På Naturvårdsverket förstår man oron hos jägare att obehöriga kan ha tagit del av deras uppgifter. Foto: Martin Källberg

Naturvårdsverket: Jägarregistret snart igång igen

Prognosen är att jägarregistret och möjligheten att göra teoretiskt prov för jägarexamen är i funktion igen nästa vecka, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Verkets it-säkerhetsexperter har jobbat intensivt den senaste veckan för att öka säkerheten och analysera vilken information som berörs av dataintrånget som upptäcktes den 5 oktober.

Cyberattack mot Naturvårdsverket – oklart om jägaruppgifter stulits

Naturvårdsverket stängde då ner sina it-system för att skydda informationen i systemen. Myndigheten har anlitat säkerhetsexperter.

 

”Förstår oro”

– Vi förstår att det finns oro hos jägare att obehöriga kan ha tagit del av deras uppgifter, säger Håkan Svaleryd, chef för förvaltningsavdelningen på Naturvårdsverket, och fortsätter:

– Vi gör allt vad vi kan för att ringa in om det är sådana uppgifter som är berörda av dataintrånget eller inte.

IT-experten: Läckta uppgifter kan användas för att stjäla vapen till kriget i Ukraina

Naturvårdsverkets krisledningsgrupp har sedan dataintrånget upptäcktes varit i full gång. Det innebär ett starkt fokus på att analysera systemen för att identifiera och ta bort eventuell skadlig kod och undersöka vad som skett.

 

Polisanmält

Dataintrånget är polisanmält och förundersökning pågår. Därför kan myndigheten inte berätta mer om själva dataintrånget för att det råder förundersökningssekretess.

– Arbetet med att ringa in vad som hänt i systemen kommer att fortsätta också efter att våra it-system öppnat igen, säger Håkan Svaleryd.

 

Framhåller allvaret

Han framhåller det allvarliga i att Naturvårdsverket utsatts för dataintrång.

– Inte bara för oss utan för alla som använder våra system. Myndigheten har ett ansvar att ta reda på allt vi kan om det inträffade.

Prognosen är att it-systemen öppnar igen nästa vecka, enligt pressmeddelandet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev