Mannen sköt en hund från sitt sovrumsfönster. Foto: Lars-Henrik Andersson

Sköt hund i stället för räv – åtalas för djurplågeri

Den 74-årige mannen trodde att han såg en räv från sitt sovrumsfönster, men när han sköt träffades en hund, och en kvinna blev skadad av splitter. Han åtalas nu för djurplågeri och vållande till kroppsskada.

Skjutolyckan inträffade utanför Jönköping i början av februari i år. Mannen befann sig i sitt bostadshus när han uppfattade att en räv uppehöll sig ett stycke från huset. Han bestämde sig för att skjuta räven från sitt sovrumsfönster, och praktiskt taget allt gick fel.

Kvinna skadad i jaktolycka

Hund, inte räv

Räven var ingen räv utan en hund, och i närheten uppehöll sig hundens ägare, en mamma och hennes dotter, som hade stannat vid en åker för att fika.

– Hunden träffades av skottet och fick avlivas. Mamman blev träffad av splitter i foten och kulan gick igenom dotterns ena sko. Hon skadades inte, däremot fick mamman skador. De satt på sittunderlag i kanten av en åker medan hunden sprang lös i närheten, ungefär 170 meter från huset, säger kammaråklagare Emma Harrius som lett förundersökningen i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Åklagaren: Avståndet till hunden ett par hundra meter

Höga krav

Enligt åklagaren har undersökningar som gjorts på platsen visat att de två människorna som satt i kanten på åkern syntes väl från där skottet avlossades.

– Kravet på jägare måste ställas högt vid jakt. Det är allvarliga risker som förknippas med jakt och en jägare måste därför kritiskt överväga vad det är för typ av djur som man har för avsikt att skjuta och förvissa sig om att det inte finns någon person i skottriktningen, säger kammaråklagare Emma Harrius.

Enligt åklagaren går den misstänktes och målsägandens uppgifter om hur det hela gått till isär. Mannen uppger att han trodde att det var en räv han sköt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev