Industriledaren Karl Hedin är fortfarande misstänkt för grovt jaktbrott. Utredningen kommer inte att läggas ner. Foto: Jan Henricson

Åklagaren: Karl Hedin fortfarande misstänkt för grovt jaktbrott

Industriledaren Karl Hedin är fortfarande misstänkt för grovt jaktbrott. Miljöåklagare Lars Magnusson har inte för avsikt att lägga ner utredningen. Hedins advokat Sven Severin är förvånad.

I slutet av juli skrev Karl Hedins försvarare Sven Severin ett brev till åklagare Lars Magnusson med flera frågor om vilka misstankar som efter den senaste tidens händelser kvarstod mot hans klient.

Svaret är, i stort sett samtliga.

Lars Magnusson säger till Svensk Jakt att Karl Hedin fortfarande är misstänkt för grovt jaktbrott i oktober förra året, för förgöring grovt brott samt för förberedelse till grovt jaktbrott.

 

Flera häktades

Åklagaren Lars Magnusson säger att det finns uppgifter i utredningen som varken Karl Hedin eller media har en aning om. Foto: Marie Gadolin

Att Magnusson, efter att själv ha lyssnat på inspelningarna från samtalet Karl Hedin hade med sin syster, kom fram till att ingen varg skjutits den 26 oktober spelar ingen roll i sammanhanget.

– Det vet du lika väl som jag att man jagar när man söker efter ett vilt i syfte att döda det. Det menar jag att Hedin har gjort och därför är han fortfarande misstänkt för grovt jaktbrott, säger Lars Magnusson.

 

Karl Hedin häktades misstänkt för att ha skjutit en varg. Hade du mot vad som framkommit senare ändå begärt honom häktad?

– Jag kan svara så här, det var fler personer än Karl Hedin som häktades och de misstänktes inte för att ha dödat någon varg. Så ja, jag hade begärt honom häktad.

 

Bättre än media

Alla de många gånger häpnadsväckande uppgifter vad gäller utredningen som framkommit under våren och sommaren, har inte fått Lars Magnusson att ändra uppfattning eller dra slutsatsen att utredningen ska läggas ner. Varför?

– Du har inte sett utredningen och vad som ingår i den. Jag kan bedöma det bättre än både Hedin och media, säger Lars Magnusson.

Uppgifterna från det så kallade huvudvittnet som i flera brev till åklagaren tagit tillbaka sina uppgifter, och sagt att hon ljugit, har enligt Lars Magnusson fortfarande betydelse.

– Det är en pågående polisutredning så det hon sagt tidigare är fortfarande aktuellt.

 

Är det då inget som talar för att Karl Hedin faktiskt är oskyldig i Lars Magnussons ögon, att det är dags att lägga ner förundersökningen?

– Nej, jag avser att väcka åtal. Jag inväntar nu svar på vissa analyser som inte är färdiga, och som jag inte styr över. Efter det ska förhör hållas, och först därefter tar jag beslut om jag ska åtala, säger Lars Magnusson.

Hur lång tid det kan ta vet han inte. På frågan om det kommer att bli som i andra utredningar om grovt jaktbrott, två–tre år, svarar Magnusson:

– Det hoppas jag inte.

 

Kan inte vittna

Enligt Lars Magnusson har det också tillkommit misstankar att Karl Hedin ska ha begått ytterligare ett brott. Vad det är vill han inte säga eftersom Hedin inte är delgiven misstanken ännu.

– Vad jag har förstått rör det sig om något med en åtelkamera som Karl Hedin påstås ha befattat sig med. Jag vet inte mer än så, och min klient avvisar de anklagelserna, säger Karl Hedins försvarsadvokat Sven Severin.

Han är förvånad över åklagarens fortsatta inställning. Sven Severin menar att så mycket framkommit som visar att hans klient är oskyldig att utredningen borde läggas ner.

– Åklagaren har själv kommit fram till att Hedin inte skjutit någon varg den 26 oktober. Vad gäller giftanklagelserna, som man kan säga öppnade det här ärendet, finns inte något kvar efter att vittnet i flera brev till åklagaren berättat att hon ljugit. Eftersom hon är närstående till en av de misstänkta kan hon heller inte vittna i en rättegång. Rimligtvis är det mycket svårt att få en fällande dom, säger Sven Severin.

 

Beslagen hävda

Försvarsadvokat Sven Severin är förvånad över att utredningen mot hans klient inte läggs ner. Foto: Privat

Severin vet inte vad som finns i övrigt i utredningen som är besvärande för Karl Hedin.

– Nej, vi vet inte mer än vad som framkommit i media. Karl Hedin vet ju dessutom att han inte har gjort något brottsligt och att det inte kan finnas något annat. Vilka analyser åklagaren väntar på är heller inte lätt att säga. Det finns i varje fall ingen egendom från Karl Hedin kvar att analysera eftersom samtliga beslag är hävda, säger Sven Severin.

 

Rädda för lång tid

Sven Severin säger att både han själv och Karl Hedin nu befarar att det här ska bli ytterligare en långt utdragen historia, såsom det brukar bli vid utredningar om grova jaktbrott då det handlat om två–tre år innan åklagaren kommit till skott.

– Åklagaren disponerar förundersökningen och beslutar om åtal. Vi har drivit på för att utredningen ska bedrivas skyndsamt. Karl Hedin är tillgänglig för ytterligare förhör, men han har inte hört något från åklagare eller polis sedan han släpptes ur häktet. Så ja, vi är rädda för att det här kommer att ta tid, säger Sven Severin.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev