Efter att vetenskapligt ha undersökt vilka kostnader sågverk och skogsägare får idag för viltskador som uppstod för 25 år sedan drar Karl Hedin slutsatsen att det behövs ett nytt älgjaktsystem.

Västmanlands tingsrätt planerar att starta rättegången mot Karl Hedin med flera på måndag. Foto: Jan Henricson

Rättegången mot Karl Hedin genomförs som planerat

Västerås tingsrätt har beslutat att rättegången mot Karl Hedin med flera inleds som planerat på måndag nästa vecka. Enligt tingsrätten har det ingen betydelse att en av de åtalade, som dessutom är åklagarens huvudvittne, är misstänkt för andra brott.

Jan Henricson Publicerad 17 februari 2021 - 15:22

Frågan om rättegången kan genomföras väcktes av huvudvittnets advokat Thomas Jönsson. I en skrivelse till tingsrätten uppgav han att hans klients hälsotillstånd försämrats avsevärt sedan förundersökningen mot henne inleddes om stämpling till mord på hennes make.

”Med hänsyn till ovanstående hävdas att det föreligger hinder mot den planerade huvudförhandlingen.” skrev advokat Thomas Jönsson till tingsrätten.

Tilläggas ska att huvudvittnet, personen som åklagaren åtminstone inledningsvis kallade för sin trovärdiga källa, också är åtalad i målet, misstänkt för att ha hanterat gift med syftet att döda varg.

 

Såg inget hinder

Av de yttranden som inkommit till tingsrätten innan rådman David Viktorsson Harrby tog beslut att rättegången kan genomföras, är ett lämnat av miljöåklagare Lars Magnusson. I yttrandet gör han ingen bedömning av om han anser att hans huvudvittne kan delta i rättegången eller inte, utan konstaterar endast kort:

”För min del anser jag inte att det föreligger hinder mot huvudförhandling.”

Och Västmanlands tingsrätt delar åklagarens bedömning. I beslutet skriver David Viktorsson Harrby:

”Vad som anförts om att NN:s (reds ändring av namn) eventuellt skulle vara föremål för förunderundersökning avseende andra brottsmisstankar än de som är föremål för prövning i detta mål medför enligt tingsrätten inte att det för närvarande föreligger hinder mot huvudförhandling. De andra skäl hon åberopat för att hinder skulle föreligga föranleder enligt tingsrätten inte heller någon annan bedömning än att förhandlingen ska inledas som planerat den 22 februari 2021.”

 

Advokater mot rättegång

De åtalades advokater, Sven Severin som försvarar Karl Hedin, Klas Bjurmark som företräder AB Karl Hedin, Thomas Martinson som är huvudvittnets makes advokat samt Göran Witt-Strömer som bevakar Hedins anställdes intressen, anser samtliga i sina yttranden att det finns hinder mot att genomföra rättegången.

Göran Witt-Strömer skriver att det är nödvändigt att målet prövas i sin helhet för att tingsrätten ska kunna komma till ett riktigt avgörande i de delar som rör hans klient, vilket inte kan ske om kvinnan inte deltar under förhandlingen.

 

Rimliga hinder

Sven Severin och Klas Bjurmark, som båda arbetar för Lex advokatbyrå, skriver i ett gemensamt yttrande att det som huvudvittnets advokat Thomas Jönsson har framfört som hinder mot att hans klient kan delta i en rättegång, är rimliga. Vad gäller brottsmisstankarna som riktas mot henne, vill säga. Vittnets hälsotillstånd uttalar sig de två advokaterna inte om.

I går sa Sven Severin till Svensk Jakts reporter:

– Det går inte att hålla en förhandling under rådande förhållanden. Det är alldeles för många lösa trådar. Hela ärendet är ju ett enda moras.

Thomas Martinson konstaterar i sitt yttrande kort att han anser att det finns hinder mot att genomföra en huvudförhandling.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram