Björnjakten ska ha skett på olagligt vis enligt åklagaren. Foto: Lars-Henrik Andersson

Misstänkta sedan 2019 för grovt jaktbrott – rättegången hålls nästa år

Fyra personer, misstänkta sedan 2019 för grovt jaktbrott i samband med en björnjakt, får nu vänta till nästa år innan rättegången hålls.

Det var i juli i år som kammaråklagare Christer B Jarlås lämnade in stämningsansökan till Lycksele tingsrätt, rörande grovt jaktbrott.

Det är fyra björnjägare, två män och två kvinnor i åldern 25–39 år, som har åtalats, misstänkta för att ha jagat björn på ett olagligt sätt i trakten av Dorotea i augusti 2019. 

Åtal väckt för grovt jaktbrott efter tre år

Åtal väcktes i juli

Jägarna nekar till brott. Rättegångsdatum är nu satt till den 28 februari till 2 mars 2023.

– Att det tagit lång tid beror på flera olika anledningar, säger Christer B Jarlås.

Han konstaterar att det tagit lång tid från det att han lämnade in stämningsansökan till dess tingsrätten tar upp ärendet. Åtal väcktes i juli och åtta månader senare blir det alltså rättegång.

 

”Väldigt upptagna”

– Andra anledningar till att det tagit tid är att de advokater som är inblandade är väldigt upptagna. Det har tagit tid få in svar från dem. Sedan slutade polisen som hade hand om utredningen, han gick i pension, men kom tillbaka igen. Sedan slutade han ånyo och en ny utredare tillsattes som inte jobbat med ärendet och den polisen var ju tvungen läsa in sig på fallet och det tog också tid förstås. Vi har även väntat på information från utlandet från tillverkare av den beslagtagna tekniska utrustningen, säger Christer B Jarlås.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev