onsdag 18 september

Viltsmak

Helstekt vildsvinskarrè

Helstekt vildsvinskarré med rödlöksmarmelad, bakpotatis och persiljesås 4 personer 800 g vildsvinskarré4 bakpotatisar4 rödlökar1 dl druvjuice1 msk balsamvinäger100 g persilja3 dl grönsaksbuljong75 g smör Nagga potatisarna med en gaffel och lägg dem i en ugnsfast form. Gnid in karrén med

Kokt rimmad vildsvinslägg

Kokt rimmad vildsvinslägg med crèmefraichestuvade grönsaker och senapsbuljong4 personer 4–6 lägg av vildsvin3 gula lökar3 morötter2 palsternackor1 broccoli1 röd paprika1 purjolök1 krm timjan12 kryddpepparkorn4 lagerblad2 msk fransk senap2 dl crème fraiche Saltlag:250 g rimsalt typ colorozo2 l vatten2 msk socker

Vildsvinskotlett

Vildsvinskotlett med crèmefraichekokt savoykål4 personer 800 g racks av vildsvin400 g tärnad savoykål2 dl crème fraiche500 g potatis30 g smör Putsa och bryn kotlettraden, efterstek i ugnen på 95 grader till en innertemperatur på 65 grader.Fräs kålen i smör i

Vildsvinsgryta

Vildsvinsgryta med färsk ananas4 personer 500 g vildsvinskött från karré eller bog1/2 medelstor ananas2 msk olja4 vitlöksklyftor15 cm hackad purjolök2 dl crème fraiche1/2 msk limesaft1 tsk grön curry15 g koriander5 g libbsticka Strimla köttet tunt och stek i en gryta

Viltdolmar i savoykål

Viltdolmar i savoykål med smålök och vildsvinsbacon4 personer 300 g viltfärs1/2 dl avorioris1 ägg1 st savoykålshuvud150 g smålökar100 g vildsvinsbacon50 g smör1/2 dl viltbuljong1/2–1 tsk salt1 krm vitpeppar Börja med att koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten.Lägg i

Filé á la Oscar på vildsvin

4 personer 700 g vildsvinsfilésaltvitpeppar1 dl vetemjölmargarin eller matolja Bearnaisesås:2 msk rödvinsvinäger2 msk vatten5 st hela vitpepparkorn2 st dragonkvistar1 msk finhackad schalottenlök4 st persiljestjälkar200 g skirat smör5 st äggulor. Garnering:8 st vit sparris1 st blancherad hummer Börja med såsen. Blanda

Peppargravat rådjur

Peppargravat rådjur med marinerad svamp- och potatissallad 600 g bakdel- eller ytterfilé Gravning: 1/2 dl salt 1/2 dl socker 4 tsk kryddblandning av grovkrossad svartpeppar och vitpeppar 1 tsk krossade enbär 2 msk gin Svamp- och potatissallad: 500 g blandad

Rådjursstek på morotsbädd

Rådjursstek på morotsbädd med rödvinssås, kål och bacon 600–800 g rådjurskött av valfri del av låret20 späda morötter1/2 huvud savoy- eller spetskål100 g skivad bacon5 dl mörk viltfond3 schalottenlökar2 dl rödvin1 dl grädde Salta och peppra köttet. Sätt in det

Parmaskinkslindad rådjursrulle

Parmaskinkslindad rådjursrulle med mangosalsa 1 ytterfilé av rådjur1 paket skivad parmaskinka1 mango1 lime (saften)1/2 apelsin (saften)1 röd chili1 nypa sockerknäckebröd Lägg ut ett folieark på skärbrädan. Bred ut parmaskinkan lite omlott på arket. Salta och peppra köttet och lägg det

Lättgravat rådjurskött

1 ytterfilé av rådjur3 msk salt3 msk socker1 msk krossad svartpeppar2 msk hackad persilja1/2 msk hackad basilika1/2 msk hackad timjan Blanda alla ingredienser till gravningen. Gnid in köttet och lägg det i en plastpåse. Knyt ihop plastpåsen och lägg den

Kotlettkrona av rådjur

Kotlettkrona av rådjur fylld med grönsaker och svamp 8 personer 1 rådjurssadel800 g av säsongens grönsaker och svamp800 g potatis30 g smörsalt, pepparfärska örter Börja med att skära och hugga bort ryggkotpelaren från sadeln, skär revbenen fri från kött och

Grillat rådjursinnanlår

Grillat rådjursinnanlår med kantareller och lingonketchup 4 personer 700 g rådjursinnanlår500 g kantareller30 g smör2 st schalottenlökar1 msk senapsfröflingsalt och peppar Till lingonketchup:200 g lingon2 dl socker1 dl rödvinsvinäger1 kanelstång1 bit ingefära1 schalottenlök1/2 chili3,5 dl vitt vin Börja med ketchupen,

Varm rådjursrostbiff

Varm rådjursrostbiff med tomat- och timjansky och grönsaksragu 4 personer 700 g rostbiff4 tomater1 schalottenlök1 ask timjan2 dl viltbuljong500 g valfria grönsaker50 g smör Bryn köttet och baka det i ugnen på 75 grader till en innertemperatur av 60 grader.Dela

Biffrullar på rådjur

Biffrullar på rådjur med teriyakisås 4 personer 600 g fransyska eller rostbiff av rådjur6 st salladslökar eller 1 purjolök1 vitlöksklyftamatolja till stekning4 dl jasminrisvalfria grönsaker Till såsen:1/2 l vatten250 g socker1 dl japansk soya2 vitlöksklyftor1 msk sesamfrön1/2 dl torr sherry

Rådjursterrin

Rådjursterrin med sallad och lingonsirap 12 personer 800 g rådjursrygg200 g torkad skinka1 ägg4 dl grädde1 msk olja1 tsk saltpeppar. Lingonsirap: 2 dl lingon1/2 msk rödvinsvinäger1 dl socker Skär ut en bit av ryggen, så stor som terrinformen (cirka 400

Brässerad rådjurslägg

Brässerad rådjurslägg med spetzle 4 personer 800 g kött från lägg3 dl rött vin5 dl kraftig viltbuljong3 msk maizena75 g osaltat smörsalt peppar Spetzle:450 g mjöl1 tsk salt2 hopvispade ägg2,5 dl vatten Tärna köttet och fräs det i en gryta

Lättgravad Älgfilé

Lättgravad Älgfilé med jordärtskockspuré och stekta betor med kantareller och svarta bönor

Grilla älgen och njut. Foto: Ellinor Hall

Lägg älg på grillen

Vårt läckra vilt ­passar utmärkt på grillen. Jag kan garantera att om man grillar ganska hårt och eftersteker på svag värme, eller med indirekt grillning, får man ett bra resultat.

Vildsvinssauté Lyonnaise

4 pers 0,5 kg kokt vildsvinsbog0,5 kg rå fast potatis4 färska knipplökar0,5–1 dl vinäger(röd, sherry eller balsamico)1 dl skysås (se nedan)smöroljasalt och pepparpersiljasalviafärsk eller torkad mejram Börja med att skiva köttet och skära det i trekanter, likaså potatisen. Stek först

Tapas på rådjursfilé

4 personer Filéer från ett rådjur. Bryn och stek i ugnen på 75 grader till 60 grader i kärnan. Låt fantasin flöda och gör spett, bruschettas, quesadillas, med mera. Och kombinera med grönsaker och ostar. Recept: Staffan Lindström

Senaste nytt

Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Mest läst

Mina artiklar

För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

Heta ämnen på Svenskjakt.se