lördag 18 september

Publicerad 23 augusti 2019 - 13:59

I det senaste brevet till miljöåklagaren beskriver vittnet varför hon agerat som hon gjort. Arkivfoto: Lars-Henrik Andersson & Mostphotos

Trovärdiga källan: Jag mutade en anställd att vittna falskt mot Hedin

Den så kallade trovärdiga källan i jakthärvan i Västmanland har skrivit ytterligare ett brev till miljöåklagare Lars Magnusson. I brevet förklarar hon bakgrunden till sitt agerande, men avslöjar också hur hon mutat en tidigare anställd att vittna falskt mot flera jägare. Bland dem industriledaren Karl Hedin.

I tidigare brev har vittnet förklarat att hon inte längre medverkar i utredningen, och att hon inte står bakom det hon uppgett under förhör och kontakter med polisen. Att hon ljugit, helt enkelt.

Hennes uppgifter resulterade i att fem män från Västmanland misstänks för olika grader av jaktbrott. De telefonavlyssnades, greps och häktades under lång tid. Däribland en närstående till vittnet, samt industriledaren Karl Hedin.

I det senaste brevet beskriver vittnet varför hon agerat som hon gjort; hur hon pressats på pengar, och hur hon tagit ut betydande belopp från familjens gemensamma konton, som hon disponerade. Efter att antal år blev situationen ohållbar, och hon trodde sig kunna hindra att bli påkommen genom att ange sin man för illegal jakt.

Hon tog inledningsvis kontakt med miljöåklagare Åse Schoultz och kom därefter att förhöras av polisens artskyddsgrupp. För att öka trovärdigheten i sin berättelse när polis och åklagare ”ville ha mer kött på benen” drogs fler jägare in i bilden och i brevet skriver vittnet:

”När så Karl Hedin kom upp på tapeten så gick apparaten igång för fullt.”

 

Saltade berättelse

I brevet till åklagaren beskriver vittnet hur hon för att ytterligare salta sin berättelse mutade en tidigare anställd att vittna falskt. Hon tog kontakt med mannen och erbjöd honom att efterskänka en hyresskuld på 38.000 kronor om han vittnade till hennes fördel.

Enligt källans brev gick mannen med på hennes förslag och de talades vid på telefon några gånger. Då han är bosatt i Finland flögs han till Sverige för att förhöras i Stockholm:

”Detta var anledningen till att Lars Magnusson höll min make ytterligare 14 dagar i häktet. Jag vet dock att (han) ljög om bland annat vargåtlar som i själva verket var vanliga rävåtlar. Likaså att min make hade tät kontakt med Karl Hedin. En lögn bland många.”

 

Kritisk mot polis

I brevet återkommer källan upprepade gånger till hur hon skäms över sitt handlande och att hon vill göra allt som står i hennes makt för att de män hon orsakat så stor skada ska bli fria från misstankarna som riktas mot dem. Hon skriver att hon ”håller på att gå sönder för att jag ej får stå upp för de felaktigheter som begåtts”.

Vittnet är mycket kritisk till polisernas och åklagarens agerande, vad gäller hur hon och andra närstående har hanterats av myndigheten under utredningens gång, men också för att man nu inte tar någon hänsyn till vad hon säger. Hon verkar inte förvänta sig någon reaktion från myndigheterna då hon skriver:

”Vi har fått nog av er. Ni driver inte ett jaktbrott utan ett åsiktsbrott. Det spelar tydligen ingen roll vad jag eller någon annan säger så vägrar ni tro eller förstå. Eller kanske rättare sagt, ni vill inte och kan inte. Det har gått för långt för att stoppa.”

Avslutningsvis skriver kvinnan att hon vill att hennes agerande prövas rättsligt och att hon tillsammans med sin advokat ska vidta åtgärder för att så ska ske, trots att hon riskerar någon form av straff.

 

Läs även

• Advokat hoppas på tolerans

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram