Jägarna jagade i fina bävervatten kvällen då olyckan inträffade. Foto: Ur Polisens förundersökningsprotokoll

Bäverjägare åtalad efter kula i kök

Premium

En bäverjägare har åtalats för framkallande av fara för annan. Detta efter att en kula från ett skott han lossat mot en bäver träffat ett bostadshus en kilometer från skottplatsen.

Händelsen inträffade i maj förra året, i gränstrakterna mellan Västmanland, Närke och Dalarna.

Två jägare var i färd med att lasta sin båt efter en fin kväll i bävervatten, då en polisbil plötsligt körde fram. Jägarna misstänktes för att ett skott från något av deras vapen gått in genom köksfönstret på ett bostadshus där en familj uppehöll sig, cirka en kilometer från där de jagat.

 

Vapen i beslag

Jägarna blev bestörta när de fick höra vilka misstankar som riktades mot dem. De hade skjutit mot bävrar i strandkanten och i vatten med som de bedömde som säkra kulfång, och kunde inte tänka sig att någon kula som de avlossat kunnat slå ner i huset, så som poliserna berättade om.

Deras vapen och ammunition togs i beslag och skickades för provskjutning vid Nationellt forensiskt centrum, NFC. Resultatet från undersökningen ”talar starkt” för att kulan som gick in genom köksfönstret kommer från en av bäverjägarnas vapen.

 

En jägare åtalas

Tillsammans med övrig bevisning – kartor, fotografier, förhör, vittnesmål – anser åklagaren att det räcker för att vid Örebro tingsrätt åtala jägaren för framkallande av fara för annan.

I stämningsansökan skriver åklagaren att gärningen har begåtts med grov oaktsamhet, som består i att ”NN inte vidtagit nödvändiga åtgärder för att försäkra sig om att gevärsskottet kunde avlossas utan fara för annan eller på annat sätt avlossat gevärsskott med sådan vårdslöshet att tredje man kunde komma till skada”.

 

I strandkanten

Sven Severin.

Jägaren, som företräds av advokat Sven Severin, förnekar brott.

– Kulan har haft låg fart när den snett nedåt vobblat in genom fönstret, träffat en lampa och fastnat i den yttre delen av väggen. Det rör sig alltså om en rikoschett. Min klient har suttit i en båt och skjutit mot en bäver i strandkanten, ett skott med kulfång som varje jägare skulle ta, säger Sven Severin till Svensk Jakt.

 

Intressant mål

Severin anser att åklagaren går för långt när han hävdar att det rör sig om grov oaktsamhet.

– Det här är ett principiellt intressant mål. Tingsrätten måste ta ställning till vad man kan kräva av en jägare vad gäller att eliminera både tänkbara och otänkbara följdverkningar. Jag menar att det vid all jakt finns en viss risk, för att även det helt osannolika ska inträffa. När jägaren har vidtagit de åtgärder som går för att eliminera dessa risker har han inte begått något brott, säger Sven Severin.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev