onsdag 18 september

Viltsmak

Älgkalvlever Anglais

Älgkalvlever kan ersättas med dovkalvslever. Foto: Lena Runer

Älgkalvlever kan ersättas med dovkalvslever. Foto: Lena Runer

800 g lever från älg- eller dovkalv, i 1 cm skivor200 g bacon, skivat4 msk kaprismjöl, till paneringsmör, till stekning  sky, från pannan  salt och vitpeppar  2 dl vatten1 tsk soja    Stek baconskivor och låt dem rinna av på

Foto Lena Runer

Nyårets vildaste middag

Hummersoppa, oxfilé och pannacotta i all ära. Men varför inte överraska gästerna istället och bjuda på en nyårsmiddag som smäller högre?

Foto: Lena Runer

Vildsvinsskinkan blir aldrig tam

Tillhör du den lilla skara som fortfarande tror att vildsvinskött är torrt och smakar sämre än vanlig tamgris? Gör så här så ändrar du garanterat åsikt.

Foto: Lena Runer

Fyra alternativ till potatis

Den gamla vanliga potatisgratängen eller den råstekta potatisen börjar kanske kännas tråkig, eller försöker du äta enligt LCHF-dieten?
Här kommer några recept på lite annorlunda tillbehör till viltköttet.

Bind en vildsvinsskinka

I Svensk Jakt nummer 12 finns ett recept på vildsvinsskinka. Här kan du se hur du binder skinkan.

Foto: Lena Runer

Mattermos med älggryta och rotfrukter

En variant på bra mat att äta till lunch i skogen. Med lite förberedelser kan du med enkla medel sno ihop ett godare och mer mättande alternativ än limpmackor och grillkorv.

Foto: Lena Runer

Caesarwrap med vildsvinsrygg

En variant på bra mat att äta till lunch i skogen. Med lite förberedelser kan du med enkla medel sno ihop ett godare och mer mättande alternativ än limpmackor och grillkorv.

Foto: Lena Runer

Sidfläskrulle i ugn med valnötter

Fettet från bra kött har förmågan att lyfta smaken, det gör sidan till ett utmärkt kött att använda till mer saker än revbensspjäll.

Foto: Lena Runer

Enkelt vardagsvilt

Förvandla vardagens enkla rätter till något lite mer. Som biff på älg till familjemiddagen och viltskavrulle när det är middag i trädgården med kompisarna.

Foto: Lena Runer

Vildsvinsfilé med ­gnocchi och grädde

400 g gnocchi300 g vildsvinsfilé 3 msk smör 4 dl grädde 3 msk viltfond eller kalvfond1 kvist färsk timjan1 gul lök, finhackadsalt och svartpeppar Fräs lök och timjan i en matsked smör. Häll över fond och grädde, låt småkoka i

Marinerad älgstek

1 – 1 1/2 kg kött Marinad:1 vitlöksklyfta1/2 msk stött kummin10 grovkrossade kryddpepparkorn2 dl svartvinbärssaft3 msk soya2 msk vitvinsvinäger3 msk farinsocker1 l ljus viltfond Lägg köttet i en plastpåse tillsammans med marinaden. Knyt igen påsen och lägg den i en

Älgstek med smak av Spanien

1 1/2 kg innan- eller ytterlår2 gula lökar2 vitlöksklyftor3 dl vitt vin3/4 dl rödvinsvinäger1 lagerblad2 röda och 2 gula paprikor8 tomater1 gul lök100 g smörsaltpeppar. Varma grönsaker:1 zucchini1 aubergine1 gul och 1 röd paprika1 grön fänkål6 tomater1 1/2–2 dl olivoljaca

Älgkalvbiff

Älgkalvbiff med rotfrukter och svartvinbärssirap 4 portioner 700 g älgkalvbiff2 dl svarta vinbär4 msk socker1 msk balsamvinäger1 stor morot2 palsternacka1/2 rotselleri50 g smörsalt och peppar Värm ugnen till 75 grader. Putsa och bryn köttet. Stek köttet i ugnen till en

Älgroulader

4 portioner 500 g putsat kött av bog i tunna skivor150 cornichons (minigurkor)200 g bacon5 dl viltbuljong3 msk japansk soja1 msk maizenamjölen klick smörsalt och peppar Lägg ut baconskivorna, lägg ut köttet ovanpå. Rulla in minigurkor och fäst med en

Pepparrotskött på älgbog

6 portioner 1 kg älgkött från bog eller högrev2 l vatten1 tsk salt2 lagerblad10 kryddpepparkorn10 vitpepparkorn1 skalad morot1 skalad gul lökTill såsen:1 dl grädde1 dl mjölk5 dl av buljongen från köttkoket1–3 msk riven pepparrotsmör och vetemjöl till redning (eller 2

Kokt rimmad älgbringa

Kokt rimmad älgbringa med rotmos 6–8 port 1,5 kg urbenad rimmad bringa av älg2 lagerblad10 kryddpepparkorn10 vitpepparkorn1 skalad morot1 skalad gul lök Rotmos:1 kg kålrot200 g morötter200 g skalad potatis Saltlag:5 l vatten700 g colorozosalt1/2 dl socker Senapsbuljong:3 dl köttbuljong

Älgköttsoppa med klimp

4 portioner 400 g älgkött1 gul lök1/2 purjolök1 morot1 palsternacka100 g rotselleri250 g skalad potatis1 l viltbuljong2 lagerblad6 kryddpepparkorn10 vitpepparkorn1 tsk timjan1 tsk mejram Klimp:120 g mjöl2 äggsalt1/4 muskot Tärna köttet och blanchera det hastigt och kallspola. Koka sedan köttet

Älgbiff med svampragu

Älgbiff med svampragu och gräddkokta rödbetor 4 personer 700 g putsad älgbiff1 kg blandad svamp2 schalottenlökar250 g färska rödbetor3 dl grädde700 g skalad potatis2 dl viltbuljong2 dl rött vin2 msk soja1 msk maizenamjöl60 g smör200 g broccoli Bryn älgbiffen under

Filé wellington av älg

4 personer 800 g älgfilésalt och peppar300 g champinjoner4 schalottenlökar700–800 g smördeg1 vispat ägg Putsa filén fri från senor. Salta och peppra, bryn den och låt den kallna. Om filén är tjock kan du baka den i ^ugnen på 170

Vildsvinspiccata

Vildsvinspiccata med shiitake, tomatsås och pilaffris 4 portioner 400 g vildsvinskarré eller urbenad kotlettca 1 dl vetemjöl till panering1 tsk saltnågra vrid från pepparkvarnen2 ägg3 dl riven hårdost (parmesan, cheddar eller västerbotten)3–4 dl valfri svamp t ex Shiitake4 schalottenlökar3 kvistar

Senaste nytt

Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Mest läst

Mina artiklar

För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

Heta ämnen på Svenskjakt.se