Foto: Martin Källberg

Experten: Läckta uppgifter kan användas för att stjäla vapen till kriget i Ukraina

Premium

Naturvårdsverkets datasystem, där jägarregistret ingår, kommer att ligga nere veckan ut efter intrånget förra veckan.
Nu menar it-säkerhetsexperten Joakim von Braun att de läckta uppgifterna kan användas för att stjäla jägarnas vapen.

Joakim von Braun är specialiserad på it-säkerhet. Han har arbetat både åt den svenska säkerhetspolisen och svensk underrättelsetjänst. Han är också rådgivare i frågor som rör it-säkerhet inom det privata näringslivet.

Joakim von Braun har studerat intrånget mot Naturvårdsverkets IT-system och ser en mängd möjliga scenarier bakom attacken.

– Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att det finns ett samband med de ökade stölderna av kikarsikten och mörkersikten som har skett den senaste tiden. Det är en vettig arbetshypotes enligt mig, säger han.

Cyberattack mot Naturvårdsverket – oklart om jägaruppgifter stulits

Stulen optik kan hamna i Ukraina

”Användas av stöldligor”

Just att kunna få information kring var vapen kan hittas i svenska hem skulle kunna hjälpa någon från de stridande parterna, Ryssland eller Ukraina, att komma över bra prickskyttegevär.

– Informationen om vilka som är aktiva jägare i Sverige skulle också kunna användas av stöldligor från öststatsländer för att göra inbrott och få tillgång till dessa vapen, säger Joakim von Braun.

Han anser även att ett inbrott i Sverige är en liten sak för de ukrainare som vill försvara sitt land mot ockupationsmakten Ryssland.

Joakim von Braun, expert på IT-säkerhet.

Joakim von Braun, expert på it-säkerhet. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Sabotageplaner

Ett annat scenario som Joakim von Braun belyser är att det även kan handla om rysk underrättelsetjänst som ligger bakom intrånget. 

– Ryssland kan utnyttja sovande agenter som kan göra inbrott i ett antal jägarbostäder för att komma över bra vapen. Dessa kan sedan användas av obeväpnade agenter som rest in utifrån under Tullverkets radar. Är bra mycket lättare att smyga in i landet utan att bära på misstänkt utrustning. Ryssland, tidigare Sovjetunionen, har haft färdiga sabotageplaner mot Sverige i över 100 år, säger Joakim von Braun.

Naturvårdsverket: Kundtjänst ska hjälpa utländska jägare att lösa jaktkort

Veckan ut

Att intrånget mot it-systemet hittills endast har kunnat kopplats till en server i USA betyder ingenting enligt Joakim von Braun.

– Den servern är nog den mest oskyldiga. Varifrån detta intrång har initierats är svårt att säga. Men finns det myndigheter som vill samarbeta så kanske det går att spana ned till slut, säger Joakim von Braun.

Attacken mot Naturvårdsverkets it-system skedde 6 oktober och myndigheten meddelar, för närvarande, att systemet inte kommer att öppnas upp igen under denna vecka.  

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev