Veckans nyheter: Dom i Hedinmålet och stor risk att jägaruppgifter läckts vid dataintrång
I den här artikeln har vi samlat några av veckans nyheter, reportage och debatter. Klicka på respektive rubrik för att ta dig vidare till hela texten.
På fredagen kom Svea hovrätts utslag i Hedinfallet. Som väntat friades Karl Hedin och hans anställde även i denna instans.
Svensk Jakts reporter Jan Henricson intervjuade Hedin direkt efter domslutet och har dessutom gjort en djupdykning i nyhetsarkivet och listar det mesta som skrivits i fallet. Han har även intervjuat åklagare Lars Magnusson som drivit processen mot Hedin och hans anställde.
På fredagen presenterade M, SD, KD och L ett samarbetsavtal inför den kommande mandatperioden. Partierna vill se en utredning som ska föreslå att en ny jakt- och viltmyndighet tar över licensprövningen från Polismyndigheten. Däremot nämns exempelvis vargfrågan inte alls i det 62 sidor långa avtalet.
IT-läckan
Ytterligare en stor nyhet i veckan var fortsättningen på det dataintrång Naturvårdsverket utsatts för. Det gjorde att verket tvingades stänga ner sina digitala tjänster, som fortfarande inte har kunnat öppnas upp igen.
Stängningen har också inneburit att det inte har gått att lösa jaktkort på digitalt sätt, vilket framför allt kan drabba utländska jägare som besöker Sverige under älgjakten.
Naturvårdsverket: Kundtjänst ska hjälpa utländska jägare att lösa jaktkort
En IT-expert som Svensk Jakt talat med befarar att uppgifter ur Naturvårdsverkets register kan ha läckts för att jägarvapen ska kunna stjälas och användas i kriget i Ukraina.
IT-experten: Läckta uppgifter kan användas för att stjäla vapen till kriget i Ukraina
Om vapenstöld handlade även artikeln Vapen stals under jaktlagets morgonsamling där de chockade jägarna berättar om hur en studsare stals ur en bil medan jägarna la upp planerna för dagens älgjakt.
Tingsrätterna
Rättegångsdatum är nu satt för de fyra jägare som misstänks för grovt jaktbrott i samband med en björnjakt 2019. Förhandling ska hållas i Lycksele tingsrätt den 28 februari–2 mars nästa år.
Misstänkta sedan 2019 för grovt jaktbrott – rättegången hålls nästa år
Den 74-årige jägare som sköt en hund från sitt sovrumsfönster, i tron att den var en räv, och även skadade hundägaren, dömdes i veckan till villkorlig dom och dagsböter vid tingsrätten i Jönköping.
Tamdjur skjutna
I lördags sköt en jägare en linderödsgris i trakterna av Lekeberg i Närke, i tron att det var ett vildsvin. Djurägaren kan ha förståelse för att ett sådant misstag kan begås, men eftersom skottet avlossades med riktning mot hans bostadshus och ladugård har händelsen polisanmälts.
I Oskarshamns kommun sköts två kor av en vildsvinsjägare i 30-årsåldern. Händelsen utreds som ett jaktbrott av polisen.
I Dalarna skottskadades en man i magen när en 80-årig jägare sköt mot en älg. Den skadade personen är inte jägare och ska ha befunnit sig inomhus när han träffades av en kula.
Eftersök
Eftersöksjägaren Mikael Eriksson reagerar mot att behöva slåss för att få ut ersättning från Agrias och Svenska Jägareförbundets trafikeftersöksförsäkring.
När en hund blir skadad under ett uppdrag från Polisen, som ett trafikeftersök är, ska jägaren inte behöva betala ur egen ficka, anser han. Men Polisen tar inget ansvar för dessa skador.
Tillvaratagande
I artikeln Så tar du hand om älgen – nio steg från skott till tallrik tipsar älgforskaren och veterinären Jonas Malmsten hur det fällda djuret hanteras bäst för att bli godast möjliga råvara i köket och slutligen maträtt på bordet.
Debatt
Debattlusten verkar ha återvänt inom läsarkretsen efter ett visst stiltje som följde på riksdagsvalet. Veckans debattinlägg var:
”Könsfördelningen är skev redan utan vårbockjakt”
”Fjällen stängs för jakt gång på gång”
”Posta inte respektlösa bilder från jakten”
”Orimligt att tvinga jägare att skjuta”
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.