En kommande utredning ska föreslå att en ny jakt- och viltvårdsmyndighet tar över licensprövningen från Polismyndigheten.

En kommande utredning ska föreslå att en ny jakt- och viltvårdsmyndighet tar över licensprövningen från Polismyndigheten. Foto: Olle Olsson

Inget fokus på jägare eller varg i Tidöavtalet

På fredagen presenterade SD, M, KD och L ett 62 sidor långt samarbetsavtal inför den kommande mandatperioden. Partierna vill se en utredning som ska föreslå en ny jakt- och viltmyndighet. Däremot nämns exempelvis vargfrågan inte alls.

Det var på fredagsförmiddagen som partiledarna för Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna presenterade det så kallade Tidöavtalet – ett avtal med överenskommelser mellan partierna inför mandatperioden 2022–2026.

De fyra partierna vill att vapenlagen ska utredas brett och att utredningen bland annat ska föreslå en ny jakt- och viltvårdsmyndighet som ska ta över licensprövningen från Polismyndigheten.

Inför valet: Partiledarnas svar på 12 viktiga jägarfrågor

 

Utredningen ska även föreslå ett uppdelat regelverk för licensärenden å ena sidan och illegala vapen å andra sidan. De fyra partierna vill att straffskalan för vapenbrott höjs, men skriver att ”straffskalorna för respektive del bör skilja på allvaret i den organiserade brottslighetens användning av vapen jämfört med brister i licensfrågor för jägare och sportskyttar.”

Några andra överenskommelser inom jakt eller exempelvis kring de stora rovdjuren finns däremot inte med i Tidöavtalet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev