torsdag 19 september

Viltsmak

Publicerad 1 maj 2014 - 11:18

Svenskt vilt i världen

Christer Eklund, köksmästare på Öster Malma, bjöds in till inspirationsdagen i Södertälje för att dela med sig av kunskap om viltkött. Här provsmakar han Magdalena Kondratovics och Violetta Filipczaks kåldolmar. Foto: Lena Runer

Kåldolmar i tomatsås på polskt vis, svenskt dillkött, amerikanska hamburgare med coleslaw, chivapchichi från Balkan, kryddiga shish kebab och viltgryta med aubergine och potatis.

Du läser nu en öppen artikel på Svenskjakt.se
Bli medlem med tidning

Det var några rätter som skapades när kockar från skolor och äldreboenden i Södertälje under en inspirationsdag fick fria händer att laga till var sitt paket hjortviltfärs och gryt­bitar av hjortvilt.
– Var inte rädd för viltköttet, behandla det som vilket kött som helst, uppmanar Pelle Höög.
Utbildarna Pelle Höög och Bengt-Åke Andersson är själva jägare och har sett hur osäkra många blir när de får en bit viltkött framför sig. “Hur gör man? Det här måste väl tillagas på något speciellt sätt?”
– Nej då. Man använder ju samma tillagnings­metoder som för allt annat kött, informerar Pelle.

Foto: Lena Runer Chivapchichi (ćevapčići)
4 personer
800 g viltfärs
2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
0,5 gul lök, skalad och finhackad
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, grovmalen
2 krm spiskummin
3 msk ajvar relish
0,5 dl oregano, färsk och hackad
1 ägg
Smör och olja till stekning

Svetta lök och vitlök med lite smör i en stekpanna, häll i alla kryddor förutom oregano. Häll lök- och kryddblandningen i en bunke, tillsätt ajvar relish, oregano och ägg. Låt svalna något. Blanda ner viltfärsen, forma järpar eller korvar och stek i knappt tio minuter. Fyll ett pitabröd med chivapchichi, sallad, fint skuren gul lök, ajvar relish och yoghurt.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Mest läst

Mina artiklar

För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

Heta ämnen på Svenskjakt.se