Linderödsgris

Ett linderödssvin påminner till viss del om ett fläckigt vildsvin. Grisen på bilden har inget med den skjutna gyltan i artikeln att göra. Foto: Annika E Persson / Mostphotos

Polisanmälan efter att linderödssvin sköts vid väg

Premium

I lördags sköt en jägare en linderödsgris i trakterna av Lekeberg i Närke, i tron att det var ett vildsvin. Djurägaren kan ha förståelse för att ett sådant misstag kan begås, men eftersom skottet avlossades med riktning mot hans bostadshus och ladugård har händelsen polisanmälts.

Linderödssvinet, en gylta, hade rymt ur inhägnaden och kommit över gränsen till grannjaktlagets marker där jakt pågick.

– Min familj var på gårdsplanen och skulle sätta sig i bilen när de hörde skottet väldigt nära. En och en halv timme senare blev jag uppringd av grannlagets jaktledare som sa att de hade skjutit min gris, berättar djurägaren som också är jägare.

 

Mot byggnader

Mycket riktigt, i inhägnaden saknades en gris, en gylta som var tänkt att användas till fortsatt avel.

– Den hade tagit sig ur hagen och över gränsen till grannlagets jaktmarker där den sköts. Någonstans kan jag köpa att ett sådant misstag kan ske, men inte att de skjuter i en riktning där mina hus är i bakgrunden och med min familj på gårdsplanen, säger djurägaren till Svensk Jakt.

 

Väg mot gården

Grisen hade skjutits vid vägen som går fram mot djurägarens gård. En fråga är om skottet föll när grisen var på vägen, eller i diket intill.

– Jag frågade jaktledaren som hänvisade till skytten. När skytten ringde sa han att grisen var i diket när han sköt från ett jakttorn som står ett par hundra meter från mina byggnader, och att han hade kulfång. Enligt min mening är en hårt packad väg inte ett fullgott kulfång, särskilt inte när det finns byggnader alldeles bakom.

– Jag är också tveksam till att man kan se ett djur i diket just där eftersom det finns stenar som skymmer. Dessutom var det blod på vägen. Jag polisanmälde händelsen eftersom det är ett vårdslöst agerande att lossa ett sådant skott, inte för att han sköt min gris.

 

Kunde hämtas

Djurägaren har inget att invända mot placeringen av jakttornet.

– Det är okej, men med tanke på hur det står i förhållande till min gård måste det vara förbjudet att skjuta i riktning mot husen, som det ju alltid är, vid all jakt.

Polisen hade inte tid att komma till platsen i lördags, och djurägaren har inte fått någon återkoppling sedan anmälan gjordes. Linderödsgrisen hade grannlaget passat och hängt upp för hämtning.

– Jaktledaren berättade var de hängt grisen, så den kunde jag hämta där. Däremot har jag inte blivit erbjuden någon ersättning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev