tisdag 6 juni

Viltsmak

Sidfläskrulle i ugn med valnötter

Foto: Lena Runer

Fettet från bra kött har förmågan att lyfta smaken, det gör sidan till ett utmärkt kött att använda till mer saker än revbensspjäll.

Rostade valnötter passar bra ihop med vildsvin, och anrättningen får en intressant struktur. Rulla ihop sidan med ordentliga mängder valnötter, efter sex timmar i ugnen är rullen en fröjd av mört kött och knapriga nötter.

4 personer
1 kg sidfläsk av vildsvin
1 dl valnötter
1 msk rapsolja
200 smör, rumsvarmt
1 msk honung, flytande
salt och svartpeppar
1 chilipeppar, urskrapad och finhackad
1 nypa muskot, riven
4 morötter, skalade och kvartade
2 stjälkar selleri
1 dl köttbuljong
1 msk vitvinsvinäger

Lägg valnötter i en ugnsfast form och ringla lite rapsolja över. Salta, och ställ i ugnen i 200 grader i cirka tio minuter. Rör om då och då, så att nötterna inte bränns. Lägg de rostade nötterna på en tallrik, och lämna det mesta av saltet kvar i formen. Om sidan är av det tjockare slaget, kan man dela den på hälften till halva tjockleken, så den kan vikas upp till dubbel bredd, ungefär som med en tidning.

Salta och peppra med svartpeppar och den hackade chilin, fördela valnötterna på köttet. Ringla honung över och krydda med muskotnöt. Rulla ihop köttet och bind hårt med steksnöre eller använd ett skinknät i lagom storlek. Bred smöret på rullen.

Lägg selleri och morötter i en ugnsfast form. Placera köttet ovanpå och häll buljong och vinäger i formen. Baka fem-sex timmar i 150 grader, ös köttet regelbundet med sky och fett från ugnsformen.

Ta ut köttet och låt det vila i 15 minuter på en varm plats innan det skärs upp.

Recept: Christer Eklund

Något att dricka

Ett fruktigt och välbalanserat vin från Rioja i Spanien blir valet till sidfläskrullen med valnötter. Marqués de Cáceres Crianza (2734) för 89 kronor är mycket typiskt med toner av fat, vanilj och kakao, men också med en bevarad fruktsyra med toner av körsbär, som gör sig utmärkt ihop med valnötterna.
Bertil Lundvik


Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.