Karl Hedins advokat Sven Severin kräver i ett brev till åklagaren tydliga besked om vilka misstankar som kvarstår mot hans klient. Foto: Jan Henricson

Karl Hedin: Advokaten kräver besked

Vad finns kvar av misstankarna mot företagaren Karl Hedin som greps och häktades för en rad jaktrelaterade brott i oktober förra året? Den frågan ställer nu Hedins advokat Sven Severin i ett brev till åklagaren Lars Magnusson.

När historien om ”jakthärvan” i Västmanland brakade lös i medierna i slutet av oktober förra året framfördes mängder av misstankar mot Karl Hedin och de fyra övriga misstänkta männen.

Man skulle ha dödat kungsörn, varg och lo. Man skulle ha jagat med lapptyg och eldat varg i ugnen vid ett sågverk och även lagt ut gift för att ta livet av rovdjur.

Successivt har misstankarna försvunnit en efter en och i dag vet inte ens Hedins advokat vad det hela handlar om.

”Anledningen till att jag ånyo skriver till dig är att jag som försvarare är osäker på vad Hedin numera är misstänkt för, vad som är nedlagt och vilka misstankar som eventuellt alltjämt utreds.” skriver advokaten till åklagare Lars Magnusson.

 

Vad kvarstår?

Sven Severin går sedan igenom de brottsmisstankar som eventuellt kan återstå varav förgöring, alltså att gift skulle ha lagts ut, är en av dessa.

Frågan till åklagaren är om han fortfarande har för avsikt att väcka åtal på den punkten då vittnet, en nära anhörig till en av de andra misstänkta männen, i flera brev till åklagare Magnusson erkänt att hon ljugit ihop hela historien.

Även en annan anhörig har skrivit brev till åklagaren där även hon intygar att historien inte är sann.

Om åklagaren, trots att vittnet tagit tillbaka alla uppgifter, har för avsikt att väcka åtal så begär Sven Severin att de båda vittnena som skrivit brev till honom, med det snaraste ska höras av polis.

 

Kräver besked

Nästa punkt som tas upp i brevet gäller grovt jaktbrott då Karl Hedin skulle ha jagat varg under en knapp timme i samband med att han var ute i skogen norr om Surahammar den 26 oktober.

Någon varg sköts dock aldrig, det har åklagaren själv konstaterat, men frågan är om Hedin hade för avsikt att jaga varg.

Hur står det till med denna misstanke? Hedin har inte hörts om misstanken, än mindre har han delgivits den. Hedin begär nu att han får besked om vad han är misstänkt för och graden av misstanke.” skriver advokat Sven Severin.

Den tredje eventuella brottsmisstanken gäller att Karl Hedin skulle ha satt upp en åtelkamera vid en åtel.

Eftersom han varken blivit förhörd eller delgiven misstanke om brott när det gäller det påståendet, begär advokat Sven Severin att så ska ske.

 

Vill bli förhörd

”Hedin har ett berättigat intresse att utan vidare dröjsmål få bli hörd om dessa misstankar och eventuellt bli vederbörligen delgiven dessa, särskilt med hänsyn till att misstankarna i fråga kommit till offentlig kännedom”, skriver han i brevet.

Avslutningsvis begär advokat Sven Severin att åklagare Lars Magnusson snarast ska lämna besked om han tänker väcka åtal eller lägga ner utredningen.

Svensk Jakt har sökt åklagare Lars Magnusson men han är på semester och svarar varken på telefon eller mail.

 

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev