Publicerad 30 oktober 2018 - 17:08

Fyra av fem personer misstänkta för illegal jakt på varg, lodjur och kungsörn i Västmanland har nu häktats. Foto: Mostphotos

Fyra av fem misstänkta i jakthärva häktade

Under tisdagen har fyra häktningsförhandlingar hållits bakom stängda dörrar vid Västmanlands tingsrätt. Grovt jaktbrott, försök till jaktbrott och jakthäleri var några av anklagelserna mot de fyra männen som är i åldrarna 28 till 69 år. Samtliga nekar till brott.

På måndagen avslogs häktningsyrkandet av tingsrätten för en person och anhållningsbeslutet mot honom hävdes. Under tisdagen gick samtliga häktningsyrkanden igenom i rätten, några på den lägre misstankegraden, skäligen misstänkt, några på den högre – misstänkt på sannolika skäl.

Svensk Jakt har sökt kammaråklagare Lars Magnusson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål för en kommentar, dessvärre hittills utan att lyckas nå honom.

Det råder förundersökningssekretess vilket betyder att de offentliga uppgifterna än så länge är mycket knapphändiga. Men åklagare Lars Magnusson sa i ett tidigare pressmeddelande följande:

– Brotten består i ett illegalt dödande av varg, lodjur och kungsörn.

 

Telefonavlyssning

I ett pressmeddelande från Polisen uppges att fallet hanterats av polisens Nationella operativa avdelning, Noa, som har arbetat med ärendet sedan några månader tillbaka.

– Det har varit ett effektivt polisarbete där vi under utredningen har använt flera av Noas specialistkompetenser. Vi har även haft ett bra samarbete med åklagaren, säger Filippo Bassini, chefen för artskyddsbrott på Noa, i pressmeddelandet.

Under utredningen har polisen använt sig av hemliga tvångsmedel, bland annat i form av telefonavlyssning. Polisen har också, enligt pressmeddelandet, gjort omfattande beslag av bland annat vapen, kläder och elektronisk kommunikation.

De misstänkta

• 59-årig man misstänkt för grovt jakthäleri. Mannen häktades. Tingsrätten anser att mannen är skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden. Ny häktningsförhandling ska hållas senast den 6 november.

• 28-årig man misstänkt för grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott. Mannen häktades på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden. Den 13 november ska åtal vara väckt.

• 69-årig man häktades skäligen misstänkt för jakthäleri och sannolikt misstänkt för grovt jaktbrott. Åtal för grovt jaktbrott ska vara väckt senast den 13 november.

• 53-årig man misstänkt för tre fall av grovt jaktbrott, förberedelse till grovt jaktbrott, jakthäleri, grovt brott och förgöring, grovt brott. Mannen häktades. Tingsrätten anger att mannen är skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden. Ny häktningsförhandling ska hållas senast den 6 november.

• 50-årig man, begärdes häktad i sin frånvaro men häktningsyrkandet ogillades och anhållandebeslutet hävdes. Detta ska ha överklagats av åklagaren till hovrätten i Stockholm.

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram