad saft

3 msk tomatpuré

2 tsk paprikapulver, gärna rökt

1 tsk oregano, torkad

1 tsk spiskummin, malen

1 tsk fänkålsfrön, krossade

3 dl köttbuljong (fond eller ­tärning + vatten)

3 dl öl

2 bitar (ca 20 g) mörk choklad

70 procent, eller 1 msk kakaopulver

ev 1 burk bönor, svarta, vita eller blandade.

Skär köttet i bitar, ca 4x4cm stora. Bryn i olja och lägg över i en gryta. Hacka lök, vitlök och chili och lägg i grytan. Tillsätt tomatpuré, honung, limesaft och alla kryddor: paprika, oregano, spiskummin och fänkål.

Häll på buljong och öl så att det täcker köttet. Låt koka i minst tre timmar tills köttet är så mört att det faller isär. Fyll på med vatten under koket om det behövs.

Tillsätt eventuellt mer kryddor mot slutet om du vill ha mer hetta i chilin.

Blanda i chokladen/kakaon och bönorna mot slutet, strax före servering och låt få ett uppkok.

Smaka av med salt.

Servering

Avokado

Färsk koriander

Gräddfil eller crème fraiche

Nachochips

Servera chilin med avokado, färsk koriander, gräddfil och nachochips.

Foto: Lena Runer

Texas chili

6 personer

1 kg älgkött, gärna högrev

Olja till stekning

2 gula lökar, hackade

2 klyftor vitlök, hackade

1 röd chilifrukt, i skivor

1 tsk paprikapulver

1 tsk oregano, torkad

1 tsk spiskummin, malen

1 tsk koriander, malen

1 lagerblad

1 burk krossade tomater

2 msk färdig barbequesås

2 dl köttbuljong (koncentrat eller tärning + vatten)

3 dl öl, gärna mörk öl

Salt

Skär köttet i stora tärningar, ca 4×4 cm. Bryn köttet runt om och lägg i en gryta. Tillsätt hackad lök, vitlök, chili, paprikapulver, oregano, spiskummin, koriander lagerblad, krossad tomat och barbequesås.

Häll på köttbuljong och öl så att det täcker köttet. Koka på svag värme i minst tre timmar tills köttet kokat sönder. Häll på mer vatten under koket om det behövs.

Smaka av med salt.

Servering

Lime i klyftor

Färsk koriander

Riven ost

Ett gott bröd

Servera i djup tallrik med lime, färsk koriander, riven ost och ett gott bröd.

Foto: Lena Runer

Enkel chili med viltfärs

En perfekt vardagsrätt som inte kräver flera timmars koktid eftersom du använder färs i stället för helt kött. Basvarorna kan du alltid ha hemma: En burk krossade tomater, kryddor, några burkar bönor i olika färger, plus viltfärs från frysen.

4 personer

500 g viltfärs

Olja eller smör

2 gula lökar, finhackade

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 röd eller gul paprika, i tärningar

1/2 tsk spiskummin

1/2  tsk malen koriander

1 lagerblad

1/2 tsk chiliflakes

400 g krossade tomater

2 dl köttbuljong (fond eller tärning + vatten)

1 msk honung eller sirap

1 förpackning bönor, olika färger

Salt

Bryn färsen i olja eller smör. Tillsätt lök, vitlök, paprika, spiskummin, fänkålsfrön, lagerblad och chili och stek ytterligare någon minut. Tillsätt krossade tomater, buljong, honung/sirap och bönor, och låt koka upp på låg värme i någon minut. Smaka av med salt.

Servering

Ljust bröd

Servera med ett gott ljust bröd.

Liten chiliguide

Foto: Lena Runer

Hur het chili är mäts i scovillegrader. Det är koncentrationen av ämnen (capsaicin) som avgör hur stark chilin upplevs. Wilbur Scoville skapade scovilleskalan 1912.

Numera mäts mängden capsaicin i laboratorium. Världens starkaste chili är sorten carolina reaper med 2 200 000 scoville, medan vanlig chilipeppar bara har 1500.

Habanero: 300 000 scoville.

Piri Piri: 150 000 scoville.

Jalapeño: 30 000 scoville.

Cayennepeppar: 20 000 scoville.

Chilipeppar: 1 500 scoville.

Ancho chili: 1 000 scoville.

Paprika: 0–100 scoville.

Chilipeppar/spansk peppar

Finns både grön, orange och röd.

Jalapeño

Skiftar färg från grön till röd, beroende på hur mogen den är.

Habanero

Var försiktig, det är en av de starkaste chilsorterna.

Chipotle

En rökt torkad chili som ofta görs av jalapeño.

Anchochili

Chili med söt och mild smak.

När man torkar chili förändras smaken en aning och chilin får mer sötma, den blir både stark och söt på samma gång och ger maten en rundare smak.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.