torsdag 23 maj

Viltsmak

Med smak för viltkött

Tommy Myllimäki. Foto: Charlie Drevstam

I juni gästades Öster Malma av stjärnkocken Tommy Myllymäki – men ­besöket handlade inte om mat. Tommy var på Öster Malma för att utbilda sig till jägare.
Tommys släkt har jaktmarker i Finland, så jakten är inte främmande för honom.

Snabbmat på stek av bog

En bogstek av älg behöver inte hamna i ett långkok eller bli en stek i ugnen.

Läckert långkok av viltkött

Först var jag skeptisk. Slow cooker? Det duger väl lika bra att göra långkoket i lergrytan eller i järngrytan i ugnen. Ska det här bli ännu en apparat som står och dammar längst in i ett skåp? Men efter att ha testat en slow cooker är jag mer positiv och inser att redskapet är användbart, inte minst för jägare med många långkoksdelar i frysen.

Viltkött – idealiskt med lätt brynt yta

Vilt har en fantastisk smak i sig och är därför idealiskt att äta rått eller ”sotat”, det vill säga bara snabbt halstrat i het panna. Bland det godaste som finns är viltkött med en lätt brynt yta, fast rått inuti.

Foto: Lena Runer

Tre recept på saltrulle

Efter jaktsäsongens slut, när alla möra bitar redan är uppätna, ligger ofta älgrullarna kvar längst ner i frysen och väntar på att bli tillagade. Här tipsar vi om tre olika sätt att laga något gott av rullen; snabb wok, rimmat långkok och het texas chili.

Pastramistekt rådjur med getost, salvia och glaserade rödbetor. Foto: Majs Keller

Tre små rätter av rådjur

Här ges inspiration att testa nya tillagningssätt som split och kebab. Varför inte prova pastramistekt rådjur med getost, eller bakad potatis med rådjurssplit?

Foto: Raphael Cameron

Viltfilé med chorizo

Anders Levén har gjort receptet. Han valde själv att steka rätten på en muurikka.

Foto: Lena Runer

Vilt med asiatisk inspiration

Viltkött passar utmärkt att tillaga med asiatisk inspiration. En rundbottnad wokpanna används till dessa två recept. Wokpannan är avsedd att användas på en gasspis för att värmen ska komma åt över hela botten. Det fungerar även utmärkt att, som här, ställa den i glödbädden på grillen.

Foto: Lena Runer

Rådjurscarpaccio med marinerad fänkål

De stora köken är världsberömda för sina exklusiva och fräscha maträtter. Dessa maträtter blir nästan ännu bättre med hjälp av vårt svenska vilt.

Älghjärta med kantareller och rotfrukter. Foto: Lena Runer

Låt hjärtat va’ med!

Vid sidan om lever är hjärta den bästa inälvsmaten. Hjärta kan tillagas på många sätt och har en intressant struktur. Vanligast är att varmröka hjärtat, men det går även utmärkt att tillaga exempelvis gryta av. Lövbiff gjord på vilt med hemlagade pommes är också en höjdare!

Senaste nytt

    Opinion
    Här förs debatten i Jägarsverige
    Provläs Svensk Jakt
    Bläddra i senaste numret
    Vi testar – på riktigt!
    Svensk Jakts tester kan du lita på
    Gott från vilt
    Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
    Drömjakt
    Här finns någonstans att jaga
    Premium
    För dig som loggat in
    Här kan du annonsera vapen
    Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
    Podd
    Lyssna på Svensk Jakts poddar

    Mest läst

      Mina artiklar

      För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

      Heta ämnen på Svenskjakt.se