torsdag 28 mars

Viltvård

Fällans placering är kanske det viktigaste för att lyckas med mårdfångsten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Än kan du få mård i fällorna – så lyckas du

PremiumTV

Mårdjakten för den här säsongen går snart mot sitt slut.
Men det finns fortfarande chans att få mård i fällorna. Och det finns ett mycket gammalt, men ack så viktigt knep för att lyckas med mårdfångsten.

Se när Lars-Henrik Andersson vittjar mårdfällorna. 

I södra Sverige slutar mårdjakten sista februari medan den i norra Sverige, från Värmland, Gävleborg, Dalarna och norrut pågår fram till sista mars.

Fin päls

Mården får börja jagas från 1 september i hela landet men det är först längre fram på hösten, när vintern är i antågande som pälsen börjar bli riktigt fin. Det är också då som de flesta mårdjägare laddar sina fällor.

Så fångar du mården – Åseletrappern tipsar

En bra fångstperiod i norra Sverige brukar vara strax före jul. Sedan följer inte sällan en lugnare period under januari, medan det mot slutet av fångstsäsongen åter kan bli fart runt fällorna. Naturligtvis spelar väder, mattillgång och snöförhållanden in i hur stor utsträckning mården rör sig.

Fällans placering

För att lyckas med mårdfångsten gäller dock några gamla, men fortfarande lika aktuella, principer. Den kanske viktigaste är fällans placering. En rätt placerad fälla fångar oftast mer än ett tiotal som är slumpartat utplacerade i markerna.

Webb-radio: Vi snackar fällor och fällfångst

Därför är spårningen mycket viktig för att få framgång med fällfångsten. Lär känna din jaktmark och inte minst viltet du jagar, hur mården rör sig.

I sammanhanget nämns oftast ordet mårdväxel, det är en benämningen på en plats där mården gärna passerar, oftast på väg till eller från ett jaktområde. Eller till och från en plats där den har ett matgömsle. Mården samlar nämligen på sig lite mat som den gräver ner. Då och då vittjar den sina skafferier ute i markerna.

Mårdjägaren lägger ner mycket tid för att lyckas. Det är ingen latmansjakt. Det handlar om att spåra mycket och vistas en hel del i skog och mark för att lära sig hur mården färdas. Därmed kan jägaren dra slutsatserna var de bästa fångstplatserna är. Foto: Lars-Henrik Andersson

Är det spårsnö, passa då på att spåra mård – lär dig hur den färdas över markerna och du kommer snart upptäcka att den gärna springer på samma ställe vid vissa givna terrängavsnitt. Oftast handlar det om kantzoner runt myrar, inägor och sjöar. Täta granskogar, skogsremsor mellan berg och myr eller mellan skog och kalhyggen. Mården gillar även att följa bäckar. En skogsbäck mitt i en granskog kan vara en bra fångstplats.

Mårdfångstens säkra kort

Om du har dålig tillgång till spårsnö är ett annat tips att studera kartan över jaktmarkerna, prata med äldre jägare, speciellt de som ägnat sig åt fällfångst. De kan kanske tipsa om bra fångstplatser.

Starta i tid

Mården vill inte exponera sig över öppna ytor och väljer därför passera områden med skog. Det är därför det är så viktigt hitta dessa passager, för det är där – på mårdväxeln du kommer kunna fånga mård, år efter år.

Några andra tips är att starta fällfångsten i tid. Använd dig gärna av en luktåtel, eller dragåtel som det också kallas, i form av ett älghuvud eller något annat som över tid sprider doft i området.

Locka mården med ett mårdkryss

Att hänga upp en fågelvinge eller vingpennor som vajar och rör sig i vinden är också bra, för att locka till sig mårdens uppmärksamhet till fällan. Mården är nämligen nyfiken.

Dun och rens från skogsfågel är bra att stoppa i fällans åtellåda. Ett tjäderhuvud är aldrig fel för att locka mården, som också gillar sötsaker. Åtelmaterialet är kanske inte det viktigaste för att få mården att gå in i fällan, den är så pass nyfiken och kanske ibland även så passhungrig att den går in i alla fall. Det viktigaste är att du placerat fällan på rätt ställe

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay