Naturvårdsverket har utsatts för en it-attack. Foto: Chad McDermott & Martin Källberg

Cyberattack mot Naturvårdsverket – oklart om jägaruppgifter stulits

Premium

Information har läckt från Naturvårdsverket, som valt att stänga samtliga datasystem. Det är ännu oklart om det är öppen information eller sekretessbelagda uppgifter om exempelvis jägare som stulits.

Under onsdagskvällen beslutade Naturvårdsverket att stänga samtliga it-system. Anledningen var att myndigheten upptäckt ett tidigare dataintrång.

– Vi stängde ner våra it-system i går kväll när vi upptäckte det här, så det går inte att komma åt e-post eller e-tjänster. Men det går att komma fram om man ringer till kundtjänst eller har direktnummer till våra medarbetare, säger Naturvårdsverkets presschef Anneli Nivrén till Svensk Jakt.

 

Jägarregistret sekretessbelagt

Hon framhåller att den mesta information som myndigheten har är öppen, men att det finns uppgifter som är belagda med sekretess.

– Till exempel jägarregistret och vissa inrapporteringssystem, som företag gör till oss, som gäller bland annat farligt avfall.

Bland annat har myndigheten register över personer som löser det statliga jaktkortet, jägarexamensprov och personer som anmält sig för att delta i jakter på stora rovdjur som varg och lodjur.

Jägare och andra vapenägare utpekade mål vid konflikt

”Det pågår undersökningar”

Anneli Nivrén. Foto: Johan Strindberg

Även om det inte är Naturvårdsverket som är ansvarig för vapenregistret är det inte svårt att misstänka att de flesta personer i jägarregistret även är vapenägare.

 

Vilken information är det som läckt ut?

– Det vet vi inte ännu, men det pågår undersökningar, säger Anneli Nivrén.

 

Vet ni om det är sekretessbelagda uppgifter som försvunnit?

– Nej, vi vet ingenting om det ännu.

 

Kan det vara uppgifter om jägare som stulits?

– Det vet vi inget om. Analys och undersökning pågår för fullt.

 

Till server i USA

Vem eller vilka som ligger bakom cyberattacken finns ännu inget svar på, men Håkan Svaleryd som är chef för förvaltningsavdelningen på Naturvårdsverket säger till SVT att man kunnat spåra läckan till en server i USA.

– Men det säger ju ingenting om slutdestinationen.

– Vi såg att information förts över till en server utanför Naturvårdsverket. I nuläget vet vi inte vilken typ av information det rör sig om, säger Svaleryd i intervjun med SVT.

Hemliga uppgifter på vargjägare läckta – anmäls för misstänkt dataintrång

Vad finns det för information hos Naturvårdsverket som någon annan kan vilja ha?

– Vad de vill ha? Det kan inte jag uttala mig om, det är upp till personer som gör sådana här saker att säga vad de är intresserade av, säger Anneli Nivrén.

Det är i nuläget oklart när Naturvårdsverket öppnar upp sina system igen.

 

”Känsliga uppgifter – allvarligt”

Svenska Jägareförbundet ser allvarligt på situationen.

– Just nu vet vi inte vilka uppgifter som berörs, men Naturvårdsverket har uppgifter om jägare som inte får komma ut, säger generalsekreterare Dag Lidén på förbundets hemsida.

– Jag vill inte spekulera. Men det är allvarligt när en myndighet blir av med uppgifter på det här sättet. Extra allvarligt blir det om det rör sig om känsliga uppgifter. Svenska Jägareförbundet har därför en nära dialog med Naturvårdsverket som jobbar hårt med frågan. Vi väntar på mer information, säger Dag Lidén.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev