Stora rovdjur som varg, lodjur och kungsörn ska finnas med i utredningen av de misstänkta jaktbrotten i Västmanland. Foto: Kenneth Johansson

Detta händer i Västmanlands tingsrätt under förmiddagen

TEXTEN UPPDATERAD! Häktningsförhandlingar hålls under förmiddagen i Västmanlands tingsrätt mot fyra av de fem män som misstänks för bland annat grova jaktbrott på stora rovdjur.

• Klockan 9 hålls häktningsförhandling för en 59-årig man misstänkt för grovt jakthäleri.

Mannen häktas. Tingsrätten anser att mannen är skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden. Enligt Vestmanlands läns tidning kan mannen sitta häktad i en vecka från och med i dag.

– Åklagaren får väl kämpa med att få upp det till sannolika skäl annars ska min klient friges, säger 59-åringens försvarare, advokat Per Svedlund, till vlt.se.

 

• Klockan 10 hålls häktningsförhandling för en 28-årig man misstänkt för grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott.

Mannen häktas på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden. Den 13 november ska åtal vara väckt.

 

• Klockan 11 hålls häktningsförhandling för en 69-årig man som även han är misstänkt för grovt jaktbrott och förberedelse till grovt jaktbrott.

Mannen häktas. Han är skäligen misstänkt för jakthäleri och sannolikt misstänkt för grovt jaktbrott. Åtal för grovt jaktbrott ska vara väckt senast den 13 november.

Den misstänkte ville att häktningsförhandlingen skulle hållas inför öppna dörrar, men tingsrätten höll på förundersökningssekretessen och förhandlingen skedde bakom stängda dörrar.

Denna häktningsförhandling tog lång tid och innehöll en paus, så tidsschemat har skjutits fram för den fjärde och sista förhandlingen.

 

• Under eftermiddagen hålls häktningsförhandling för en 53-årig man misstänkt för tre fall av grovt jaktbrott, förberedelse till grovt jaktbrott, jakthäleri, grovt brott och förgöring, grovt brott.

Mannen häktas. Tingsrätten anser att mannen är skäligen misstänkt, vilket är den lägre misstankegraden. Ny häktningsförhandling ska hållas senast den 6 november.

 

Samtliga anhölls i fredags, 26 oktober, i sin frånvaro men greps under kvällen.

 

Ingen häktning

Under måndagen hölls häktningsförhandling mot en 50-årig man som anhållits i sin frånvaro. Man vet inte var mannen befinner sig. Han häktades dock inte i sin frånvaro och anhållningsbeslutet hävdes eftersom åklagarens utredning inte ansågs tillräcklig för att nå upp till graden av brottsmisstanke, skäligen misstänkt, enligt domaren Karl-Åke Persson.

 

Svensk Jakt söker kammaråklagare Lars Magnusson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål för en kommentar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev