fredag 12 april

Viltsmak

Tre julbordsrecept från juryn för årets viltkrog

Under prisutdelningen för Årets viltkrog passade vi på att få julbordstips av tre av jurymedlemmarna i Viltmatakademin som utser Årets viltkrog.

Jakob Lind, ledamot i Viltmatakademin:

Använd några av dina viltstekar i frysen och gör en klassisk tjälknöl till julbordet. 

Vid servering: skiva köttet tunt, rulla ihop och fäst en tandpetare i varje rulle. Lägg upp på fat och ringla sedan en god örtolja över. 

Jag har använt rostade fänkålsfrön, olja, salt och rivet citronskal.

Andreas Landén, restaurang Jord, Linköping (Årets viltkrog 2021 och 2022):

Min favoritsallad på det vilda julbordet är en rödkålssallad med rostad kummin. 

Skiva rödkålen tunt, gärna på mandolin. Blanda med kallpressad rapsolja och lite äppelcidervinäger. 

Rosta brödkummin i stekpannan och krossa sedan fröna lätt i morteln. Blanda ner i rödkålssalladen.

Henrik Norström, restaurang Lux Dag för Dag, Stockholm:

Till de klassiska viltköttbullarna, skinkan och revbensspjällen är det gott med en fräsch och vacker sallad på julbordet. Till exempel grönkålssallad med färsk ingefära och apelsin. 

Blanda färsk grönkål med tärningar av apelsin, riven färsk ingefära, olja och kanske lite pressad citron.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.