Olaglig, tjärad åtel med majs vid granens rötter. Foto: Ur Polisens förundersökningsprotokoll

Åtal väckt för grovt jaktbrott efter tre år

Nästan tre år efter att den misstänkt olagliga björnjakten i Västerbotten ägde rum, har nu åtal för grovt jaktbrott väckts mot fyra personer.

Fyra björnjägare, två män och två kvinnor i åldern 25–39 år, har i sommar åtalats vid Lycksele tingsrätt för att ha jagat björn på ett olagligt sätt i trakten av Dorotea i augusti 2019, vilket upptäcktes av polisen i samband med den utökade tillsyn som gjordes under det årets licensjakt.

Flera illegala björnåtlar funna vid polisinsats

I det aktuella fallet sköts en björn under omständigheter som gjorde att polisen misstänkte grovt jaktbrott. Det hittades också en åtel med majs som inte var anmäld till länsstyrelsen.

Obduktionen av den skjutna björnen visade senare att den hade ”majsgröt” i magsäcken. Dna-prov visade att den hade vistats vid den olagliga åteln.

 

Motorfordon

Enligt åtalet har de fyra åtalade uppsåtligen, av oaktsamhet eller grov oaktsamhet, brutit mot flera bestämmelser om åteljakt. De ska bland annat ha låtit en jakthund ta upp björnspår vid den olagliga åtel som hittades. Dessutom ska ett motorfordon ha använts under jakten.

 

Nekar

Jägarna nekar till brott och hävdar att jakten har gått lagligt till, att man inte åtlat utan tillstånd och att bil använts först vid ett eftersök på den påskjutna björnen.

Rättegångsdatum är ännu inte bestämt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev