måndag 28 november

Viltvård

Foto: Kjell-Erik Moseid

Förbered mårdfångsten under förhösten

Premium

Den som tänkt fånga mård i vinter gör klokt i att sätta ut fällorna ­redan under förhösten. Tiden fram till starten av fångstsäsongen kan då ­utnyttjas för att åtla in mården. Det vill säga lära den att hämta mat i själva fälltunneln eller den låda där slagmekanismen sitter inbyggd.

Bernt Karlsson Publicerad 11 oktober 2020 - 13:00

Konsten med att fånga mård är att hitta bra fångstplatser och sådana kan man bara utreda sig fram till genom att spåra mård. Alla som gjort det vet att mården har vissa favoritställen, som den alltid stryker förbi. Det kan vara ett stenskravel, en bergsformation eller bara en rotvälta. Mården tycker också om att följa diken eller bäckar.

Mårdfångstens säkra kort

Det är på sådana dokumenterade mårdväxlar som fällan ska placeras. En enda rätt placerad fälla fångar mer än dussintals dito som bara satts ut på måfå i skogen. Samma växlar som mården använder på vintern nyttjar den även under barmarksperioden, bara med den skillnaden att vi då inte kan se spåren.

 

Aktiv på barmark

Så länge det är barmark är mården mycket aktiv. Sommar och höst samlar den mat som den gömmer i förråd för vinterns behov. Om mårdfällan sitter rätt, det vill säga precis på mårdväxeln, har mården ingenting emot att stanna till och ta för sig av vad som bjuds.

 

Ett smart trädfäste av plåt och plywood förenklar uppsättningen av fällan. Foto: Bernt Karlsson
Trädfästet har en liten behållare under fällan som kan fyllas med ­något lämpligt lockmedel, till exempel torrkött. Foto: Bernt Karlsson
Den utskjutande brädstumpen, som skruvats fast i fällans botten, trycks in mellan plåtblecket och ­be­hållar­en för lock­medel i trädfästet. Foto: Bernt Karlsson
En skottskadad, torkad rådjursbog får utgöra dragåtel under fällan. Foto: Bernt Karlsson
Vårstädningen av knipholkarna brukar alltid avkasta surägg som med fördel kan användas till mårdbete. Foto: Bernt Karlsson
Ett knipägg placeras inne i fälltunneln. Det går också att bjuda mård­en på vanliga hönsägg. Foto: Bernt Karlsson
En lutande slana bereder mården en enkel väg upp till fällans ingångsöppning. Foto: Bernt Karlsson

 

Tiden fram till starten av fångstsäsongen kan därför användas för att åtla in mården, det vill säga att lära den hämta någonting matnyttigt i fälltunneln eller den låda där slagmekanismen sitter inbyggd, varje gång den passerar fångstplatsen. Har mården varit och hämtat mat en gång återvänder den gärna. Därför behöver matförrådet fyllas på med jämna mellanrum.

Vad passar då som mårdgodis? Under sensommar och tidig höst är det vanligtvis så varmt att färska beten regelmässigt förstörs, men tack och lov är mården allätare och är mycket för sötsaker. Russin, fikon och dadlar kan användas.

 

Honung och ägg

Ett par sirapsindränkta limpskivor ratas inte av en mård på fodersök. Eller varför inte försöka med ett par honungsindränkta tamponger som lockmedel. Smält honung i en kastrull och lägg i ett par tamponger. När de stelnat fungerar de som ”magneter”, inte bara på mård utan också grävling.

Men särskilt förtjust är mården i ägg, som den ju flitigt rövar under fåglarnas häckningssäsong och gömmer i förråd.

Hög tid att gillra mårdfällorna

När knipholkarna vårstädas brukar det i den gamla bobalen alltid ligga kvar några ägg som det aldrig blev någonting av. De ska förstås inte kastas utan sparas och användas nu.

I brist på knipägg kan vanliga hönsägg duga. Mården har inga problem att bära bort även dessa i munnen, vilket bevittnats av jägare som haft åtelkameror vid sina fällor.

En väl arrangerad fångstplats för mård ska också innehålla ett naturligt doftlockmedel, en dragåtel. Under tidig höst kan den bestå av torkat kött eller fisk.

 

Asiatisk fisksås

När det blir kallt kan man använda starkare saker som exempelvis surad fisk. Den erfarne fångstmannen ”Rävper” Andersson i Bräcke berättar hur han fångat mård med hjälp av asiatisk fisksås, som han stänker utanpå fällorna. Kostar inte mycket, men luktar länge.

En fågelvinge som hänger under fällan och rör sig i vinddraget väcker också mårdens uppmärksamhet.

Locka mården med ett mårdkryss

Mården är ett så värdefullt pälsvilt att det inte finns anledning att gillra slagfällorna förrän den blivit fullhårig, eller ”vacker”, som man brukar säga. Det blir den i månadsskiftet oktober–november och det är tiden fram till dess som ska användas för inmatning.

Har man väl lyckats mata in en mård är utsikten till fångst nästan hundraprocentig, när säsongen startar och fällan gillras. Det gäller särskilt under år med dålig tillgång på smågnagare.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Svensk Jakt på Instagram

Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Samtidigt på JaktPlay

Etiketter