En man som sköt en hund i tron att det var en räv, och samtidigt skadade hundens ägare, döms till villkorlig dom och dagsböter vid tingsrätten i Jönköping. Foto: Mostphotos

Villkorlig dom för jägare som sköt grannens hund

Premium

Den 74-årige jägare som trodde att han sköt en räv, men träffade grannens hund och splitterskadade hundens ägare döms av Jönköpings tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter.

Domstolen går på åklagarens linje och dömer mannen för vållande till kroppsskada, grovt brott, framkallande av fara för annan samt djurplågeri.

Sköt hund i stället för räv – åtalas för djurplågeri

Skjutolyckan inträffade utanför Jönköping i början av februari i år. Mannen befann sig i sitt bostadshus när han uppfattade att en räv uppehöll sig ett stycke från huset. Han bestämde sig för att skjuta räven från sitt sovrumsfönster, och praktiskt taget allt gick fel.

Räven var ingen räv utan en hund, och i närheten uppehöll sig hundens ägare – en kvinna och hennes dotter – som hade stannat vid en åker för att fika.

 

170 meter

Hunden träffades av skottet och fick avlivas. Kvinnan blev träffad av splitter i foten. Kulan gick också igenom dotterns ena sko. Hon skadades emellertid inte vid händelsen.

Enligt åtalet visar förundersökningen att de två personerna som satt i kanten av åkern syntes väl från fönstret där mannen sköt, cirka 170 meter därifrån.

 

Förnekar brott

Åklagaren väckte åtal i maj,och nu har rättegång hållits och tingsrätten kommit med sitt utslag.

Mannen har nekat till brott, men domstolen anser efter uppgifter från målsäganden och grannar att han varit medveten om att både människor och grannens hund regelbundet vistades på platsen.

Jönköpings tingsrätt skriver i ett pressmeddelande:

”Tingsrätten har kommit fram till att mannen har avvikit i sådan grad från det stora krav på aktsamhet som situationen har krävt att hans agerande är att bedöma som grovt oaktsamt. Han ska därför dömas för brotten. Mannen ska också betala skadestånd till målsägandena.

 

Tagit hänsyn

Domstolen dömer mannen till villkorlig dom och 100 dagsböter à 300 kronor, för framkallande av fara för annan, djurplågeri samt vållande till kroppsskada, grovt brott.

Vid bestämmande av påföljden har tingsrätten tagit hänsyn till att mannen sedan tidigare är ostraffad, och att det inte finns någon anledning att tro att han fortsätter begå brott.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev