En blommande kantzon. Foto: Karl-Johan Brindbergs

Torkan slår hårt mot fältviltet

2023 ser ut att gå till ett nytt år av torka i skog och mark, liknande det vi upplevde 2018. Årets kantzoner såddes i mitten av maj, precis som förra året. Ett problem för i år är avsaknaden av regn. 

Under maj har det enbart regnat vid något enstaka tillfälle, vilket gör att det växer sämre. I dagsläget väntar växterna på att regnet ska komma för att kunna växa till sig och frodas. 

Myller av blommor

Däremot ser det positivt ut för förra årets remsor och zoner. De såddes med Fältvilt Diana, en flerårig blandning med tidigt vete, honungsört, cikoria, vit senap och vitklöver. Trots att Cikorian växer på en mark som inte har gödslats eller sprutats ser den helt fantastisk ut. Honungsörten frösådde sig, vilket innebär att den borde börja växa i juni eller juli. I botten kommer vitklövern att skapa ett marknära foderutbud åt både hare och rådjur.

Ekologiskt odlade

Längs med vägen såddes en remsa med flerårigt blomster Diana. Ett frö som kostar mer än andra sorter men som flerårig har den blivit helt makalös. För att se till kostnaden är den intjänad på grund av höga drivmedelskostnader. Blandningen växer på samma mark som Fältvilt Diana så den har heller inte fått vare sig gödsel eller något sprutmedel, utan är helt ekologisk. 

I detta nu blommar prästkragarna så det lyser vitt över nejden

I detta nu blommar prästkragarna så det lyser vitt över nejden och snart kommer de andra sorterna att blomma. På det sättet kommer det hela tiden finnas blommande växter under hela kycklingsäsongen. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev